Namsosjenta er 26 år, rager ikke så høyt over bakken og veier ikke veldig mange kilo. Hun kan kanskje virke beskjeden.

Men du skal ikke ha kjent henne lenge før du oppdager at hun rommer kraft og ambisjoner så det holder.

Bok, foto, management

Det er ikke tilfeldig at hennes prosjekt med å fotografere Åge Aleksandersen og Sambandet endte med en bredt lansert bok, at hennes vennskap og engasjement for Ida Jenshus endte i platecover, managerrolle og et bredt dokumentarprosjekt, – og at et tilfeldig møte med hennes ungdomshelt Daniel Lanois endte med at hun har jobbet tett med ham store deler av det siste året, og at det er hun som har designet coveret til albumet «Goodbye To Language» som ble lansert sist fredag.

Oppdaget Lanois via Dylan

Marthe oppdaget kanadiske Daniel Lanois gjennom album han har produsert for andre, spesielt «Time Out of Mind» med Bob Dylan. Hun er begeistret for albumene Brian Eno og Lanois produserte for U2. – Ingen kan argumentere mot «The Joshua Tree» og «Achtung Baby», sier Marthe.

I 2003 ga Lanois ut «Shine», som ble Marthes inngang til hans egen musikk. Marthe ble hektet på den stillferdig intense musikken til mannen som Brian Eno har karakterisert som en av klodens mest musikalske. Men det klaffet aldri å få sett ham live, heller ikke da han spilte sin sagnomsuste konsert på Dokkhuset i Trondheim i 2012. Jula for snart to år siden skulle hun endre på det.

Julegaven til Ida

I de siste årene har Marthe Vannebo jobbet tett med Ida Jenshus, og i 2014 ga hun en billett til Daniel Lanois-konsert i Dublin i julegave til Ida. Begge var oppglødd etter konserten, men Ida hadde konsert i Brønnøysund kvelden etter, så avgangen fra Dublin var berammet grytidlig. Men de nølte ikke da et besøk backstage åpnet seg gjennom et tilfeldig møte etter konserten.

Første møtet med Lanois

- Vi hadde det ekstremt hyggelig, da vi forlot dem var det som vi hadde kjent hverandre i årevis. Lanois ble opptatt av Ida og meg, jeg tror han kjente igjen engasjementet, kompromissløsheten og idealismen fra egne yngre dager, sier Marthe.

De ble enige om å holde kontakten. Høsten 2015 dro Ida og Marthe til Los Angeles, i en leid liten leilighet skulle de holde på med hver sine prosjekter. Etter noen uker følte begge at det ble i overkant tett og trangt.

Marthe tok kontakt med Lanois med tanke om å overnatte i hans store villa i Silver Lake et par dager. Det ble nesten to måneder, sammen med andre kreative folk, i et stort hus inne i en stor hage, kjøpt før strøket ble hipt og dyrt.

Steelgitar fra morgen til kveld

- Det føles som jeg ble en av familien, jeg opplevde en uformell, vennlig tone, men også sterkt fokus, sier Marthe som begynte å fotodokumentere arbeidet med albumet som Lanois og Rocco Deluca jobbet med, dobbel steelgitar fra morgen til kveld.

- Bob Dylan har sagt at Lanois er en krevende mann å jobbe med, og det kan jeg skrive under på. Krevende på en god og inspirerende måte. Han er impulsiv, hopper stadig på nye ideer, samtidig som han er en perfeksjonist. Det er helt fantastisk inspirerende å få jobbe med en mann som Lanois. Jeg får alltid en kreativitetsboom etter å ha tilbrakt tid sammen med ham, sier Marthe – som først ble bedt om å lage coverbilde til albumet. Hun kikket på bilder Lanois selv hadde tatt på en konsert på Newfoundland, hun følte at stemningen harmonerte godt med den ambiente musikken på albumet, og sa at her hadde han omslagsbildet.

Ansvar for hele coveret

Lanois ba henne ta ansvar for hele coveret. Ett av Marthes foto er på coveret, i tillegg har hun laget et sett med promobilder som etter hvert vil pryde intervjuer med Lanois i internasjonale magasiner. I tillegg til tiden i Silver Lake har hun vært med Lanois til Jamaica og Toronto.

Sammen med boka «Hjemløs» om Åge Aleksandersen, er arbeidet med Lanois er et foreløpig høydepunkt i en foto-karriere med mange norske artister på merittlisten. Åge Aleksandersen har sagt at Marte er flink til å gjøre seg usynlig, hun tar ikke plass, de merker ikke at hun er der.

- Den gjensidige respekten er viktig for meg, og det å vise de jeg jobber med at jeg vil noe med det jeg gjør, sier Marthe Vannebo – som nå dels har Oslo, dels Los Angeles som base. Hun er med på å organisere Ida Jenshus sin soloturné i Norge, samtidig som hun jobber frilans som fotograf og designer, og akkurat nå er hun igjen i Los Angeles for å jobbe med lanseringen av Daniel Lanois.

Bra også for karrieren

Å jobbe med den høyt anerkjente kanadieren er en personlig opplevelse for Marthe. Men å jobbe med ham kan også ha karrieremessige sider. Bono fra U2 og skuespiller Billy Bob Thornton er blant de som allerede har anskaffet seg albumet, og en rekke andre vil også legge merke til Marthes arbeid. Lanois er musikernes musiker, og mange vil høre albumet og studere coveret i månedene som kommer. Og bortsett fra musikken, er det Marthe Amanda Vannebo fra Namsos som har laget alt.

På hjemmebane: Daniel Lanois i avslappet positur i sitt hjem i Toronto, der han vokste opp. Foto: Marthe Vannebo
I arbeid: I studioet i huset i Spring Lake med de karakteristiske vindusprofilen har Marthe Vannebo fulgt Daniel lanois i jobb med albumet «Goddbye To Language» siden i fjor høst. Foto: Marte Vannebo
Work, rest & play: Også pool-bordet krever konsentrasjon.