- Vi lever i globaliseringens tidsalder. Vi sitter alle i samme båt. Hvis det begynner å brenne i ett hjørne, vil det spre seg til resten av båten. La folket gi uttrykk for sine tanker og ilden vil slukke, sier Ebadi til en lydhør forsamling på Trondheim folkebibliotek mandag kveld.

Den iranske juristen har tidligere gjestet Trondheim under Isfit. Denne gangen er hun kommet til byen for å åpne Trondheim litteraturfest på Hovedbiblioteket mandag kveld.

- Hun er en dame med innflytelse som det blir lyttet til, sier konferansier Sverre Nyrønning fra Communicatio Forlag om fredsprisvinneren, som har arbeidet for menneskerettigheter i en årrekke.

Biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård synes det var fantastisk at Ebadi kunne komme.

Truet på livet

Hvis det var opp til iranske overvåkningsmyndigheter, ville ikke Ebadi hatt mulighet til å fortsette sitt arbeid for menneskerettigheter.

- Truslene fra overvåkningsmyndighetene fortsetter. De har sagt mange ganger at «hvis du ikke holder kjeft, skal vi gjøre noe for å få deg til å tie», forteller hun.

Dette snakker hun også åpent om i sin nyeste bok «Until we are free. My fight for human rights in Iran». Boken handler om livet etter at hun, som den første muslimske kvinnen noensinne, ble tildelt Nobels fredspris i 2003.

- Hvordan ble livet ditt påvirket av at du vant fredsprisen?

- Jeg fikk ganske store problemer. Alt jeg eide ble konfiskert av staten, til og med mine foreldres hus, sier Ebadi til Adresseavisen.

I tillegg ble hennes organisasjon for menneskerettigheter og advokatpraksis stengt. Flere medarbeiderne og familiemedlemmer ble fengslet.

- Men dette skjedde ikke på grunn av fredsprisen, det skjedde på grunn av mitt arbeid for menneskerettigheter. Det var en ære å vinne fredsprisen. På grunn av den tror jeg at min stemme har nådd ut til flere, understreker Ebadi.

Anja Skybakmoen og David Aleksander Sjølie serverte iranske og egenskrevne låter under åpningen av Trondheim litteraturfest.

Ytringsfrihet mot terror

Ebadi mener åpenhet og ytringsfrihet er viktig i kampen mot terror. Hun tror mennesker tyr til vold når de ikke er i stand til å uttrykke sin meninger.

- Jeg har mange ganger sagt at i stedet for å kaste bomber over IS, burde vi kaste bøker over dem, sier Ebadi og legger til at ved å bekjempe uvitenhet vil røttene til terrorisme tørke ut.

I disse dager er Ebadi at spesielt opptatt av situasjonen for flyktningene som har kommet til Europa, og for dem som lever i flyktningleirer i Midtøsten.

- I noen av leirene har de ikke drikkevann, skole eller sykehus. Hvor lenge kan et menneske overleve under slike forhold?

Ebadi understreker at mennesker flykter til Europa fordi de ikke ser noen annen utvei. Hun etterlyser at de rike, arabiske landene tar ansvar for situasjonen.

- De har ikke vist noen form for bistand. Selv om disse landene mangler arbeidskraft, er de ikke villige til å ta imot flyktningene selv om de snakker samme språk, sier Ebadi.

Takket Trondheim

I sin tale på biblioteket takket Ebadi Trondheim for arbeidet med å integrere flyktninger som er kommet hit.

- Mange av mine landsmenn bor her, og jeg har hørt mange historier om hvordan de er blitt varmt mottatt. Jeg vet at deres by har tatt imot asylsøkere med åpne armer, og jeg takker for deres vennlighet, sier Ebadi.

Hun understreker viktigheten av integrering for at asylsøkerne skal bli en ressurs for samfunnet.

- Hvis dere tar imot flyktningene, og lærer dem deres språk og kultur, kan de bli en sterk kraft i deres samfunn. På denne måten kan de bidra til økonomisk og sosial vekst i deres land, sier Ebadi.

Shirin Ebadi (t.v.), tolk Polin Rafat og fribyforfatter Asieh Amini snakket om Ebadis nyeste bok.

- Stort mot

Deler av åpningskvelden for litteraturfesten var fribyforfatter Asieh Amini med på scenen. Hun har utgitt to diktsamlinger på norsk og fikk nylig et av sine dikt foreviget på en benk i Midtbyen. Amini ledet en samtale med Ebadi med utgangspunkt i hennes nyeste bok, og roset fredsprisvinneren for sin åpenhet.

- I vår kultur er det ikke vanlig å snakke om personlige problemer, særlig hvis man er en kjent figur. Du viser stort mot ved å dele ditt personlige liv i boken, sier Amini.

Én av historiene som ble tatt opp mandag kveld var hvordan Ebadis mann ble fengslet for påstått utroskap, og tvunget til å bekrefte rykter på TV. Dette skjedde ifølge Ebadi for å ødelegge ryktet hennes.

Amini håper Ebadis mot vil motivere andre kvinner til å snakke åpent om problemer.