Det var i 2007 at Ola Bjørknes fra Torsbjørkdalen i Meråker fikk kreft for første gang.

- Jeg fikk konstatert prostatakreft og ble operert på Levanger. Jeg ble ikke redd, men litt betenkt, og sa det kun til mine nærmeste. Heldigvis fortsatte jeg med de humoristiske historiene mine. Det er jeg glad for i dag, sier 79-åringen.

Prøvene viste etter hvert at kreften gikk tilbake, men året etter fikk han påvist føflekkreft. Han fikk fjernet føflekken i to operasjoner, men var jevnlig inne til kontroll for å sjekke mulig spredning. Og som om ikke det var nok, fikk han i 2009 beskjed om at han hadde hudkreft.

- Det skyldtes at jeg solbrente meg i Syden i 1974, det trodde legene også. Det kom frem på brystet der skjorta hadde vært åpen. Heldigvis fikk legene iset det bort, sier han.

Etter et innbrudd, to nesten-branner og måneder med oppussing er gjengen bak Taqueros i Mellomveien snart klar for landing.

Siden 2013 har alle prøver vist at han er kreftfri og han regner seg i dag som frisk. Han ser ikke bort ifra at det skyldes hans gode sans for humor, kombinert med en diett bestående av mye fisk og grønn te.

65 år med historier

- Jeg skjønner det ikke, men jeg er så glad. Jeg spekulerer på hva som kan ha skjedd. Kanskje stemmer det at en god latter noen ganger forlenger livet? Jeg har alltid vært opptatt av humor. Jeg har også drukket mye grønn te og spist røykt laks og makrell flere ganger i uka. Det tror jeg kan ha bidratt, sier han.

Helt siden han var 15 år har Bjørknes skrevet ned gode vitser, skrøner og morsomme og spesielle hendelser. Han har deltatt i rorbua med Tore Skoglund og Oluf, og har to ganger vært på cruise med Se og Hør. I tillegg har han vært en populær selskapsunderholder i Trøndelag.

Da han ble pensjonist hadde han to fulle skuffer med lapper, og satte seg ned for å sortere disse. Det resulterte i 2011 i boka «Olas utvalgte og sannferdige historier fra Meråker – og litt til», og oppfølgeren «Ola med flere sannferdige historier» i 2014.

- Jeg har kjørt drosje i 20 år og buss i 12 år. Da har jeg både fortalt og blitt fortalt historier. Det har alltid vært min greie. Min bedre halvdel har gått lei for lengst, hun synes det blir litt mye. Jeg forstår henne godt, ler han.

Vant «Ta sjansen»

Bjørknes beskriver seg selv som en bygdeoriginal, en tittel som festet seg etter at han deltok i «Ta sjansen» i vømmøldress i Holmenkollen i 1999, som «Bygdeoriginal på Skråvvåhjul» – og vant. Adresseavisen den gang beskrev seieren som en av Trøndelags største sykkelprestasjoner.

- Det er vel bare en bygdeoriginal som kunne ha funnet på noe sånt, sier han.

- Vi er en liten gjeng mannfolk som møtes på prostatabenken på Coop-en. De mener jeg er den siste gjenlevende bygdeoriginalen i Meråker, så det må jeg stå for, ler han.

Bjørknes har solgt noen hundre eksemplarer av humorbøkene sine, og gitt bort nesten like mange. Til og med kongeparet har fått bøkene, overlevert i gave fra rektor ved Meråker videregående skole. Selv om han har flere historier liggende, blir det ingen tredje bok.

- Nei, de vitsene jeg har igjen er enten for dårlige eller så grove at de bare kan serveres i visse anledninger. De beste historiene er alltid de som er litt på kanten.

- Ingen sammenheng

Sven Svebak, professor emeritus i medisin ved Det medisinske fakultet i Trondheim (NTNU), har forsket på mestring av belastningslidelser og sammenhenger mellom sans for humor. Han har blant annet gitt ut boka «Forlenger en god latter livet?» (2000).

Humor kan bidra til at flere overlever alvorlig sykdom, men ikke kreft, sier Sven Svebak, professor emeritus i medisin ved Det medisinske fakultet i Trondheim (NTNU).

Svebak sier at den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt) har påvist at humor kan gjøre oss friskere, men ikke når det kommer til kreft.

- Gjennom Hunt-undersøkelsen har vi sett på om det er noen sammenheng mellom hvem som dør av diverse sykdommer i løpet av 15 år, og om de har eller mangler sans for humor. Når det gjelder hjerte- og karsykdommer er det bedre overlevelse hvis du har sans for humor. Kvinner har i tillegg bedre overlevelse på infeksjonssykdommer, sier Svebak.

Når det gjelder kreft finnes det ingen sammenheng mellom sans for humor og overlevelse etter 15 år.

- Vi finner ingen støtte for det i forskningen. På den annen side kan det hende at de som har humor lever bedre, og det er et pluss i seg selv, sier Svebak.

Bare én som vet ...

Den røde og grå strikkelua er blitt Bjørknes' faste varemerke, på linje med Olufs skinnlue.

- Meråkerhuva, ja. Det er en lue som dukket opp sørsiden av elva lenge før krigen. I dag er det bare en lærerinne fra Meråker som kan strikke den. Mange er begeistret, og jeg har måttet bestille flere og sende til enkelte.

Selv om Ola Bjørknes har vært heldig, har han mistet flere venner til sykdommen.

- At jeg har overlevd kan gi håp til andre som er syke. Jeg har hatt alle odds med meg, og der tror jeg humoren har vært til hjelp. Du flirer like godt selv hver gang du forteller en historie, sier sjøla, og det er sant, sier han.

Han legger til:

- Om det er humoren som har gjort meg frisk, er det bare én som vet, og han får jeg ikke noe svar fra.

I 1999 vant Ola Bjørknes (den gang 61) sykkelkonkurransen i «Ta sjansen» i Holmenkollen som «Bygdeoriginal på Skråvvåhjul». Foto: Sigurdsøn, Bjørn, NTB scanpix
Den røde og grå strikkelua er blitt Bjørknes' faste varemerke, på linje med Olufs skinnlue. Foto: Frankl Cadamarteri, Adresseavisen