Både E. C. Dahls og Øx mikrobryggeri lager øl til jul på korn fra Storfosna, og vi var med da Øx sitt øl ble satt.

Bryggemester Ulrik Bjerkeli på Øx hadde hjelp fra sin kollega Wolfgang Lindell på E.C. Dahls, og fagpraten gikk livlig.

- Utrolig kult å se at folk fra kokonkurrerende firma snakker åpent om produktutvikling. Det gledere meg veldig, sier Christensen

Historisk øl-korn

Bygget som dyrkes på Storfosna heter domen, en historisk kornsort som egner seg svært godt til brygging. Flere har tatt opp dyrking av domen i de siste årene, blant anet Gisle Bedin på Rissa som Christensen har hyppig dialog med.

- Jeg er jo en amatør oppe i dette, vi har veldig mye å lære. Det er også derfor dette er fascinerende, sier Christensen, som har opparbeidet seg økonomiske muskler gjennom mange år som eiendomsutvikler. Det var etablert annen økologisk kornproduksjon på Storfosna gods før han overtok. Korn til ølproduksjon startet han med for tre år siden.

Risikosport

- Det er risikosport, å jobbe økologisk i så store mengder og med en produksjon med så høye krav til kvalitet, sier Christensen. I år har de høstet inn 13 tonn korn, det aller meste av dette skal brukes til såkorn. Noen hundre kilo er maltet og skal brukes til øl.

- Vi er i en prøve- og feile-fase og ønsker å utvikle dette gradvis. Men på sikt er det meningen å produsere 100-150 tonn korn årlig. Billig er dette ikke å etablere dette, og det baller på seg. Vi ønsker å kvalitetssikre hele prosessen, fra såing via høsting til tørking og malting. Det innebærer store investeringer, sier Christensen, som i år har sendt kornet tur-retur Danmark for malting.

- Det var en del spørsmål i forbindelse med konsesjonsrunden på Storfosna, om jeg var særlig til bonde. Men det skal ikke stå verken på seriøsiteten eller risikoviljen i dette prosjektet, sier Christensen.

Ett øl med einer, ett med kantarell

- Jeg blander maltet fra Storfosna med annet malt og med einer fra Bymarka, forklarer Ulrik Bjerkeli, mens han stapper einer på størrelse med et middels juletre nederst i meskepannen, sekker med maltet bygg øverst.

- Vi bruker 30- 50 prosent Storfosna-malt til et sterkt øl, og tilsetter etter hvert lokal kantarell pluss karamellmalt, sier bryggerimester Wolfgang Lindell om Dahls-varianten som det brygges cirka 3000 liter av.

Lade-gutt som liker Dahls pils

- Jeg er ekstremt spent. Jeg gleder meg veldig til den første smaken. Det gjenstår jo å se hvor bra det blir. I verste fall må vi jo drikke det selv. Men det er jo ikke det verste, ler Christensen, som innrømmer at han selv er mest glad i leskende, lyst øl. Dahls pils er jo favoritten til en som er vokst opp på Lade, konstaterer Christensen.

De to brbryggerimestreneom lager hvert sitt øl, føler seg sikre på at bra øl skal det bli, og at det blir ferdig like før jul. Ølene vil få navnene Øx Storfosna og E.C. Dahls Storfosna, og vil bli solgt på pubene på Øx /Frati og E.C. Dahls fra 21. desember; en dato som forener bryggernes fest Tomasmesse med solsnu.

- Det blir spesielt å se folk med ølglass på pubene og så er det kornet mitt de drikker, ler Øyvind Christensen.

Trøndersk matmanifest

Han mener det er helt naturlig at det igjen produseres bygg til ølproduksjon flere steder i Trøndelag. Her snakker vi om en tradisjon på over tusen år som det er vel verdt å ta opp igjen. Det bør også etableres lokal produksjon av humle.

Både Ulrik og Wolfgang ønsker å fortsette å eksperimentere med trønderske råvarer til lokalt brygg. Lindell understreker at bryggeriet mente alvor da de underskrev Trøndersk matmanifest.

- Dahls pils produseres i så store kvanta at det er vanskelig å basere det på trønderske råvarer. Men vi lager jo andre øl i mye mindre porsjoner, sier Lindell.

Smakene: Korn fra Storfosna og einer fra Bymarka er hovedingrediensene i brygget fra Øx. Foto: Nils H. Toldnes, Adresseavisen
Fagprat mellom konkurrenter: Bryggerimester Ulrik Bjerkeli (til venstre) på Øx og Wolfgang Lindell på E.C. Dahls lager hvert sitt øl på maltet bygg fra Storfosna. Foto: Nils H. Toldnes, Adresseavisen
En skal være godt skodd for god brygging. Foto: Nils H. Toldnes, Adresseavisen
Korn skal blir øl: Øyvind Christensen og Wolfgang Lindell hjelper til på første brygg av Øx Storfosna. Foto: Nils H. Toldnes, Adresseavisen