- Det finnes noen fordeler ved å ha lang fartstid, og noen fordeler ved å komme med et friskt blikk. Vi har forsøkt å utnytte hverandres styrker i dette prosjektet, sa Magne Furuholmen foran et invitert publikum under føråpningen av «Textures» i Galleri Ismene fredag kveld.

Utstillingen er et samarbeid mellom Furuholmen og dronning Sonja, som også var til stede. Den har tre avdelinger – fellesarbeid i form av monotypier, mappeverket Texture og individuelle grafiske arbeider. I alt 45 verk utgjør vandreutstillingen, som åpnet i Bergen i august og som skal stå i én måned i Ismene.

Vil hjelpe unge kunstnere

- Heldigvis har tilbakemeldingene vært gode, dette er jo til inntekt for stiftelsen som skal hjelpe unge kunstnere og få opp interessen for grafikk og grafisk kunst, sa dronning Sonja.

For alt overskudd fra utstillingen går til den høythengende internasjonale grafikkprisen The Queen Sonja Print Award, der årets vinner er den amerikanske kunstneren Tauba Auberbach.

- Kunsten spiller en stor rolle i livet mitt, sa Dronningen til Adresseavisen.

- Det er riktignok ikke så lett å få den tiden man gjerne vil – men vi prøver så godt vi kan, sa Dronningen, som synes det er hyggelig at arbeidene blir satt pris på av publikum og kritikere.

Startet med workshop

I åpningstalen trakk kunsthistoriker Daniel Johansen fram at begge også var elever av nå avdøde Kjell Nupen, en kunstner som for øvrig var fast utstiller i nettopp Ismene. En mer konkret foranledning til samarbeidet, kom da Furuholmen, kjent som musiker i a-ha men også billedkunstner gjennom snart 30 år, ble valgt inn i styret til The Queen Sonja Print Award i 2014. Han inviterte Dronningen med til en grafisk workshop i New York, og de begynte å leke med tanken på å samarbeide profesjonelt.

- Men det startet uten noen klar tanke om hva det skulle lede til, og er blitt mye større enn vi så for oss, sa Furuholmen, som ifølge Dronningen er en dyktig kunstner hun lærer mye av, et fint menneske som tenker godt. De har likevel ikke følt samarbeidet som et lærer-elev-forhold.

- Det har handlet om å finne et felles utgangspunkt, et sted å møtes rent teknisk – og finne måter å utfordre hverandre på underveis, sa Dronningen og Furuholmen

- Renslig og fint

I vrimmelen som fulgte, hadde Dronningen tid til en passiar med flere av gjestene på føråpningen. Blant dem trondheimskunsterne Håkon Bleken og Håkon Gullvåg, som begge har malt Dronningen tidligere. Dronning Sonja hilste også på det unge stortalentet Andreas Widerøe Hagen, den autistiske og selvlærte kunstneren som selv hadde utstilling i Galleri Ismene tidligere i sommer.

- Dette er første gang jeg har sett Dronningens arbeider, sa Bleken.

- Og det virker renslig, fint og ganske spennende. Men det er alltid dumt å uttale seg på bakgrunn av et subjektivt førsteinntrykk, presiserer Bleken, som mener utstillingen uansett er positiv for Ismene og for byens kunstmiljø.

Til London tirsdag

Prisene på de i alt 45 verkene varierer fra 4500 til 150 000 kroner. Allerede førstkommende tirsdag vises den i Paul Stolper Gallery i London – før den vandrer videre til Ålesund i november og til Bodø og Drammen i løpet av neste år.

Mens Dronningen drar videre tidlig lørdag, vil Furuholmen være til stede også under den ordinære åpningen av «Textures», som finner sted i Galleri Ismene lørdag kl. 12.

Talent: Dronning Sonja møter stortalentet Andreas Widerøe Hagen (t.h.), som stilte ut i Galleri Ismene tidligere i sommer, flankert av Magne Furuholmen og galleristene Marte og Per Høiem. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Gjensyn: Hjertelig gjensyn mellom Håkon Bleken og Dronning Sonja under føråpningen av «Textures». Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth