- Dette prosjektet er uten sidestykke i den symfoniske verdenen. Det er banebrytende teknologisk og horisontutvidende for publikum.

Det sier Nina Steen, kommunikasjonssjef for Trondheim Symfoniorkester (TSO).

Gjennom bruk av digital teknologi som 360 grader video og virtual reality (VR) ønsker orkesteret å formidle historien om symfoniorkesteret og livet som musiker.

I Simfonie vil TSO skape et VR-univers der publikum kan velge seg en karakter gjennom en nettleser: musikeren, dirigenten eller komponisten. Gjennom øynene til karakterene fortelles parallelle historier, som berikes av valgene som gjøres underveis.

Menn i 40-årene satt i salen og gråt da Trondheim symfoniorkester fremførte sanger fra fantasyfilmer og spill

Gjennom 3D-360-grader video og VR får publikum oppleve orkesteret i aksjon på scenen på sin egen datamaskin. Enten i direktesendte strømmede konserter, eller i kortere mer forseggjorte opptak. Seeren kan selv redigere filmen, eller fritt bevege seg blant musikerne.

Bruke hele sanseapparatet

- Dette handler om hvordan vi i TSO skal ta i bruk våre digitale plattformer for å nå ut med vår musikk. Vi ønsker å belyse hva et orkester er, hva det består i, og at publikum skal bli kjent med musikerne på nye måter. Det blir som å leke seg inn i en spillverden, i en blanding av fiksjon og pedagogikk, forklarer Steen.

TSO ser også for seg å ta i bruk den kommende 3D-360 kulekinoen på Vitensenteret til en slags omvendt 360-grader video. I stedet for å navigere i en nettportal, tar man i bruk hele rommet omgitt av den kuleformede skjermen.

- På den måten kan publikum ta i bruk hele sanseapparatet for å bli kjent med orkesteret. Vi ønsker å inspirere, bevege og begeistre gjennom digitale virkemidler, og på den måten gi folk lyst til å komme på konsertene våre live i Olavshallen, sier Steen.

Ble kastet ut av Facebook etter å ha postet et Mozart-verk på Trumps offisielle FB-side

Har søkt om midler

For å komme i gang med pilotprosjektet har TSO søkt om 890 000 kroner fra kulturdepartementet. I tillegg vil de bidra med det samme selv i form av arbeidstimer. Om pengene fra departementet uteblir, går TSO i gang med en enklere utgave av prosjektet.

- Det ligger mye tanke- og idéarbeid i disse pengene. Å gjennomføre ideen og jobbe ut prosjektet kommer i neste fase.

I tillegg til Vitensenteret har TSO alliert seg med NTNU og professor Andrew Perkis som vil være en faglig ressurs i utviklingen av VR-teknologien. Andre samarbeidspartnere er konsulentselskapet Doublethink AS og næringsklyngen Nxtmedia.

En tredje fase av prosjektet kan være å eksportere det til andre orkestre i Norge og verden.

Bygger kino til Starmus

Olav Linna, seniorrådgiver ved Vitensenteret, er begeistret for ideen.

- Vi er i ferd med å bygge vår 3D-360 kino og samarbeider med flere aktører i forhold til å skape innhold. Hvis TSO får realisert dette, vil det være noe av det mest spennende vi kan by på, sier han.

Direktør ved Vitensenteret, Arnfinn Stendahl Rokne, sier alle formaliteter knyttet til kinoen er på plass, men at de ennå mangler tre millioner kroner for å komme i gang med byggingen.

- Vi regner med å få skaffet pengene og komme i gang med bygging før nyttår. Målet er at kinoen skal stå ferdig til musikk- og vitenskapsfestivalen Starmus neste sommer, sier han.

Et forstørrelsesglass

TSO-direktør Roar Leinan mener Simfonie er en spennende ny måte å nå nye publikumsgrupper på.

- Her får vi muligheten til å kommunisere vårt budskap på en annen måte. Et symfoniorkester er en rik flora, og Simfonie inviterer publikum inn i orkesteret på en virtuell måte, med et forstørrelsesglass på det som skjer, sier Leinan.

Se det kongelige maleriet som ble avduket i Nidarosdomen denne uka

Nina Steen sier prosjektet har lånt ideer fra både film- og spillverdenen, men hun kjenner ikke til lignende formidlingsprosjekter hos andre orkestre.

- Så vidt vi vet er dette en helt ny måte å formidle en institusjon og musikk på. Vi ønsker å skape et teknologisk utstillingsvindu der vi kan vise frem kulturen, og på den måten bidra til å sette teknologibyen Trondheim på kartet.

- Vi ønsker å skape et teknologisk utstillingsvindu der vi kan vise frem kulturen, og på den måten bidra til å sette teknologibyen Trondheim på kartet, sier Nina Steen, kommunikasjonssjef for TSO.
Direktør ved Vitensenteret, Arnfinn Stendahl Rokne, ser frem til å samarbeide med TSO. Foto: Christine Schefte
- Et symfoniorkester er en rik flora, og Simfonie inviterer publikum inn i orkesteret på en virtuell måte, med et forstørrelsesglass på det som skjer, sier TSO-direktør Roar Leinan Foto: Kjell A. Olsen