Denne måneden er det nøyaktig 50 år siden dette bildet ble tatt og presentert i Adresseavisen. Anledningen var et stort anlagt moteshow på Prinsen for det arrangøren omtalte som «seventeenere», eller 17-åringer som man kanskje ville sagt i dag. Over 600 unge i aktuell alder, tilsynelatende bare jenter, stimlet sammen slik at avisens utsendte skrev at «det var bare så vidt veggene holdt» i festsalen hvor arrangementet foregikk.

På bildet ser vi «den uhøytidelige konferansier, Hans Dysthe» i demonstrasjon av «bryllupsmarsj med konkurransens yngste deltager, Gunn Berit Dahl». Reporteren med signaturen -tim, som ble brukt av Gerd Isern, skrev at det ikke var snakk om «noen mannequinoppvisning i vanlig forstand». Rammen for showet var filmmiljø hvor scenen var filmstudio, lokale mannequiner var skuespillere, publikum utgjorde statistene, mens konferansier Dysthe var «vital regissør».

Les også «Året var 1969, og det var NM i frisering i byen»

Vekselvis med moteklær var det konkurranser og «litt prat om makeup ved sjefskosmetolog fru Larsen-Lund». Reporteren beroliget foreldre med at dette med makeup ikke burde starte for tidlig: «Når det gjelder piker under 16 år var både kosmetolog og konferansier skjønt enige om at makeup skulle unngås». I salen slo dette dårlig an: «Disse visdomsord ble ikke tatt nådig opp av det unge publikum», het det.

Som en del av ungdomsstoffet i Adresseavisen på den tiden, kan det virke som om det i like stor grad var skrevet for å berolige foreldrene, som for å treffe ungdommen: «Når det gjelder klærne, tror vi mødrene ville gnidd seg fornøyd i hendene om de hadde vært tilstede. Ingen tendens i retning av uflidde digre gensere og cowboybukser, men feminint og nydelig var det hele. Pene anvendelige kåper, drakter med ungt snitt, ermeløse enkle kjoler».

Stor begeistring vakte en såkalt strømpekjole i ternet mønster: «Til disse kjolene skal det i år være knestrømper eller hele strømper i samme mønster og farge som kjolen.», meldte reporteren som ikke klarte skjule sin begeistring for dette antrekket: «Virkelig gøyalt var det, og en mote som nok «seventeenerne» kommer til å adoptere fort. Brune strømper er i det hele tatt bannlyst. Strømpene skal være i samme farge og stå til antrekket for øvrig».

«Det er moderne å være praktisk», var blant spissformuleringene fra konferansier Dysthe. «Unge piker skal ikke vakle seg frem på stiletthæler som de ikke kan gå på. Flat var da derfor også hælen på de fleste skoene som ble vist. Men stas i form av sløyfer og særlig vristeremmer var det på dem», meldte -tim og la til: «Heller ikke skal man fryse på hodet. Skyggelue i forskjellige fasonger er absolutt «pop», og toppluen er aktuell som aldri før. Men den skal altså være trukket godt over ørene og ikke bare være til pynt.»

De friskeste nyhetene i motebildet for 50 år siden fant avisens reporter innen regntøy. «Ternete regnfrakker i tunikafasong med morsomme pøshatter å la kokkelue i samme materiale. Regnfrakker i sort og hvitt med glidelåsen på skjeve gjorde også stor lykke. Regnværsfottoyet er ikke lenger de store tunge, brune gummistøvlene. Nei, i år er de riktig små og lette, gummistøvlene. I all slags farver og med kontraster i sort og hvitt. Så nå går det an å være vakker selv i det gråeste regnvær».

Spørsmålet mange lurte på var gjemt til sist i artikkelen. «Hva skjørtene angår, var de korte. Ikke akkurat lårkorte, men godt over knærne. Men som sagt, gårsdagens moteoppvisning var for de helt unge, og de tåler godt den korte moten», fastslo avisens kvinne på Prinsen.

Les også «Året var 1967, og det ble skapt mote i Trondheim»