Playstation VR

Spillkonsoll

Ca. pris Kr. 4800.- ( ikke inkluderte Playstation Move-spaker eller spill)

Husker du følelsen fra når du var ti år gammel og var med foreldrene dine på bilferie. Turen var endeløs og du kom på at det kanskje var en god idè å fordrive tiden med å lese tegneserier i baksetet. Da husker du kanskje også følelsen som ikke bare kom krypende, men kastende på deg. Den lumske kvalmen som satte seg langt nede i magen og truet med komme brølende ut med full kraft om du bare så mye som rørte på hodet.

Godt design: I motsetning til både Oculus Rift og HTC Vive så er Playstation VR både behagelig i bruk, samt at den ikke ser ut som en dykkermaske fra 1930-tallet.

Jeg har ikke vært reisesyk siden den gangen i baksetet på pappas Opel Manta på tampen av 1970-tallet, men denne uken har jeg fått føle kvalme-monsterets slimete klør igjen - i n'te potens. Men det har på mange måter vært verdt det...tror jeg.

Les også: Revolusjonen i bukselomma di

Les også: Her er de ti beste spillene for mobil og nettbrett - noensinne

Playstation VR ble lansert i store deler av verden for en uke siden. Kort fortalt så er dette kunstig virkelighet slik det har blitt framstil i utallige science fiction -filmer i flere tiår. Du ER  inne i en annen virkelighet. Og følelsen du får av dette er noe som vanskelig kan forklares med ord. Kort fortalt så handler det om at du gjennom lyd og visuelle inntrykk opplever dataskapte verdener som hjernen din tolker som «virkelig».

Ledninger, ledninger og enda flere ledninger: Her er alt som følger med i Playstation VR-pakken.

Playstation VR er èn av tre muligheter du i 2016 har til å oppleve kunstig virkelighet ( eller VR som det blir markedsført som). De to andre er Oculus Rift og HTC Vive ( det finnes flere, men disse tre er de mest forbrukerorienterte). Av disse tre er Playstation VR ikke bare det rimeligste, men også det enkleste. Alt du trenger er en Playstation 4, ti minutter til oppkobling og vips! så er du i gang.

Selve oppkoblingsprosedyren til Playstation VR går lekende lett. Du plugger VR-brillene inn i en mottakerenhet, kobler denne igjen til det medfølgende kameraet og Playstation-konsollen. Det er det hele. Det tar deg fem minutter å pakke ut alle delene og ytterligere fem minutter med kabelkaos før du er klar. Og effekten er umiddelbare. Første gang du tar på deg VR-brillene bør du sitte ned for følelsen er overveldende. Konsollen kommer med en demo-disk som har et lite utvalg av de spillene som er tilgjengelig ved lansering. Ytterligere et dusin titler er tilgjengelig for kjøp.

Vart redd ja: «Here they lie» bød på den beste spillopplevelsen av lanseringsspillene. Desverre var det også det mest kvalmefremkallende....dessuten sykelig skummelt, bare for å ha nevnt det.

Men så var det dette med følelsen av ubehag da.   Jeg har hatt besøk av et dusin mennesker som har testet Playstation VR i løpet av høstferieuken og opplevelsen har vært ulik for alle sammen. Hos noen kom ubehaget og kvalmen nesten umiddelbart, andre igjen opplevde bare svake eller ingen ubehag etter lengre bruk. Tre stykker ( inkludert undertegnede) opplevde et så stort ubehag at en time i horisontal stilling var eneste alternativ.

Playstation VR er med andre ord noe du bør prøve før du kjøper. Kvalmen og ubehaget kan ramme hardt selv for de som aldri før har hatt problemer med reisesyke.

Les også: Det var en gang...

Les også: Action-craft

Simulator: I «Driveclub VR» så SITTER du i førersetet.

Men så var det selve opplevelsen da. Playstation VR føles magisk de første timene. Et håpløst begrep, men også det eneste som dekker. Følelsen av å vært tilstede i en annen virkelighet er total. Og uansett hvor kornete grafikken til tider kan være så forhindrer ikke det at hjernen din virkelig TROR at du befinner deg et helt annet sted. Et sted der du faktisk sitter i førersetet på en Porche Cayman S. eller i en dykkerklokke på vei ned til tusen favner dyp.

VR-brillene er også overraskende komfortable å ha på seg. I alle fall i kortere perioder. Passformen justeres enkelt med to knapper på «hjelmen» og brillene selv. Du ser selvsagt ut som en testpilot for det amerikanske luftvåpenet med ledninger hengende nedover kroppen, men det føles aldri hemmende i noen særlig grad. Lyden bør også nevnes her. Har du et headset med støtte for 3D surround sound så er forvandlingen fullstendig. Jeg følte meg faktisk fysisk truet av en av de bøllete mafia-typene med tjukk cockney-aksent i demo-spillet «The London Heist».

Berg -og dalbane: «Until Dawn: Rush of Dawn» kombinerer det beste av to verdener - spøkelseshus og berg-og dalbane....

Spillene som nå er tilgjengelig til Playstation VR er en blanding av søtt, salt og syrlig. Noen fungerer overraskende bra slik som skrekk-opplevelsene i «Here They Lie» og «Until Dawn: Rush of Blood». Andre igjen som «Batman: Arkham VR» føltes mer som rene teateropplevelser der du sitter på første rad. Så har vi også selvsagt spypose-kandidatene som «RIGS: Mechanized Combat League» og ( for min del) «Driveclub VR» hvor du opplever simulerte fysiske bevegelser. La oss bare si at når hjernen din registrerer at kroppen din beveger seg  mens den i virkeligheten sitter i ro på sofaen, ikke helt harmonerte med innholdet i magesekken min.

«Alle» satser stort på VR i 2016 og 2017. Men med tanke på hvor stor fallhøyde denne teknologien har så tør jeg å betvile graden av suksess som Sony og andre produsenter håper på. Til det både inngangsprisen og lista for høy. Ikke bare skal du ha råd til å kjøpe VR-utstyret, men du skal også ha god plass foran TV'n din, ha et perfekt syn ( du KAN bruke briller under «hjelmen», men behagelig er det ikke), gjerne tilleggsutstyr i form av Move-kontrollerne  ( selges separat) og ha en mage som en ku. Med prislappen og alt dette i bakholdet så mistenker jeg at om noen år så vil det ligge minst like mange Playstation VR-briller i støvete kjellerkroker som det ligger Kinect-kamera der i dag ( for du husker vel Microsoft Kinect?).

Testpilot: Slik se du ut for andre når du spiller Playstation VR.

Det for mange usikre faktorer her til at jeg velger å kaste terningen med bestemt hånd. For noen vil Playstation VR utvilsomt kunne bli en kilde til mye glede i lang tid framover. For andre igjen bare nok en «dings» som havner i kjelleren når hvetebrødsdagene er over og / eller når ubehaget blir for stort. Selv velger jeg å trille en litt resignert firer på terningen. Ikke på grunn av VR-brillenes potensiale, muligheter og egenskaper, men mest på grunn av jeg nå føler meg litt syk igjen og trenger å legge meg litt nedpå.