To måneder etter at han spilte i Granåsen, er Bruce Springsteen blant oss i gjen, på «Skavlan» i kveld, med et nytt album og om få dager med ei bok der han for første gang forteller hele historien selv, fra A til Å.

Albumet «Chapter And Verse» blir markedsført som en ledsager til selvbiografien som skal utgis i neste uke, ei plate man kan høre på mens man lytter, ei plate som er satt sammen slik at den illustrerer de sentrale kapitlene i boka.

Adresseavisens anmelder ga Springsteen strålende kritikk etter konserten i Granåsen.

Fem av de 18 låtene er aldri utgitt før. Alle er spilt inn før 1972, før han utga sitt første album, og de kaster nytt lys over hvor Springsteen kommer fra, rent musikalsk. Første låt, «Baby I», er et opptak av bandet The Castiles fra 1966, få måneder før han fylte 17 år, og det er sjarmerende og energisk, et pirrende glimt av en ivrig tenåring, men også temmelig amatørmessig.

Det samme kan sies om låt to, også med The Castiles, og låt tre, med bandet Steel Mill. På låt fire, «The Ballad Of Jesse James», begynner Springsteen å likne på den artisten vi kjenner, og på femte låt har han hengitt seg til den innfallsrike ordflommen som preget debutalbumet hans.

Fredrik Skavlan er i New York og møter Springsteen i kveld.

Alt sammen er interessant, vel og merke hvis man er ihuga Springsteen-fan og gjerne hengir seg til musikalsk arkeologi. Resten av albumet inneholder en rekke klassikere fra hele karrieren.

Strålende låter, selvfølgelig, og man kan høre på dem i all evighet uten å bli lei. I denne sammenhengen er det mest interessante hvorfor han har valgt akkurat disse låtene, hvorfor han anser dem som nøkkelsanger i karrieren. Det får vi vite mer om når boka kommer.

Anmeldt av TRYGVE LUNDEMO