Onsdag 8. februar er det slutt for NRKs sendinger på FM-båndet i Midt-Norge. Fra nå av skal radiosignalene sendes ut via det heldigitale DAB+-nettet, og med det er en epoke i Trondheims radiohistorie over. Her er seks ting du kanskje ikke vet om byens lite omtalte industri.

1. Norges første bilradio

I 1949, elleve år før bilsalget ble frigitt, begynte Trondheimsfirmaet Stentor radiofabrikk å produsere bilradioer. Bilradioene var i begynnelsen et ulønnsomt produkt for selskapet som også hadde spesialisert seg på skipsradioer til den voksende, norske fiskeflåten.

- Bilprodusentene begynte etter hvert å sette av plass til bilradioene i dashbordet, og Stentor manglet de rette kontaktene for å kunne fortsette, forteller Stentorentusiast Edvar Klakken.

Han forklarer at Stentor, senere Stentofon, etter hvert gikk over til å satse på hustelefoanlegg. I dag heter firmaet Vingtor-Stentofon, og produksjonen av elektronikk er flyttet fra Trondheim.

2. En av Norges største radiofabrikker

I 1939 startet diplomingeniør Sverre Lund opp Edda radiofabrikken, den femte i Trondheim. Andre verdenskrig brøt ut, og nazistene konfiskerte nordmennenes radioer. Da krigen var slutt i 1945 var Edda den eneste gjenværende fabrikken i byen.

- Utover på 1950-tallet var Edda den største radioprodusenten utenfor Oslo. Du kan godt si at Trondheim både før og etter krigen var en radioby, forklarer mannen bak Norsk radiomuseum, Jan Erik Steen

Edda flyttet senere til Elgesetergate 2, vis-á-vis Samfundet, og i 1964 var det slutt på radioproduksjonen. I dag er det gamle industrilokalet gjort om til 7-elevenkiosk.

3. Bygget superradio til stornazist

Under krigen ble radiogründer Sverre Lund ble innlåst på Vollan fengsel, men tyskerne så etter hvert at de kunne ha bruk for en mann med Lunds kompetanse. Steen forteller at Gestapos farligst mann i Norge, Gerhard Flesch, fikk Lund til å bygge en helt spesiell radio.

- Flesch var veldig radiointeressert. Han ville ha sin egen unike radio, med grammofon, båndspiller og kommunikasjonsutstyr.

Hna sier at Lund trenerte arbeidet med superradioen, slik at den aldri rakk å bli ferdig. Dette skal ikke ha gått upåaktet hen hos nazistene som truet med å ta Lund av dage. Da krigen tok slutt, forsvant den spesialdesignede radioen sporløst.

4. Norges første og eneste radioskrivebord

I 1952 introduserte Edda radio det som kom til å bli landets første og siste radioskrivebord. Det nette skrivebordet i massiv teak var utstyrt med integrert høyttaler, båndopptager og platespiller. Det solide møblet ble aldri noen stor suksess, og ble bare produsert i 50 eksemplar.

- Det var et eksklusivt bord, som kostet noe som den gangen var tre til fire solide månedslønner, mener Steen.

5. Først med 3D-lyd i 1952

Tidlig på femtitallet var 3D i vinden, og våren 1953 kom de første norske 3D filmene ut gjennom filmavisen. Men, allerede ett år tidligere leverte Edda den første radioen med 3D-lyd. Et radiokabinett med det rotnorske navnet Haugtussa 2, ble landets første radio med såkalt tredimensjonal lyd i 1952. Nyvinningen gikk utpå at tre høyttalere ble skråstilt i hver sin retting, og koblet sammen.

- Det var litt av en innovasjon. Dette var før stereoen, så kabinettet levert faktisk 3D-lyd i mono.

6. Trondheimsradioer i Afrika

Trønderske radioer solgte også godt utenfor Trondheim. Etter krigen ble flere av Eddas radioapparater eksportert til Midtøsten og Afrika.

- I begynnelsen sendte Edda bordapparater av tre ned til flere afrikanske land. Der slet de litt, fordi det viste seg at termittene spiste opp radioenes trekabinett, avslutter Steen.

PRODUSERTE OGSÅ FJERNSYN: Fra 1959 produserte Edda fjernsyn ved fabrikken i Elgesetergate 2. Bildet viser Tor Bye og Svein Østbø i 1963. Foto: Adresseavisen
ARBEIDET PÅ HØYGIR: Montering av elektronisk utstyr på Stentor Radiofabrikk. Frk Lillyb Larsen i arbeid med en høyttalertelefonsentral som skal til Vest-Tyskland. I bakgrunnen Jarle Jensen som legger siste hånd på en sentral til Danmark. 15 oktober 1964 Foto: Adresseavisen