Julejazz 2016 består av 110 musikere, 35 ulike orkester-konstellasjoner og fire ulike scener. Og alt skjer på én kveld, på ett hotell i Trondheim sentrum.  Det er 13. gang med Julejazz fjerde juledag, og det har aldri vært større, regnet i antall musikere som deltar. Ved starten av konserten onsdag kveld hadde festivalsjef Ernst Wiggo Sandbakk tro på at det skulle bli utsolgt. Det betyr 1100 solgte billetter.

Trommeslager Tor Haugerud er blant de jazzmusikerne som alltid pleier å delta. I år er han først ute på den aller minste scenen. Han improviserer sammen med Tomas Järmyr.

- Velutviklet trommeslager

- En langt framskreden og velutviklet trommeslager, sier Tor Haugerud om kompanjongen på scenen. Han bruker alltid mikrofon i den bitte lille scenen for å skape en illusjon om at det er stort selv om det er lite, forteller han før han setter i gang improvisasjonen.

Julejazz er alt fra to improviserende musikere på en scene til storband. Knut Lauritzen Bigband, som med samtlige solister teller 24 musikere, er kveldens største orkester.  Det er ung og lovende jazz fra jazzlinja til NTNU, det er stjerneskudd og et høykulturelt publikum, ifølge festivalsjef Sandbakk.

Ernst Wiggo Sandbakk

Unikt samhold

- Her får publikum jazzens fulle bredde, sier Ernst Wiggo Sandbakk.

- Og det er bare byens krefter som deltar, i tillegg til 83 år gamle Asmund Bjørken fra Verdal.

Sandbakk kaller julejazzen for et overskuddsforetak av Trondheims helt unike jazzmiljø.

- Det er mange byer som har like mange jazzmusikere, men ingen har et slikt samhold.

Ernst Wiggo Sandbakk slår fast at Trondheim har et unikt jazzmiljø på grunn av NTNU og jazzlinja der, men er overbevist om at det er denne evnen til samhold som gjør Trondheim til en spesiell jazzby. I tillegg forteller han at denne kvelden er preget av hygge og et fantastisk publikum.

- Og i år er det tidenes mønstring. Julejazzen har aldri vært større, sier en stolt sjef.