Onsdag i forrige uke avgikk Adresseavisens bridgspalte ved døden. Geo Tislevoll takket for seg og spalten, som han har publisert hver avisdag i nærmere 20 år. I sin siste spalte, med tittelen «The Last Waltz» gjorde han oppmerksom på at hans forgjenger, Arne Hofstad hadde holdt bridge-stoffet gående i avisen nesten dobbelt så lenge, i hele 38 år! Denne spalte er i dag viet en av reportasjene til Hofstad, som brukte signaturen A.H. til bridgesaken som fulgte dette bildet for snart 52 år siden.

Les også «Året var 1964 og Swinging Blue Jeans skapte pophysteri i Trondheim»

Anledningen var en byturnering i bridge, mellom de fire største norske byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Tittelen til reportasjen fra turneringen, som fylte nesten en hel side i fullformat, var: «Stavangers sterke lag slo Trondheim og vant «firkant-bykampen». Bildet er imidlertid hentet fra en trondhjemsk triumf, nemlig åpningskampen mellom Trondheim og Bergen. Som bildet illustrerer godt, var askebeger nærmest en del av utstyret for bridgespillere den gang.

På bildet ser vi John Bjørgan (foran til venstre) og Harald Michalsen i kamp mot Charles Steen (til høyre) og Chr. Larsen. «Kampen gikk overlegent i trøndernes favør» sto det i bildeteksten. Turneringen utspilte seg i Oslo hvorfra Hofstad rapporterte om en «hektisk og spennende bridge-helg». Den kyndige spaltisten lot språket følge temaet. «På forhånd var den sterke kvartetten fra Stavanger holdt som favoritter, og det holdt stikk».

Om kampen mot bergenserne hevdet Hofstad at «det bare var ett lag på banen. Trønderne spilte sterkt på begge bord og bergenserne var ikke i nærheten av seieren». Resultatet 81–27 var det mest overlegne i hele turneringen. Etter at Trondheim også slo Oslo, var var det «duket for det oppgjøret alle ventet på, Stavanger-Trondheim». Reportasjen ga inntrykk av at bridge også var en publikumssport. «Tilskuerne sto som en kompakt mur rundt bordet, og de bakerste fikk neppe noe inntrykk av hva som foregikk».

Etter en jevnspilt første halvrunde, falt det trønderske laget «noe ut av stilen, mens stavangerne strammet tøylene. Det holdt til en klar seier 106–62 og en klar seier sammenlagt», rapporterte Hofstad, som var nådeløs mot laget fra vertsbyen: «Oslo-laget skuffet for hvem vet hvilken gang», het det tørt. Som eksempel fra kampenes hete, ble et «stygt svingespill» fra oppgjøret Oslo-Trondheim skildret slik:

«Alle i faresonen, giver Syd. I lukket rom åpnet John Bjørgan med en spar og Vest gikk inn med to hjerter. Harald Michalsen hadde nok til tre ruter, og Øst løftet til tre hjerter. Nå passet Bjørgan for å markere sin løvtynne åpning, og meldingen gikk rundt til Michaelsen som doblet med sine kompakte honnørstikk. Da Vest tok trumf-finessen – og hvem ville ikke gjort det – var det umulig å skrape sammen mer enn seks stikk. Dermed kostet fornøyelsen åtte hundre i bet». Selv om man ikke aner hva som står i setningene over, er det mulig å glede seg over språket og temperaturen.

Foruten grundig rapport fra «firkant-bykampen», brakte Arne Hofstad også annet relevant bridge-stoff med lokalt tilsnitt denne fredagen for snart 52 år siden. Parallelt med bykampen spilte Trondheims og Oslos damelag tradisjonen tro en egen bykamp, hvor Oslo vanligvis pleide vinne. «Bare én gang tidligere, i 1956, har det lyktes Trondheims-damene å hale seieren i land. Det var derfor en meget hyggelig oppmuntring at det denne gang ikke var noen tvil om Trondheims-damenes seier», skrev Hofstad og roste Arna Hugdahl, Ragna Jacobsen, Else Rogstad og Aalow Poulsson» for innsatsen.

Les også «Året var 1964, og det var italiensk uke i Trondheim»