- Vi forsøker å lage den plassen vi selv har lyst å dra til, en restaurant som ikke finnes i Trondheim fra før, sier Øyvind Sarheim.

- Det skal være et sted du skal kunne stikke innom etter jobb. Litt sånn uformelt, lunt og hyggelig, med et godt utvalg av taco og småretter, supplerer Stig Roar Staahl Gjerstadli.

Sammen med samboer Hanne Andersen, Stig Roar og Ingrid Marie Staahl Gjerstadli åpner Sarheim tidlig i april Taqueros, en meksikansk restaurant og bar i Pocketbuas gamle lokaler i Mellomveien 4.

Der skal de severe ekte meksikansk taco basert på lokale sesongbaserte råvarer, med tequila og margaritas ved siden av, for dem som ønsker det.

- Maten kommer til å være litt street food i presentasjonen, men av høy kvalitet, med hjemmelagede tortillalefser og salsa. Etter hvert skal vi også ha take away, sier Andersen.

Fant skjulte skatter

De fire gründerne leier lokale av borettslaget i bygården fra 1905. Da de overtok i høst, måtte de først kvitte seg med mengder av blader, bøker og tegneserier, før de gikk i gang med den virkelig store jobben: en totalrenovering av lokalet.

Da Adresseavisen er på besøk, er tak og vegger strippet. Det originale panelet og en teglsteinsmur er hentet frem, og noe av panelet er brukt i den nye baren. Gjenbruk er stikkordet, forklarer de fire.

- Da vi begynte å rive, dukket det opp mange skatter. Som den fine teglsteinsmuren og to gamle dører. De skal vi pusse opp og bruke som inventar i veggene. På kjøkkenet har vi lagt nye fliser på veggene, men i gammeldags stil, sier Sarheim, og legger til at de har fått god hjelp fra kyndige håndverkerkompiser.

Før de kan åpne dørene gjenstår ennå en god del. De skal få på plass et kjøkken og et nytt ventilasjonssystem. De skal snekre egne møbler og komme gjennom papirarbeidet. Etter to nesten-branner på grunn av det daterte strømanlegget, skal også det byttes ut til fordel for et nytt.

Tyv la igjen mobilen

Like før jul var det innbrudd i det så godt som tomme lokalet. Uheldigvis for gjerningspersonen la han igjen mer enn han fikk med seg. Da politiet kom til stedet, fant de en mobiltelefon i lokalet. Det ble en enkel sak å finne eieren.

Sarheim er en av gründerne bak Ramp Pub & Spiseri og puben Mellomveien et par kvartaler lenger ned i gata. Han har også vært involvert i Lobbyen i Verkstedhallen. De tre andre har også bakgrunn fra utelivsbransjen, blant annet Ramp.

Stig Roar Staahl Gjerstadli har verdifull erfaring som møbelsnekker, og har tidligere vært ansvarlig for utsmykningen og oppussingen av både Ramp og Mellomveien.

Det ferdige lokalet vil ha 60 sitteplasser, i tillegg til uteservering på fortauet. De vil ha åpent på ettermiddag- og kveldstid i hverdagene, og fra klokken 12 i helgene.

- Men vi ser selvsagt an etterspørselen. Når vi får take away kan gjestene kjøpe med seg taco og sette seg ute i parken. Vi skal også ha et samarbeid om levering av mat til gjestene på Mellomveien, sier Andersen.

Mye skjer i Østbyen

Åpningen av restauranten kommer nesten samtidig som oppstarten av den seks måneder lange forsøksordningen med miljøgate i Innherredsveien.

- Det er kjempebra, det ser ut til å bli en bra vår. Det er mye aktivitet i Østbyen nå. Det er etablert mange serveringssteder her, og man trenger ikke lenger å dra inn til sentrum eller Solsiden. Dette er en fantastisk bydel med få kjeder og fint samhold. De som bor her er opptatt av å bevare mangfoldet, sier Sarheim.

- Det er ikke mange biler her i dag, heller. Men det er smale fortau. Det er kort vei til Møllenberg og Lilleby, der det bygges mange nye leiligheter nå. Også er naboene flinke til å bruke plassene, sier Ingrid Marie Staahl Gjerstadli.

I tillegg til tradisjonell taco vil Taqueros også ha fisk, geit og oksetunge på menyen. Både Sarheim og Andersen er vegetarianere og lover god vegetartaco.

- Alle fire har en forkjærlighet for taco. Det finnes meksikansk mat i Trondheim, men ikke på den måten vi vil servere den, sier Andersen.

Gjenbruk er et viktig stikkord for totalrenoveringen av lokalet. Men flisene på kjøkkenet er nye. Foto: Kai Kristiansen