Nobelprisvinner Edvard Moser holdt foredrag på årets Starmus-festival og ble begeistret over festivalen.

- Jeg fikk stjerner i øyene, sier Moser, nettopp kommet ned toppen av Kilimanjaro.

Da Starmus-ledelsen spurte ham om Norge kunne være et aktuelt sted for festivalen, anbefalte Moser umiddelbart Trondheim.

- Starmus vil helst være på et passe stort sted slik at festivalen kan sette ordentlig preg på byen. De er seriøst interessert i Trondheim, men jeg vet at vi er i konkurranse med andre kandidater.

Siden forespørselen kom, er det jobbet i kulissene i håp om at styret for festivalen peker på Trondheim når de i september legger rammene for neste års arrangement. Verken May-Britt Moser eller Edvard Moser ante hva Starmus var da de fikk invitasjon til å holde foredrag på Tenerife i månedsskiftet juni-juli i år. Men de ble fort nysgjerrige da de oppdaget hvilke navn som deltok.

- Hvorfor vil dere ha Starmus hit?

- Festivalen vil sette Norge og Trondheim på verdenskartet som et sted der det drives vitenskap. Jeg opplevde kvaliteten på foredragene som imponerende høy, samtidig blir ting forklart så godt at alle kan forstå hva som formidles, sier Edvard Moser.

Han kaller det ikke en konferanse, men en festival for folkeopplysning og utdanning. Blant annet deltok en gruppe astronauter.

- Det var til stor inspirasjon, ikke minst for barna og unge. I tillegg til foredragene skjer det en masse rundt festivalen, med musikk og utstillinger.

- Utgangspunktet for Starmus er astrofysikk og musikk, Trondheim er vel ikke noe tyngdepunkt for astrofysikk?

- Nei, men Starmus utvikler seg. Astrofysikk og kosmologi vil alltid være sentralt, men mange andre fag trekkes inn. Starmus er glad i de store spørsmål.

Formidling viktigst

May-Britt Moser sier at de har en drøm om å få det til, men at det kreves penger.

- Mange jobber for å få dette til, men det er uansett styret i Starmus som bestemmer om Trondheim vil bli vertskap for festivalen. Visjonen er å spre kunnskap og lærelyst til det store publikum, formidlet av folk fra det absolutte toppsjiktet. Foreleserne er håndplukket, og de må også være fremragende på formidling. Festivalen har fokus på barn og unge for å stimulere til interesse for realfag og vitenskap.

Edvard og jeg har alltid vært opptatt av å gi noe tilbake til samfunnet. Å ha en festival for vitenskapen i Norge og Trondheim, og kunne skape nye rollemodeller for barn, ville vært helt fantastisk. At dette kobles med musikk og kunst i verdensklasse er helt etter vårt hjerte.

- Hva kan det bety for byen?

- Jeg tror det kan være utrolig bra. Mitt hjerte banker for Trondheim. Festivalen dekkes av internasjonal presse og hvis vi får til dette, vil det skape mye oppmerksomhet. Da får vi et utstillingsvindu der vi viser det beste av oss selv. Trondheim har klart å få til mange suksesser, Olavsfestdagene, jazzfest og Springsteen-konserten, for eksempel.

Store tema

Festivalen holdes over en knapp uke og er arrangert tre ganger tidligere på Tenerife, i 2011, 2014 og 2016. Kanariøyene er et tyngdepunkt for astrofysikk på grunn av gunstige forhold for de digre teleskopene. Festivalen er grunnlagt av astrofysikeren Garik Israelian ved Institutt for astrofysikk på Kanariøyene og Brian May, kjent fra rockebandet Queen.

Stephen Hawking er en nøkkelperson i Starmus, og konferansen i år ble dedikert til den store fysikeren. Hawking har innstiftet en pris for forskningsformidling som ble delt ut for første gang i sommer. Fysikeren er kjent for å sitt samfunnsengasjement, og har blant annet advart om at klimaendringer og kunstig intelligens kan utgjøre en trussel mot menneskeheten.

Uvisst om Hawking

Stephen Hawking ble i 1963 diagnostisert for en sjelden form av ALS. Han er lam, sitter i rullestol og kommuniserer via en datamaskin som styres av bevegelser i kjevemuskulaturen. Stikk i strid med legenes spådommer er han fortsatt i live og deltok på Starmus i sommer.

Verken NTNU eller ordfører Rita Ottervik vil kommentere om det er aktuelt at Hawking vil delta i Starmus 2017, om festivalen blir lagt til Trondheim. Det vises til at det uansett er festivalens styre som bestemmer programmet.

Taus konsertarrangør

Et arrangement i denne størrelsesordenen er det bare Trondheim Concerts som har erfaring med i Midt-Norge. Vi regner derfor med at det ikke er helt tilfeldig at Trondheim Concerts' Stein Vanebo er observert sammen med Edvard Moser og May-Britt Moser på flere aktuelle lokasjoner i Trondheim i løpet av de siste månedene.

- Er Trondheim Concerts involvert i planene?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Vanebo.

- Verken til om dere er involvert, eller om dette arrangementet er aktuelt på Sverresborg, Granåsen eller eventuelt andre steder i Trondheim?

- Dessverre, jeg har absolutt ingen kommentar, sier en ordknapp Stein Vanebo.

Den samfunnsengasjerte fysikeren Stephen Hawking er en nøkkelperson i Starmus-festivalen. Hans liv ble portrettert i filmen «A Theory of Everything» i 2015. Foto: Frank Augstein, Ap
Bildet er fra pressekonferansen for Starmus 2016, Stephen Hawking til venstre, Starmus-grunnleggerne Garik Israelian og Brian May de to nærmeste. Foto: Frank Augstein, Ap
May-Britt Moser håper at NTNU og Trondheim kan bli vertskap for vitenskapsfestivalen Starmus i 2017. Bildet er fra hennes nobelforedrag. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Edvard Moser og søsteren Christina Moser realiserte drømmen og nådde toppen av Kilimanjaro sammen med sjefbærer Ibrahim Mataia på fredag. Nå satser nobelprisvinneren på å lokke Starmus-festivalen med vitenskapelige og kunstneriske stjerner til Trondheim.