- 2016 har vært et spesielt år, men aktiviteten blir ikke lavere i 2017, sier Ola By Rise. Etter mange år på norske og internasjonale fotballbaner, ble han kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune fra nyttår i 2016.

Han gikk til jobben som kultursektorens lagleder i et år da det skjedde svært mye i Trondheim. Bruce Springsteen kom til Granåsen. Etter mange års planlegging fikk byen både en kunsthall og et litteraturhus med fast tilhold øverst i Søndre gate og et minnested for 22. juli like ved.

Arkeologiske forhold førte til at minnestedet ble dyrere enn planlagt. Det fikk Ola By Rise kritikk for.

Trondheim kom på andreplass på Telemarksforskings rangering av norske kulturkommuner, bare slått av Røros, og arkeologer avdekket Klemenskirken, Olav den helliges kirke, på Peter Egges plass.

LES OGSÅ: Røros best, Trondheim nummer to.

Undervurdert som kulturby

By Rise sier at publikum vil få et like godt tilbud i 2017, men at nye kulturinstitusjoner ikke blir etablert hvert år. Samtidig regner han med at det om kort tid skjer en avklaring om Teaterhuset Avant Gardens fremtidige plassering. I løpet av få måneder kommer det også en utredning om Olavshallen. Da får byen en debatt om det bør bygges et nytt kulturhus, eller om Olavshallen kan bygges om der den ligger.

- Trondheim er undervurdert som kulturby. Vi er like mye en kulturby som en teknologi- og idrettsby, og vi kunne gjerne lært av bergenserne og ropt høyere om det. Vi må også legge vekk gamle forestillinger om skinnvest og bart og treghet. Hver femte eller sjette beboer i Trondheim er student. Vi har en ung befolkning, og byen er vital. I juni skal vi være med NTNU og fylkeskommunen arrangere Starmus-festivalen på svært kort varsel. Det viser at vi kan snu oss fort, sier Rosenborgs tidligere målvakt.

Staten betaler ti av de 42 millionene det vil koste å arrangere Starmus i Trondheim.

Har lyktes i hele år

Han tar ikke æren verken for Springsteen, Klemenskirken, kunsthall eller litteraturhus, men den mangeårige fotballtreneren fryder seg over å spille en sentral rolle på et lag som har lyktes i hele år. Og fotballfortiden hans ligger ikke lenger unna enn at han nevner Uefas supercupfinale på Lerkendal og den nye kulturtribunen på Ranheim som to av begivenhetene i 2016.

Ranheim har fått et nytt bibliotek på fotballarenaen der By Rise var trener det siste halvåret før han gikk til kommunen. Han er ikke kommunaldirektør bare for kultur, men også for idrett, kirke, samfunn og næringsliv.

- Kulturtribunen er et flerbruksareal, et sted for kulturell og fysisk aktivitet der vi ser at kulturen har en viktig plass i en større sammenheng. I en kommune må vi selvfølgelig ha gode tilbud innen helse, velferd og utdanning, men kulturlivet har også stor betydning for folks fysiske og mentale helse, sier han.

Det nye biblioteket i kulturtribunen retter seg spesielt mot «tweenies».

Kultur forebygger

- Hvordan er forståelsen for dette i kommunen? Det er lettere å kutte i kulturtilbudene enn i helsesektoren?

- Vi kan ikke sette sykehjemsplasser opp mot kulturtilbud. Kulturen er viktig også fordi den forebygger. Derfor skal ungene møte kulturuttrykk allerede i barnehagen. Derfor skal vi tenke på kultur også når vi bygger nye skoler og nye idrettshaller.

By Rise vet godt at det alltid vil være noen i kulturlivet som er svært misfornøyde, men han er opptatt av at det må ligge langsiktige tanker bak enhver kortsiktig beslutning, slik at det ikke er dem som roper høyest som får størst gjennomslag.

Han er også opptatt av at det er politikerne som bestemmer og at han som administrator står til tjeneste for alle politiske partier.

Løsning for Avant Garden

Teaterhuset Avant Gardens framtid er en av de første sakene på feltet hans som blir avgjort i 2017. I 20 år har teatret ønsket å flytte. Nå har de fått statsstøtte som gjør det mulig, og i februar eller mars tar styret sin endelige avgjørelse om de vil til det nye Powerhouse på Brattøra eller til Rosendal teater. Etter det Adresseavisen erfarer, er Rosendal mest aktuelt.

- Politikerne har bevilget penger. Nå må styret ta et valg, sier By Rise.

- Hva skjer med Olavshallen?

- Vi arbeider med en utredning som blir ferdig i løpet av første halvår. Der ser vi både på hva som kan gjøres med Olavshallen der den ligger i dag og på alternative steder.

En rundspørring blant politikerne høsten 2015, viste at politikerne helst  vil bygge ut Olavshallen der den ligger.

Plass til kultur på Nyhavna

- Hva med Nyhavna, blir det plass til kultur der?

- Der er det snakk om en helt ny bydel med både havn, boliger og andre aktiviteter. Alt skal ikke saneres, området har flere verneverdige bygninger, og det blir god plass til kulturaktiviteter.

Mange andre saker ligger på kommunaldirektørens bord. Et mulig nybygg for både Kunstmuseet og Kunstindustrimuseet, behovet for en mindre konsertscene etter konkursen på Brukbar/Blæst og ideen om et nybygg ved siden av Dokkhuset er noen av dem.

Politikerne har vedtatt at Nyhavna skal bli en kulturbydel.

Samejubileum og Saupstad

Kommunen er dessuten sterkt involvert i samejubileet Tråante 2017 i februar. Saker som ikke får like stor medieoppmerksomhet, som å gi Saupstad- og Kolstad-området et løft, er også viktige for Ola By Rise.

- Vi vil sørge for et mangfold av arenaer som folk vil bruke. Derfor arbeider vi nå med en ny kunst- og kulturplan som vil legge føringer for det som skal skje de neste årene. Dessuten skal vi gjøre vårt beste for at Trondheim blir en enda bedre kulturby i 2017, sier kommunaldirektøren idet han avslutter sitt første år i det han kaller en svært privilegert jobb der han er omgitt av dyktige medarbeidere.

Stor nyhet: Kommunaldirektøren og rådmann Morten Wolden (t. v.) sammen med Stein Vanebo idet det blir offentlig at Bruce Springsteen skulle komme til Granåsen. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665