En sølvgrå regnkåpe i plastbelagt trikot, laget av britiske Horrockses Fashion, er blant kreasjonene du kan se på utstillingen. Paraplyer, gummistøvler og sydvester er også med.

- Dette er tøy som er plastbelagt, enten i form av ren PVC, eller plastlaminerte stoffer. Noen av plaggene har en tekstilbakside. Vi har for eksempel en av de ledende japanske moteskaperne her, Kansai Yamamoto, som har laget en regnjakke med Samurai-krigere som motiv, forteller Karin Sinding, draktforsker ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Hun har samlet på regntøy i lang tid og tenkte at det var på tide å vise frem regntøymote fra 1960-tallet og frem til i dag.

- Her har vi en regnfrakk fra den franske moteskaperen Pierre Cardin i vinyl, så blank som bare det. Den er futuristisk og science fiction, og er fra høst- og vinterkolleksjonen 1969/70, sier Sinding.

Fargefrodige regnklær

Skotskrutet regnfrakk, kritthvite viking-støvler og en gul paraply er også å se på utstillingen. Tanken er å vise frem et mangfold av frodig regntøy.

- Vi har spart på disse tingene, og jeg har ofte tenkt at dette er en viktig del av motehistorien. Det er jo mye regn og skittvær i Norge store deler av året. Hvis det er noe man bør bruke penger på innimellom så er det å investere i litt kult regntøy, sier draktforskeren som synes det har vært mye kjedelig på markedet i mange år.

- Jeg skulle gjerne hatt de tidlige Helly Hansen-modellene, for eksempel  en av de svarte lakk-regnkåpene med cordfløyelskrage fra 1950-tallet. Men dette er klær folk har kastet for lenge siden.

Haute couture

Det er et par eksempler på haute couture på utstillingen, det vil si den høyeste formen for sømkunst, et begrep som er forbeholdt noen få motehus i Paris. Finske Marimekko er også representert på utstillingen med regntøy i et gammelt unikko-mønster. Og knalloransje kalosjer fra SWIMS.

- Vi har flere regnantrekk fra norske SWIMS` regntøytøykolleksjon. Bergensbaserte Norwegian Rain med designeren T-Michael er også med. De har nettopp vært i Japan i forbindelse med Norwegian Fashion Hub. Mye av hitech-fibrene de benytter i plaggene sine kommer fra Japan, sier Sinding og viser frem det som ser ut som vanlig tekstil, men som puster og er både vind- og vanntett.

- Dette er solide plagg som er elegante til urbant bruk. Her har de laget klær som kan brukes i jobbsammenheng, men som gjør deg herdet mot bergensk skittvær og midtnorsk sådan, sier Sinding.

Utstillingen ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum blir stående ut vintersesongen.

Kunstindustrimuseet med utstilling av regntøy i en rekke fargefrodige varianter. Foto: Espen Bakken
Knallgule støvler og knalloransje kalosjer er å se på utstillngen «Singin` in the rain». Foto: Espen Bakken
Karin Sinding, draktforsker ved Kunstindustrimuseet i Trondheim har samlet regntøy i en årrekke. Nå er flere av dem på utstilling. Foto: Espen Bakken