Malerier, skulpturer, glass, porselen, strikkedesign og festdrakter blir å finne på utstillingen hun har kalt «Høstsonate» denne gang. Fra fredag til og med søndag vil sju kunstnere vise frem det de lager, og i tillegg kan du smake øl fra et mikrobryggeri på Hitra.

Kunstnerfellesskap

- Vi er en gjeng som har stilt ut her tidligere, så dette handler om å være sammen over tid og gjøre noe i fellesskap, og inspirere hverandre. Alle kunstnere jobber alene, så det å treffe vennligsinnede kolleger som du henter noe fra, det er en gyllen greie i kunstneres liv. "Big buisness" er det ikke, men vi er heldige som har anledning til å gjøre noe som ikke er så lønnsomt, sier Skjåk Bræk som tok initiativet til kunstarrangementet på Bjerkaker gård allerede for 12 år siden.

Noen nye og noen gjengangere

De fleste har vært med på alle utstillingene, og noen har kommet til etter hvert. Lynn Funnemark Johansen driver Nøstetangen Glass og stiller ut vinglass med englevinger, blant annet. Strikkeduoen Duodu fra Trondheim har vært med flere ganger og kommer med dukker og drakter i kjent stil. Det samme har Østfold-malerne, Odd Skullerud og Anna Langsholt Apaydinli.

- Anna og jeg er litt "Pompel og Pilt", vi passer inn i hverandres uttrykksform og henter inspirasjon fra samme sted, forteller Skjåk Bræk som også har inkludert nye kunstuttrykk denne gang. Utstillingen i seg selv er tenkt som et eget kunstverk, kurert av porselensmaleren Akka Scharp.

Rare skulpturer og øl

- Den nye utstilleren i år er Astrid Grue som lager kompakte skulpturer med rar hodepynt. Hun jobber med leire som materiale og har en rekke utsmykningsoppdrag over hele landet, sier kleskunstneren og legger til at det også blir profesjonell ølsmaking ved Ansnes brygger, som sønnen Ola Skjåk Bræk driver på Hitra.

Selv stiller hun ut festdrakter, og i tillegg har hun en ny kolleksjon med puter, krus, skjerf og vesker med egne print. Tanken er å vise frem et mangfold av kunstuttrykk.

Høstsonate

- Oppdal er et musikksted med mange kor, komponister og stor musikkinteresse. Men det er ikke mye billedkunst på Oppdal, og kun et lite galleri i kulturhuset. Dette er den eneste utstillingen i året der det kommer kunstnere fra hele landet for å lage en stor utstilling. Kulturelt er dette en begivenhet ved at vi samler så mange kunstnere på ett brett, sier Skjåk Bræk om det som skal bli en samling av glass, strikk, keramikk, porselen, malerier, drakter og øl.

- Jeg tenker av og til, hvor lenge kommer vi til å holde på med dette, og kanskje blir dette siste gang. Det er en stor jobb å få det til. Men da flirene vi litt, for kanskje dette blir den første i en rekke av uendelige mange avskjedsforestillinger, sier Skjåk Bræk smilende.

Utstillingen "Høstsonate", Bjerkaker gård i Oppdal, 2.-4. september.