Men både når vi velger fornavn og etternavn er vi opptatt av det eksklusive. Å skille oss ut fra mengden. Vi velger nemlig bort de vanligste etternavnene, -sen-navnene Hansen, Olsen og Johansen – til fordel for etternavn som er knyttet til en gård.

- Selv om Hansen fortsatt er det mest vanlige norske etternavnet, er det registrert en nedgang i personer som heter Hansen de siste 20 årene. Det skyldes blant annet at nordmenn gjerne velger bort navnet når de gifter seg. Har du valget mellom ditt eget Hansen og ektefellens Kvale, velger du gjerne sistnevnte, sier Olav Veka, navneforsker og redaktør av Norsk namneleksikon.

Navneforsker: Olav Veka er navneforsker både på fornavn og etternavn, og er redaktør for «Norsk etternamnleksikon» som nå kommer ut i revidert utgave på Samlaget.

Kan fritt velge etternavn

Veka peker på at du fritt kan velge det etternavnet du ønsker.

- Såfremt det er flere enn 200 personer som har det etternavnet, kan du velge det uten samtykke. Det betyr at alle kan velge ditt etternavn Hovde – det er 1400 som heter det i Norge. Mitt etternavn Veka derimot, er det bare 140 personer som har og er derfor mer eksklusivt. Mange har dessuten laget seg etternavn som ser ut som gårdsnavn, eksempelvis Jagland og Stålsett.

Leksikonet er nå oppdatert og utvidet etter at det kom ut for 20 år siden. Den nye utgaven har 2000 flere navn, blant annet er innvandrernavn med. Nå er vietnamesiske Nguyen på 51. plass, mens Mohamed er på 134. plass.

Eksklusiv: Har du planer om å skifte etternavn til Ottervik er du nødt til å be alle de 21 som heter Ottervik om samtykke, deriblant trondheimsordfører Rita Ottervik.

Sier noe om opphav

Olav Veka mener det er identifikasjonseffekten som gjør at folk velger særpregede, rotnorske etternavn.

- Presenterer du deg som Olsen, sier navnet lite om deg. Heter du derimot Okstad, vil nok mange knytte deg til Trøndelag. Det er bare fem gårder i Trøndelag som heter Okstad. Etternavn av gårdsnavn er mer særpreget og sier noe om opphav, slekt og geografisk tilknytning.

Veka peker på at denne navnetypen mer prestisje, og folk ser på gårdsnavn som noe «naturlig» og «norsk».

- Det er litt snodig enn så lenge folk nå velger internasjonale navn til sine barn, som Liam og Emma.

Ingen Quisling

Etternavn som er færre enn 25, er ikke omtalt. Likevel er kjente, historiske og vanlige navn under 25-grensen likevel med.

- Det er ingen, naturlig nok, som heter Quisling. Og heller ikke Dass, der har etterkommerne valgt omskrivningen Dundas, sier Veka.

Navneforskeren peker på at det er mange svenske etternavn i Trøndelag på grunn av tilknytningen til Jämtland og Härjedalen, blant annet Liff og Fandin.

- I Trondheim er det flere som har navn som stammer fra byens gamle næringsliv – som Brun, Bratt, Angell, Krag, Holberg og Arctander, samt navn etter embetsmenn og prester som Roll, Klingenberg, Willoch og Hiorth.

Person med skeiv fot

Mange trønderske etternavn for øvrig, er temmelig jordnære, skal vi tro Olav Veka.

- Reiten/Reitan er det en del av i Trøndelag, og det er kun denne regionen som har dette etternavnet. Navnet kommer av Reitgjerdet, som betyr jordstykke. Aune, som betyr gård som ligger øde, er også et typisk trøndernavn. Andre «trønderske» etternavn er Trøen/Trøan (havnehage), Lein/Leinan (skråning), Remmen (jordrygg), Northug, Tiller, Ottervik, Gellein, Salater (liggested for sel på stranda) og Jervan. Chruickshank er også vanlig i Trøndelag, navnet kommer fra Skottland og betyr «person med skeiv fot».

- Typisk for Trøndelag: Tiller er et etternavn typisk for Trøndelag, sier navneforsker Olav Veka. Forfatter Carl Frode Tiller kommer fra Namsos. Foto: Kjell A.Olsen

Å ha etternavn fra gård er spesielt i Europeisk sammenheng, i andre land har man enten -sen-navn (Jensen) eller yrkesnavn som smed (tyske Schmidt).

- Det er bare Norge som har en slik tradisjon. Den tidligere islandske presidenten Vigdís Finnbogadóttir nevnte en gang at hun syntes det var morsomt at etternavnet Stiklestad – som hun har lest om i islendingesagaene – fortsatt er i bruk.