Onsdag fyller Arve Tellefsens 80 år. Det kommer ikke til å bli forbigått i stillhet.

Mange har lyst til å hylle fiolinisten som i en mannsalder har vært landets mest folkekjære klassiske musiker.

Selv synes han det mest er rart at han er 80 år om noen dager. Han rekker ikke tenke så mye på det heller, for leiligheten på Frogner er ikke noe hvilehjem. Her er det kjør fra tidlig morgen til sen kveld.

Det er 15 år gamle Kari Sofie og 13 år gamle Ingeborg Cecilie som setter dagsrytmen for Arve og kona Kristin Slørdahl (56).

Ekstrem logistikk

Det er trompet som skal øves på, det er hår som skal flettes, treningstøy som skal vaskes, henting og bringing som skal organiseres. I tillegg til skolen trener begge kunstløp seks dager i hele uka, og Ingeborg er dessuten aktiv i korps.

Arve er en bekymret pappa. Han passer på å få sagt til jentene at de må gå forsiktig før de er ute av huset. Spesielt på denne tiden av året, når det er så mørkt. Han vet selv hvor vanskelig det for bilister å få øye på alt nå i mørketiden.

Når jentene er ute av huset og trygt på skolen, er det tid for øving på fiolinen. Det blir gjerne to timer hver formiddag.

Alltid en ny konsert

Det er alltid en ny konsert, alltid noe å øve mot, og i hvert fall alltid noe å holde ved like. Rett etter mottagelse i Nationaltheatret og sikkert noen privat feiring, er det duket for den faste førjulstradisjon i Arves liv, med konserter med Nidarosdomens guttekor i Nidarosdomen.

Å spille for et publikum er en grunnleggende del av livsrytmen. Det er blitt litt rart i de siste årene.

Nå er alle yngre

- Alle jeg spilte med pleide å være eldre enn meg. Nå er alle yngre enn meg. Jeg fikk ikke helt med meg når det skiftet inntraff, sier Arve.

Den dagen Adresseavisens er på besøk i den hyggelige leiligheten på Frogner, viser en henlagt fiolinkasse og et eksemplar av Trønder-Avisa med Arve og Snåsamannen på forsiden, at han har opptrådt i Nord-Trøndelag kvelden før.

Men mest av alt bærer leiligheten preg av et dagligliv der to travle tenåringsdøtre definerer familielivet. At håndverkere som har vært ventet i flere måneder, plutselig rykket inn og endevendte stuen for nødvendig takvedlikehold, gjør hverdagspreget enda tydeligere.

Veldig beskyttende

Men gjestfriheten er stor. Vi bes inn på kjøkkenet når vi kommer på kveldsvisitt fredag, og igjen på grytidlig frokost dagen etter.

Jentene er litt forsiktige når de blir bedt om å beskrive pappaen sin.

- Han er veldig beskyttende, og kan av og til bli litt stresset, sier Kari Sofie

- Arve elsker barna sine, men han er litt upraktisk, sier mamma Kristin.

Hadde en signaturrett

- Lager du mat, spør vi Arve.

- Nei, det skal jeg ikke skryte av. Men jeg er ganske flink til å vaske opp, sier Arve Tellefsen.

Før i tiden hadde han en spesialitet. Kaare Ørnung som hadde lært å steke biff av kjøkkensjefen på Blom, og lærte det videre til Arve.

Han har laget det noen ganger, og klarte også å imponere Kristin. Men det er en stund siden nå.

- Jeg har kanskje ikke servert det til dere, spør Arve jentene, som tydelig viser at de ikke forbinder sin far spesielt med matlaging.

- Kanskje jeg burde slå til med det igjen. Men jeg er ikke sikker på om jeg husker alt. Det var noe med tre minutter på hver side, mumler Arve.

Ikke alltid enig

med internettet

Leksehjelp er han noe bedre på. Men ikke matematikk. Eller regning, som Arve kaller det. Det jentene holder på med noe er noe ganske annet enn det han bedrev på skolen.

- Men norsk og engelsk er jeg ganske god på. Og historie, mener Arve.

- Du er veldig bra på geografi, sier Ingeborg.

- Men du vet, i våre dager så har de jo nettet. Vi blir utkonkurrert av internett, sier Arve.

- Men det er ikke alltid jeg er enig med dette nettet heller jeg da, sukker pappa Tellefsen, og jentene kniser.

