Gigantbygget skapte lenge strid, men har vært kimen til mye godt i Stjørdal det siste året. Lørdag feires ettårsdagen til Kimen kulturhus både på dagtid og kveldstid. Frode Alnæs står sentralt i underholdningen.

– Det har vært et fantastisk år på mange måter. Kanskje først og fremst fordi publikum har oppdaget at de har fått en helt ny opplevelsesarena midt i Stjørdal sentrum, med en bredde i uttrykk og variasjon som er ganske unikr, sier kultursjef Jarle Førde.

Før åpningen kalte stjørdalsordfører Ivar Vigdenes huset for «vår katedral». Har Kimen blitt det han så for seg?

– Det har blitt mye mer. I tillegg til å forandre Stjørdal har det forandret oss som stjørdalinger. Vi har løftet hodene våre, blitt stoltere og mer optimistisk på egne vegne. Dette er et første kapittel i den videre bybygging som fortsatt ligger foran oss, sier Vigdenes.

Skrøt av Kimen: - Dette var gøy å oppleve og dere har fått et utrolig fint bygg her, sa kronprins Haakon etter åpningsfesten i Stjørdal kulturhus i august 2015.

1500 per dag

Huset rommer blant annet fritidsklubb, kirke, kino, bibliotek, galleri, dansesaler og kulturskole og flere konsertsaler. Bredden i tilbud gjør at det er folk der fra tidlig morgen til sen kveld, hver dag, forteller Førde.

– Vi har satt ut en del tellere rundt i huset og har gjort et nøkternt anslag på at 1500 er innom hver dag. Det gjør huset helt unikt i norsk sammenheng, mener han.

– Hva har vært de største utfordringene?

– Samtidig som vi har bygd et hus har vi etablert en kulturetat i kommunen. Det har vært litt armer og bein, og vi gikk litt på hodet utover høsten i fjor. Men i dag ett år etter åpningen begynner vi å få oversikt og gode rutiner i organisasjonen. Vi har et budsjett på 41 millioner for hele kulturetaten i 2016. Så langt gir regnskapet signaler om at vi kommer til å holde budsjettet i år, om ikke uforutsette utgifter dukker opp.

Skepsis

Prosessen rundt huset var preget av debatt og omkamper. Den borgerlige blokken med flertall i kommunestyret trumfet gjennom prosjektet, mens opposisjonen kritiserte pengebruken og gjorde sitt beste for å bremse eller stanse prosjektet.

– Hva sier de som var skeptiske?

– Mitt inntrykk er at det har dreid fra skepsis til store, fine smil. Selv de mest kritiske, som nektet å sette sine bein i Kimen, har vært inne og sett. Jeg tror de ser det at Stjørdal og regionen har fått et hus som vil bety veldig mye for regionen fremover.

En av skeptikerne var Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret, Joar Håve. Hele Ap-gruppa på 14 stemte imot da vedtaket ble fattet i 2010.

– Vi har lagt bak oss stridighetene, det er ingen vits i å bruke negativ energi på dette nå. Men vi ser at kostnadene kom opp i det vi anslo da vi var skeptiske den gangen, sier Håve.

– Vellykket prioritering

– 23–24 millioner i årlig økte nettokostnader merkes på andre områder. Det er helt klart at dette har ei kostnadsside og at det vil merkes særlig på budsjettene for oppvekst og barnehage og skole, sier Håve.

– Kostnadene med Kimen er fullt integrert i budsjettene våre, og for øvrig overholdt til punkt og prikke. At vi nå får en krevende budsjettrunde skyldes merforbruk på områder som barnevern og Nav sosial. Der jeg og Arbeiderpartiet skiller lag, er at jeg mener at Kimen har vært en modig, riktig, og ikke minst svært vellykket prioritering, svarer ordfører Vigdenes.

Favoritter: Ordfører Ivar Vigdenes nevner åpningen av kulturhuset,vigslingen av kirken, operaen «Flaggermusen», «Senkveld», Lill-Babs og Bo Kaspers-konsertene, en rekke kinofilmer og utstillingen av Anne Karin Furunes som sine personlige høydepunkter i åpningsåret. Arbeiderpartiets gruppeleder Joar Håve trekker frem satiriker Are Kalvøs besøk i kulturhuset som sitt høydepunkt. Bildet er tatt i forkant av valget i fjor høst.

Kino-suksess

Rundt tiltredelsen snakket Jarle Førde mye om å få det til å svinge i huset. Hva har vært høydepunktene for ham?

– Jeg synes det var veldig spennende å få Trondheim Symfoniorkester med Åge Aleksandersen og Sambandet hit, med to utsolgte hus og 1800 publikummere til sammen. Det var den første store prøven for oss. Det var også spennende å bygge om hele storsalen til operasalong for «Flaggermusen», med seks utsolgte hus.

Ordfører Ivar Vigdenes åpnet kinoen i Kimen kulturhus i Stjørdal i fjor sommer.

Trondheim Kino står bak kinodriften i huset og åpnet en måned før den offisielle åpningen. 112 000 har besøkt kinoen siden åpningen for 13 måneder siden.

– Vi hadde budsjettert med rundt 70 000 besøk årlig, så det har gått langt bedre enn vi hadde håpet på. Vi er selvsagt strålende fornøyd, sier kinodirektør Arild Kalkvik.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) får forklart hvordan han bruker kinobilletter på mobiltelefon av kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim kino under åpningen av kinoanlegget i fjor.
Folkehav: 8000 mennesker møtte opp for å få med seg åpningen av Stjørdal nye store kulturhus der blant andre kronsprins Haakon deltok i august 2015. Foto: ERLING SKJERVOLD