Gjermund Gisvold sitter vanligvis i ei hytte i skogen ved Heimdal og skriver. Innimellom reiser han til Kroatia, der han i intense arbeidsperioder skriver manus til spillefilmer.

Han har allerede skrevet manus til tre helaftens spillefilmer i Kroatia, og det er bestemt at han skal skrive to til. Den første filmen er ferdig og har nettopp hatt premiere under den store, internasjonale filmfestivalen i Montreal. Der slo den så godt an at hovedrolleinnehaveren fikk prisen som beste mannlige skuespiller.

- Som mange andre har jeg av og til drømt om at jeg kunne fly, at jeg kunne klare alt. Da jeg reiste hjem fra Zagreb etter det første møtet med regissøren, var det som å våkne etter en slik drøm, med den forskjellen at denne gangen var det sant, sier Gjermund Gisvold.

Til filmfestival i Åsen

Regissøren heter Nevio Marasovic. I slutten av august kommer han til Filmfest Vatn, den lille filmfestivalen i Åsen i Nord-Trøndelag, der han og Gisvold skal fortelle om samarbeidet sitt.

Den første filmen de har laget sammen har tittelen «Goran» og er en historie om en mislykket, alkoholisert taxisjåfør i en landsby i Kroatia der ingen har behov for taxi.

Han er gift med ei vakker, blind kvinne som antakelig ikke er helt klar over hvordan det står til med ektemannen. Handlingen intensiveres når hun blir gravid, det kommer besøk til landsbyen og Gorans bursdag skal feires.

Alle disse begivenhetene setter i gang betydelige komplikasjoner og konflikter.

Kaller på latteren

- Goran mistenker blant annet at han ikke er faren til barnet som er på vei. Jeg vil ikke si så mye om handlingen, men det oppstår kulturkollisjoner, og dårlige ting skjer. Det er ikke morsomt, men sosialt sett ubehagelige situasjoner kan nok kalle på latteren. Men filmen kan vanskelig plasseres i en sjanger. Når den får full distribusjon på Balkan i januar, markedsføres den som en thriller, forteller Gisvold.

Om filmen blir distribuert utenfor Balkan, er foreløpig uklart, men planen er at den skal vises på flere festivaler, og Gisvold håper den får plass på Kosmorama.

Filmen blir ikke vist under filmfest Vatn. Der får publikum i stedet oppleve Nevio Marasovic’ forrige film, «Vis-A-Vis».

Godt kjent på Balkan

Marasovic er en stigende stjerne i balkansk film, og Gisvold ser fram til at hans andre og tredje spillefilmmanus blir filmatisert av samme regissør. Begge manuskriptene er ferdige. Det ene skal bli det han kaller en gangsterroadmovie gjennom Balkan, det andre skildrer to familiedramaer som bygger seg opp mens borgerkrigen truer i det tidligere Jugoslavia tidlig på 1990-tallet.

- Jeg hadde ikke noe forhold til Balkan før jeg møtte Nevio, men er blitt ganske godt kjent med området de siste par årene. Nevio sier at jeg nesten skriver som om jeg var født der, men at jeg tilfører historiene et annet aspekt, siden jeg er norsk.

Gisvold takker Midtnorsk Filmsenter for at samarbeidet kom i gang. Da han gikk på forfatterstudiet i Tromsø for et par år siden, fikk han beskjed om at han burde gå videre med de sceniske tekstene han skrev.

Enestående samarbeid

Han henvendte seg til filmsenteret, som sørget for at han kunne delta på en internasjonal workshop for filmmanusforfattere i Nord-Norge. Der var Nevio en av deltakerne, og samarbeidet startet da workshop-en fortsatte i Kroatia.

- Han likte måten jeg skrev på og foreslo at vi laget film sammen. Vi er kunstnerisk helt på bølgelengde, og jeg tror vi samarbeider på en måte som er ganske enestående. Når jeg er i Zagreb, er vi sammen 24 timer i døgnet. Vi jobber tett, spiser sammen og fester sammen. Etterpå er vi helt utslitt, men det er produktivt. Da jeg skrev det første manuset, snakket vi om det i fire dager, jeg skrev det i løpet av de neste fire dagene, og vi redigerte og oversatte det i løpet av seks dager til. Tilværelsen når jeg jobber i Zagreb og livet på Heimdal er som to helt ulike verdener.

Romandebuterte i fjor

Gjermund Gisvold debuterte som forfatter i fjor og fikk gode kritikker for debutromanen «Gjøkungen», ei historie der omgivelsene er inspirert av Søbstadmyra, der han vokste opp.

Etter oppveksten hadde han en rekke ulike jobber, som lærer, anleggsarbeider, truckfører og litt av hvert, inntil han kom inn på forfatterstudiet i Tromsø. Der var han ferdig i 2014 og gikk rett i gang både med roman og filmmanus.

«Det tok hele livet å debutere som romanforfatter. Men nå har det løsnet for Gjermund Gisvold,» skrev vi i et intervju med ham i januar 2015. Formuleringen er ikke blitt mindre gyldig siden den gangen.

To verdener: - Å skrive for film i Kroatia og å jobbe hjemme er to helt ulike verdener, sier Gjermund Gisvold. Foto: Nils H. Toldnes