Det svenske paret Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril, som skriver sine bøker under pseudonymet Lars Kepler, skuffer sjelden sine lesere - i hvert fall ikke når det kommer til Joona Linna-serien.

Etter et lite hvileskjær med fantasythrilleren «Playground,» er Linna tilbake i «Kaninjegeren.» Den svenske utenriksministeren blir funnet brutalt myrdet i sitt hjem etter å ha hatt besøk av en prostituert.

Saga Bauer fra Säpo blir satt på saken, de antar at de står overfor en mulig terrortrussel, og at flere potensielle ofre venter. Mistankene går i retning av Salim Ratjen, som sitter fengslet for narkotikaforbrytelser, men som også antas å ha kontakt med mulige terrorister.

Kepler-paret i Adressa-intervju: Krim er en umiddelbar og en demokratisk sjanger, som leses av alle samfunnslag. Det er et privilegium å kommunisere så direkte med leserne.

Joona Linna soner en fire års fengselsstraff i Kumla fengsel etter å ha frigitt en innsatt ved hjelp av svært voldelige midler. Han blir kontaktet av statsministeren, som tilbyr ham benådning dersom han greier å komme inn på Ratjen og avsløre planene, i forbindelse med at Ratjen skal overføres til Kumla.

Men så enkelt er det selvsagt ikke. Forfatterparet har en sjelden evne til å skape uhygge, de benytter alle de kjente knepene i boka; opplyste stuer med mørke vindusflater, noen står på utsiden, triks vi husker fra en roman som «Stalker», men de gjør det fortsatt bedre enn de fleste.

Men som film var Keplers første roman Hypnotisøren en skuffelse.

De driver historien framover, men språket blir av og til dryppende klisjéfullt, som i denne beskrivelsen av Saga Bauer: «De fleste som møtte henne første gang blir helt satt ut, som om noe brister.» Ja, vi skjønner at hun er vakker. Men det får da være grenser. Når vi likevel glatt bærer over med slike nærmest ubehjelpelige skildringer, sier det en hel del om bokas andre kvaliteter.

Det er få som er i nærheten av Keplers talent for spenning, rytme og oppbygging av historier. «Kaninjegeren» er nok en solid lagseier i en allerede knallsterk rekke av Joona Linna-romaner. Og en av årets beste thrillere.

Anmeldt av ØRJAN GREIFF JOHNSEN

Lykkes igjen: Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril skriver krim under pseudonymet Lars Kepler. «Kaninjegeren» er en av årets beste thrillere. Foto: Foto Kristin Svorte