Zombiefilm på et tog kan kanskje låte som jernbanevarianten av «Snakes on a plane». Sørkoreanske «Train to Busan» er bedre og mer raffinert som så. Yeon Sang-hos fartsfylte zombiethriller ble en snakkis i Cannes i år og åpnet nylig Ramaskrik-festivalen på Oppdal.

Filmen viser 38-åringen som løfterik sjangerfilmskaper med evne til å skape bred spenningsfilm med brutal action og et visst raffinement i eventyrlig blanding. I første del tar filmen seg tid til effektiv typetegning. Gong Yoo spiller en egoistisk fondsdirektør av en fraværende far, på motvillig togtur med sin vesle datter. «Han er ekspert på å la vanlige folk i stikken», sier en av de andre passasjerene, før zombiesmitte gjør togturen til et rullende helvete.

Les også anmeldelsen av «Snowpiercer»

Som en blanding av Bong Joon-hos «Snowpiercer»(2013) og «World War Z»(2013) med Brad Pitt, ruller filmen ut en historie om galopperende zombiesmitte som lammer Sør-Korea, i det et tog legger ut fra stasjonen. Det vi, men ikke passasjerene vet, er at det er en smitte ombord også.

Zombiefilm er ikke hva det var, og det begynner å bli ganske mye av det. «Train to Busan» er ikke spesielt original, men den kombinerer action, spenning, drama og litt humor på et vis som gjør at filmen får mer å spille på enn zombiefilmer flest. Sang-hos film er ikke en dystopi som «Snowpiercer», men den har omtrent like skarp behandling av klasse, egoisme og grådighetskultur.

Den vesle jenta og en gravid kvinne blir et slags speil for moralske drama mellom mennesker truet av zombiesmitte fra flere kanter. Jernbanedirektøren går over lik for å berge sitt eget skinn, en rølpete, vordende far ofrer seg for kona, mens den vesle jenta får kjeft av finansfaren for å hjelpe andre.

Regissør Sang-ho har bakgrunn fra animasjonsfilm. En av kvalitetene til «Train to Busan» er hvordan den i lyd og bilde er orkestrert. Fra den eminente åpningsscenen langs landeveien, via hver ny prøvelse de gjenlevende må gjennom, til den musikalske finalen, er «Train to Busan» severdig zombiefilm, bedre på levende enn døde og nesten helt uten skytevåpen.

Dødelig togtur: Gong Yoo, Kim Soo-an og Ma Dong-seok utsettes for zombier fra flere kanter på toget til Busan i imponerende koreansk zombiefilm.