I den pågående diskusjonen om bygging av murer og grensekontroll, er den nye filmen til den sørkoreanske veteranregissøren Kim Ki-duk («Vår, sommer, høst, vinter... og vår») et interessant drama om paranoia på grensen mellom Sør- og Nord-Korea.

Det er noe kafkask over dramaet om en nordkoreanske fisker (Ryoo Seoung-bum) som en morgen får motorstopp og blir tatt av strømmen til Sør-Korea. Uforvarende havner den enkle, forskremte mannen midt i propagandakampen og paranoiaen mellom landene.

Les også anmeldelsen av «Train to Busan»

Flere sørkoreanske filmskapere har laget drama fra et av verdens mest befestede grenseområder. Ki-duk berørte temaet for 15 år siden i «The Coast Guard». I «Fanget i nettet» skildrer han fiendebildene på begge sider av grensa, sett nedenfra.

Sørkoreansk etterretning frykter at fiskeren er en spion, siden han ikke er interessert i å hoppe av, men vil hjem til kone og barn. Etter harde avhør i Sør-Korea frykter han tilsvarende runder hvis han får komme tilbake, fordi sikkerhetspolitiet i Nord-Korea vil se det som mistenkelig om han vender tilbake.

Selv om filmen er litt bombastisk i spill og rollegalleri rundt fiskeren på begge sider av grensa, er «Fanget i nettet» en fascinerende, effektiv skildring av hvordan grensekonflikt på høyt nivå kan prege og ødelegge livet for vanlige mennesker. Som spionthriller er filmen original og brutal. Dens fremste kvalitet er hvordan den gir bilde av menneskelige fortvilelse som følge av dyrking av fiendebilder, på begge sider av grensa.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av den nye, gode Disney-filmen «Vaiana»