Mamma har tatt en pause fra pappa, pappa har tatt en pause fra mamma. Lille Sigurd har lyst på å ta en pause fra begge to. Men egentlig ikke. Det ville være så flott om alt kunne vært akkurat som det alltid har vært.

Spesielt nå som det er jul. Hvorfor må pappa være alene på julaften? Hvorfor må de to alltid krangle?

Det er et fint lite stykke som Ane Aas og Rasmus Rodhe har skrevet tekst og sanger til, og som Aas har regissert. Utgangspunktet er syv år gamle Sigurd (Kristoffer Hjulstad) og storesøster

Selma (Silje Lindberg) som skal ha en egen julaften med pappa (Tore B. Granås) før ordentlig jul med mamma (Siri Gjære).

Det er mange kompliserte følelser som er i sving, mange naive håp som den mer erfarne storesøsteren aktivt torpederer. Sigurd er en sårbar, troskyldig, filosoferende gutt, en ordentlig goding som en ønsker alt godt.

Men han har en prosess han skal gjennom, den blir anskueliggjort gjennom at han stikker av fra de andre, inn i Snøhula, alene med sine egne tanker. Gjennom møter med de tre Alice i eventyrland-inspirerte fantasifigurene latterfnatten, sinnamannen og tårepersen får Sigurd tatt i bruk tre viktige redskap for å bearbeide følelsene sine. Han får være sint, han får gråte og han får ledd.

Det er jo ikke greit for de voksne heller, de gjør så godt de kan i en vanskelig situasjon, og til slutt får det hele en troverdig forløsning.

Heldigvis har ikke stykket en urealistisk happy ending, men den er happy nok til at situasjonen føles håndterbar for både barn og voksne.

Og sannsynligvis også for den yngste delen av publikum. «Snøhula» passer godt for barn i småskolealder, som neppe vil være helt uberørt av problemstillingene. Ikke foreldrene deres heller.

«Snøhula» er en upretensiøs, men tankevekkende forestilling, i enkel turnescenografi. Den har en fin balanse mellom de vanskelige spørsmålene og den forløsende latteren, toppet av fint fremførte, nyskrevne låter – samtidig som den ikke borer så dypt at det er vanskelig å riste av seg problemstillingene etter teppefall.

Anmeldelsen er basert på premieren i Namsos mandag kveld. Stykket reiser på turné i Nord- og Sør-Trøndelag og spilles fire ganger i Verkstedhallen i Trondheim rett før jul og på nyåret.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL