- Interessen for Trondheims-bøker økte jevnt og trutt alle de 40 årene jeg jobbet i bokhandel, forteller Ola Skaugstad, som var daglig leder hos Norli på Nordre inntil han gikk av med førtidspensjon for to år siden.

Han mener folk er interessert i sin egen identitet og at det er noe av årsaken til at slike bøker selger godt. Skaugstad nevner spesielt serien med bøker om Trondheim for 50 år siden, som har vært en bestselger i flere år.

«Trondheim 1966 – små og store hendelser for 50 år siden» er tittelen på årets utgivelse.

Er du interessert i historiske bilder fra Trondheim? Da kan du se flere serier HER.

Wirkola og scooter-sosser

Forfatterne har samlet begivenheter av ulikt slag og forteller både om hittegodset som hopet seg opp på politikammeret, om fødselsrekord på E. C. Dahls Stiftelse og om Bjørn Wirkola, som ble verdensmester i både stor og liten bakke under VM i Oslo.

Vi får vite at «sossene» i Vespa-klubben sjekket scooterne før sommerferien og at skuespiller Jan Erik Berntsen etter at han debuterte på Trøndelag Teater fort kom på kant med sjefen, Erik Pierstorff.

Her er flere bilder fra gamle Trondheim som du kan kose deg med.

Tidligere Adressa-journalister

Det er de tidligere Adressa-journalistene Sølvi Sand, Hermann Hansen og Ivar Mølsknes som har satt sammen tekstene og bildene, mens Kai Biermann har vært grafisk formgiver. I mange år var Rolf Rolfsen en sentral forfatter i denne serien, også han tidligere journalist i Adresseavisen.

- Denne serien solgte godt i alle år. Som bokhandler satte jeg også stor pris på de historiske bøkene til Per Christiansen, sier Ola Skaugstad og nevner dermed enda en pensjonert Adressa-journalist.

Christiansen har i år skrevet «Det sto i Adressa» i forbindelse med Adresseavisens 250-årsjubileum i 2017, der han forteller avisas historie og gir smakebiter fra et stort antall artikler.

Nidarø, Øya, Byåsen

- Førsteopplaget på 2500 eksemplarer er allerede utsolgt, og et nytt opplag er på vei, forteller forlagskonsulent Turid Sødal Breistrand i Museumsforlaget.

En annen utgivelse som selger godt på dette forlaget, er Tom Erik Sørensen og Trine Søraas «Historiske Trondheim». Også denne boka er en del av en populær serie. I bok nummer fire besøker forfatterne ulike bydeler og forteller historien om stedene de passerer. I år skriver de om Nidarø, Ila og Byåsen.

Forfatterne, som også lager radioprogram på NRK om sine vandringer, starter alltid ved Nidarosdomen. Denne gangen fortsetter de til Øya og Ila før de følger Ilabekken til Byåsen og tar trikken tilbake.

Gatehjørner før og nå

Museumsforlaget utgir også «Historien om Ringve Museum», skrevet av museets tidligere direktør Peter Andreas Kjeldsberg. På nasjonalt plan gjør forlaget suksess med Anne Bårdsgårds «Selbuvotter», som allerede har solgt 4000 eksemplarer.

Det nye forlaget Tordenskioldforlaget utgir Haldis Isachsen og Terje Bratbergs bok nummer to om «Mitt Trondheim». De har skrevet temaartikler om byoriginalene, Gråkallbanen, Ravnkloa, trikken, Bakklandet og mye annet.

Boka inneholder også en rekke gamle bilder av bestemte steder i byen på 1900-tallet. Ved siden av vises nye bilder av de samme områdene, slik at man kan avlese historiens gang. Noen bilder viser at endringene har vært små. Andre steder er knapt til å kjenne igjen.

Høyblokka

Sykehusområdet på Øya er heller ikke til å kjenne igjen. Det framgår tydelig i boka «Høyblokka – Post Mortem».

Utgivelsen er et resultat av et kunstbasert forskningsprosjekt drevet av Barbro Rønning og Håkon Fyhn.

De to og flere andre forskere og kunstnere tilknyttet NTNU gikk i gang med å samle inn en rekke minner fra høyblokka på Regionsykehuset i Trondheim rett før den ble revet i 2010 for å gi plass til St. Olavs Hospital. Innsamlingsarbeidet og de kunstneriske prosjektene rundt dem er dokumentert i tekst og bilder i den nye boka.

Første skoledag: En gutt går inn porten til Bispehaugen skole for å starte skolegangen i 1959. Fra boka «Mitt Trondheim 2». Foto: Universitetsbibliotekets billedsamling