Om drøyt to uker åpner Trondheims nye kulturkvartal i Søndre gate, når både Litteraturhuset og Kunsthallen åpner dørene for publikum.

I tillegg åpner Sellanraa Bok & Bar, og de tre aktørene i den gamle brannstasjonen bindes sammen med Trondheim folkebibliotek i nabobygget.

- Det er viktig å understreke at vi er fire uavhengige aktører: Kunsthallen, Sellanraa, biblioteket og oss. Samtidig er aktiviteten basert på et samarbeid som vil måtte bli til mens vi går, sier Trond Åm, prosjektleder for Litteraturhuset i Trondheim.

Mange lokaler

Litteraturhuset flytter inn i et kombinerte kontor- og samlingslokaler på 62 kvadratmeter, men vil holde de fleste arrangementene i andre rom i kvartalet og andre steder i byen. De har en formalisert avtale med biblioteket og med Sellanraa.

- En stor fordel med det nedskalerte litteraturhus-konseptet er at vi ikke har store utgifter på bygningsmasse og slipper å bruke mye tid på å hente inn leietakere og ekstern finansiering. I stedet kan vi konsentrere oss om kjernevirksomheten, som er gode og mange arrangement, framhever Åm.

Den kombinerte baren, kafeen og restauranten Sellanraa Bok & Bar blir selve navet mellom Litteraturhuset, Kunsthallen og biblioteket. Sellanraa vil på arrangementsdager servere mat til kl. 18 og huse Litteraturhusets arrangementer etterpå, det være seg debatter, opplesninger, filmvisninger eller små konserter. Det er bygd en ny passasje fra den gamle brannstasjonen via Sellanraa og inn til biblioteket. I denne bakgården vil det også bli uteservering på sommeren.

De største arrangementene i regi av Litteraturhuset og biblioteket blir på det nye kulturtorget i første etasje innenfor utlånsskranken på biblioteket. Der er det bygd en ny scene og ny lyssetting er på vei. Kulturtorget skal bli et rom med fleksible løsninger, og kan det på det meste få plass til 300 mennesker. Bibliotekets mange saler, som Rådhussalen og Børssalen, er også aktuelle steder å ha arrangement.

-Det gir oss mange muligheter, fra det helt intime til større folkemøter, sier Åm.

Åpner med Jakob og Neikob

Den store åpningen finner sted lørdag 15. oktober, i tilknytning til Trondheim Litteraturfest som starter to dager senere. Men allerede lørdag vises boksekampen mellom Cecilia Brækhus og Anne Sophie Mathis (første proffboksekamp på norsk jord etter at forbudet ble opphevet) på storskjerm på Byscenen – innledet av en samtale om boksing ledet av Bjørn-Erik Hanssen, som blant annet har skrevet biografien om Ole Klemetsen. 13. oktober møtes Psykiater Finn Skårderud og forfatter Linnéa Myhre til samtale om møtene mellom sykdommen, litteraturen og livet på Kulturtorget.

Selve åpningen, lørdag 15. oktober, er gratis. Den åpner med et arrangement for store og små, der forfatter Kari Stai har skrevet en dialog spesielt for anledningen med barnebokfigurene Jakob og Neikob, som får æren av å forestå åpningen. På ettermiddagen blir det debatt, før Edvard Hoem er gjest senere på kvelden før selve festen.

Dronningen åpner Kunsthallen

Kunsthallen åpner på sin side torsdag 20. oktober. Dronning Sonja står for åpningen av utstillingen «This is a political (painting)» av AK Dolven med bidrag også fra svenske Kajsa Dahlberg, østerrikske Valie Export, franske Claire Fontaine og rumenske Alexandra Pirici. Fredag blir det fagprogram med samtaler med kunstnerne, mens lørdag blir familiedag.

- Vi legger opp til et utstrakt samarbeid med både biblioteket og litteraturhuset, slik at vi får et nytt kulturkvartal med stor bredde. Vi skal vise internasjonale utstillinger av høy kvalitet, men henvender oss samtidig til et stort publikum, sa styreleder for Kunsthallen, Ellen Tveit Klingenberg, til Adresseavisen i august.

Ønsker stor bredde

Fra kommune og fylkeskommune får Litteraturhuset støtte til drift og stab, mens stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet har bidratt med etableringsstøtte og midler til arrangement.

-Så ligger det jo et ønske om at vi skal øke inntjeningen slik at vi kan stå så uavhengig som mulig, sier Åm.

-Hva skal til for at du vil anse Litteraturhuset som en suksess?

-At entusiasmen fortsetter å være like høy som den har vært til nå, og at det vi gjør settes pris på. Vårt bidrag skal være gode arrangementer med stor bredde. Så blir det viktig å bygge en velfungerende organisasjon ut fra begrensede midler, noe som vil ta tid.

Direktør Helena Holmberg (t.v.) og styreleder Ellen Tveit Klingenberg i Kunsthall Trondheim ser fram til å åpne de over 1000 kvadratmeter store lokalene for publikum 20. oktober. Foto: jens petter søraa
I neste uke flytter prosjektleder for Litteraturhuset, Trond Åm, fra Bakkegata og inn i nye lokaler i den gamle brannstasjonen. Rommet blir både kontor og samlingssted. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Det blir store, åpne glassfasader når Kunsthall Trondheim, Sellanraa Bok & Bar og Litteraturhuset om drøye to uker åpner i den gamle brannstasjonen i Søndre gate. Foto: Bergesen arkitekter
Mellom Sellanraa og biblioteket er det bygget en gang som sørger for at det er lett å komme seg mellom de to bygningene. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Denne nye scenen i bibliotekets første etasje blir hovedscene for Litteraturhusets arrangement. På det meste får 300 plass i lokalet. Foto: Håvard Haugseth Jensen