Ikke yngst, men sprekest

Han er ikke den yngste pappaen i gata, men muligens den sprekeste. Han holder seg i imponerende fysisk form, går på ski når han får sjansen og er igjen klar for Birken neste år.

Mens de andre foreldrene som følger på kunstløpstevne eller trening, kanskje rusler og tar seg en kopp kaffe, finner Arve seg gjerne en ergometersykkel.

Han er imponert over dedikasjonen og seriøsiteten i kunstløpmiljøet. Dette er virkelig toppidrettsfolk, og ingen av dem er i nærheten av lønna til selv den dårligst betalte spilleren i Elitedivisjonen.

Må falle 6000 gangerfør det sitter

Jentene trener aldri på samme sted til samme tid, de reiser rundt på fire forskjellige arenaer i Oslo, noen ganger tidlig på morgenen før skolen, andre dager sent på kvelden. De trener spenst og styrke, og så er det en enorm terping på detaljer. Du må kanskje falle seks tusen ganger før den doble akselen sitter.

- Og du får trekk i karakter fra dommeren om du ikke smiler og får det til å se lett ut, sier Arve.

Første junior-NM

Kari Sofie har holdt på med kunstløp siden hun var helt liten, og har gått foran. Hun har vært landsmester i to år på rad, før hun nå skal delta i sitt første junior-NM. Ingeborg er blitt like ivrig, selv om hun fortsatt også spiller trompet i Uranienborg skolekorps.

- Jentene viser både stayerevne og stort fokus, og jeg er ikke fremmed for at de har det fra faren sin, sier Kristin

- Jeg har ikke pushet dem, sier Arve.

- Der har nok jeg ansvaret. Jeg spilte piano, men sluttet fordi jeg ikke var så flink til å øve, og da ble det ikke gøy lenger. Jeg er litt lei meg for at ingen pushet meg, og det må kanskje jentene våre unngjelde for, smiler Kristin Slørdahl.

Mamma med sekretærfunksjon

Hun har vært direktør for Forleggerforeningen, jobbet mange år som forretningsadvokat – nå er hun daglig leder for Oslo Kammermusikkfestival, som Arve startet. Men hjemme har hun mer funksjon som sekretær, sjåfør og støtteapparat for de tre andre, passer på at innviklet logistikk fungerer. – Jeg har begynt å gå på skøyter jeg også, faktisk – men det er helt på nybegynnernivå, presiserer Kristin Slørdahl.

Da Arve Tellefsen ble far for første gang som 64-åring, registrerte han at mange syntes han var for gammel for et slikt ansvar. Han følte det ikke sånn selv, han var i god form. Jentene har vært en kolossal berikelse.

Bedre far nå enn om han ble det 30 år siden

- Han er en flott far, og jeg tror nok kanskje ikke han hadde vært like mye til stede for barna om de hadde komme inn i livet hans tidligere. Han reiser jo en del nå også, men før, da det var enda viktigere å pleie karriere, ville fokuset vært annerledes, tror Kristin Slørdahl.

Husets hjerte: I en travel familie er det viktig med samlingspunkter. Her er tre av dem samlet til en prat rundt kjøkkenbordet fredag kveld. Arve, Kari Sofie og Kristin. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Borte bra, hjemme best: Livet til Arve Tellefsen fikk en ny dimensjon da han ble far for første gang 64 år gammel. Nå stortrives han som 80-åring med to tenåringer i huset. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Rett fra spilling: Da vi kom på besøk hadde ikke fiolinkassa rukket å komme lenger enn til kjøkkenbenken etter spilleoppdraget på Snåsa kvelden før. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Onsdag runder han år: Det finnes mindre spreke 80-åringer enn Arve Tellefsen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Jubilanten: Leiligheten til Arve Tellefsen var under oppussing da vi var på besøk, men det var helt uavhengig av at husets herre feirer 80 år kommende onsdag. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Jentene til Arve: Det er lørdag morgen, og familien er samlet før jentene skal hver sin vei på trening og oppvisning. Fra venstre Kari Sofie, Ingebord og Kristin. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Gjøres klar til oppvisning: En storesøster er god å ha når håret til Ingeborg skal flettes før dagens kunstløpoppvisning. Kari Sofie har håndlaget i orden. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen