- Jazz e så støgt! Hæslig, gneller dobørsteselger Svein Berg (Hans Petter Nilsen) over akevittglasset på Dokkhuset i Trondheim.

Bedriftssponset fyll

Sammen med kollega og sunnmøring Kjell Rune Fjøstoft (Ivar Nergaard) har Berg fra Tiller benket seg rundt et bord på konserthuset (der det ofte spilles jazz), sentralt på Solsiden. Duoen skal ta promoteringsbilder til julekomedien «Alle tiders julebord» som i år skal foregå på nettopp Dokkhuset. Og derfor skåles det i pils og «akkert» allerede i august. Men før vi vet ordet av det er det julebordssesong. Eller som Nilsen kaller det:

- Det er sesongen for den enorme satsingen på bedriftssponset fyll. Sjefene strør om seg med drikkebonger, og vi kaster oss etter dem. Selv om vi strengt tatt har råd til å kjøpe alkoholen selv her i verdens rikeste land, oppsummerer Nilsen.

«Alle tiders julebord» (ATJ) ble skapt av revy- og musikkgruppa Adamseplene og ble spilt første gang i 1998. Siden har forestillingen gått for fulle hus, noe som nok kvalifiserer til stempelet «klassiker» i sin sjanger.

- Den nye oljen

De siste par årene har «ATJ» spredt seg til andre deler av landet, og med andre skuespillere i rollene. Skuespillerne Hallvard Holmen og Kristian Figenschouw har spilt festblankettene i Nord-Norge for fulle hus i et par år, og i høst skal Holmen («Himmelblå») og Dennis Storhøi («Kampen om tungtvannet») spille «ATJ» i Elverum og i Østfold.

- Siden dobørstesalget er i en så rivende utvikling, så satser vi på Østfold i år. Ja, dobørster er sannsynligvis den nye oljen, mener Hallvard Holmen.

Neste år satser Nergaard og Tom Styve på ATJ i mjøstraktene, mens skuespiller Ane Skumsvoll er sugen på å sette opp en kvinnelig versjon på Den Nationale Scene i Bergen. Ivar Nergaard synes dette er heftige greier.

- Det er nesten så vi kan si at vi er blant Norges mest spilte dramatikere. Det er ikke så vanlig at en egenprodusert forestilling spilles andre steder i landet samtidig, sier Ivar Nergaard ubeskjedent.

Før jul kan også nordtrønderne bli med på et realt sjøslag, da drar nemlig Nergaard og Nilsen ut på en turné i regi av Nord-Trøndelag Teater til Størdal, Verdal, Steinkjer og Namsos.

Fikk hakeslepp

Komedien handler om to dobørsteselgere i Lager & Angeros som drikker seg snydens på den lille bedriftens årlige julebord, samtidig som de spanderer en konsert på byens befolkning. Det bades i grisefett, akevitt, groviser og ukvalifisert synsing om politikk og sånt. Bak fernissen av «bånnski» og kjepphøye kommentarer, ulmer ulykken og ensomheten som blir enda mer begredelig i jula.

Skuespillerveteran Terje Strømdahl mener det er akkurat kombinasjonen av frekkhet og medmenneskelighet som gjør dette til en svært god forestilling.

- Jeg fikk hakeslepp første gang jeg så Ivar og Hans Petter i aksjon. Jeg hadde forventet komedie, men at det skulle være så slemt og samtidig så varmt hadde jeg ikke trodd. Det er både velskrevet og velspilt.

«Alle tiders julebord» har premiere på Dokkhuset i Trondheim 23. november.

Rett hjem: Komedien «Alle tiders julebord» har gått rett hjem hos publikum, og er blitt spilt annethvert år siden 1998. Her fra oppsetningen på Trøndelag Teater i 2010. Foto: Nils Toldnes
Får kjørt seg: Skuespiller og musikalartist Mari Haugen Smistad er med på sesongens julebord, og får etter alle øremerker kjørt seg når Svein Berg og Kjell Rune Fjøstoft kommer langt nok nedi akevittflaska. Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen