- En blanding av belgiske klostertradisjoner og stjørdalsbrygg. Bedre kan det ikke bli, ler Roar Sandodden.

Han har nettopp satt navnetrekket sitt blant andre ølbryggeres autografer inne i brygghuset i Strandveien, som den første «utenforstående». Sandodden er for så vidt for en hobbybrygger å regne, men få kan matche kunnskapsnivået hans om det tradisjonsrike stjørdalsbrygget. Han er oppvokst med gårdsøl-tradisjoner, men har utviklet nivået slik at hans Alstadberger, oppkalt etter hjemplassen på Skatval og som startet som juleøl til personlig bruk, nå selges på Vinmonopolet og verdsettes av ølentusiaster i fjern og nær.

Ingen antydning av telefonstolpe

Sammen med Dahls bryggemester Wolfgang Lindell har han hatt en bryggeøkt i noe større format enn han er vant til. 3000 liter skal produseres av en quadrupel brygget etter klassisk belgisk oppskrift, med 20 prosent stjørdalsmalt med sin karakteristiske røykaroma. Men helt uten antydning av telefonstolpe, som ølmennene i skjegg mumlet om under den første smakingen under meskingen. (Forklaring kommer.)

- Den vil nok få en alkoholstyrke på cirka ti prosent, tror Lindell om ølet som vil være i salg som fatøl fra rundt påske, og som selvsagt får navnet «Skatval».

- Det er to grunner til det. For det første for å markere det helt konkrete geografiske utgangspunktet, og for det andre fordi Wolfgang ikke klarer å uttale Skatval. Dette kommer til å gi alle rundt ham mye moro, konstaterer bryggeriambassadør Kristian Berger.

Det «norskeste» ølet

Amerikanske Lindell er nysgjerrig på norske bryggeritradisjoner, og den norskeste tradisjonen av dem alle er stjørdalsølet. Han verdsetter ølet med det røkte maltet som en tradisjon av internasjonalt format.

- E. C. Dahls skryter gjerne av sin historie, men det er jo bare småtterier i forhold til stjørdalsølet, sier Kristian Berger.

- Dahls har brygget øl i 160 år. Stjørdalsøl har blitt brygget siden vikingetiden, sier Berger.

Drukket mye rart

Ingen andre steder i Norge kan skilte med i nærheten av like lang kontinuerlig øltradisjon.

- Men Stjørdalsølet har ikke alltid hatt like høy prestisje, antyder vi og Sandodden skjønner hvor vi vil: - Jeg har drukket mye rart opp gjennom årene jeg også, det må der vel være lov til å si.

Og det er her telefonstolpen kommer inn. Når røykmaltet tar overhånd på feil måte, kan det å drikke stjørdalsøl sammenlignes med å slikke en impregnert telefonstolpe ...

Men det har skjedd svært mye rundt stjørdalsølet de siste tiårene. Det er lenge siden helgefylla var utgangspunktet for ølinteressen. Sandodden er en av mange som forener høy faglig innsikt med sterkt engasjement.

Lærer av hverandre

Han suger til seg ny kunnskap i de store forholdene på Dahls, i samarbeidet med bryggmester Lindell. Men det er motsatt også.

Sandodden kortreiste ølproduksjon med over tusen års tradisjoner er temmelig unik. Kornet av den historiske typen domen dyrkes på Tautra Søndre, fraktes over til Skatval for å bli røkt på ved av ørder på Sandoddens eget «såinnhus, og så fraktet tilbake til Tautra igjen, for å bli brygget på Klostergården.

Tradisjon og fornyelse

I kvadrupelen er det en femtedel trøndersk malt, resten er belgisk. I Alstadberger er det 52 prosent stjørdalsmalt. I samarbeid med Jørn Anderssen på Klostergården har Sandodden også laget et øl på hundre prosent stjørdalsmalt. Det selges nå på fat på Taps i Trondheim.

- Tradisjon og fornyelse. Det er nøkkelen, sier Wolfgang Lindell og byr på en første smak fra tanken på Dahls, bare timer etter meskingen. Vi er enige om at det trenger noen uker til.

Wall of fame: Roar Sandodden skriver auografen på æresveggen på E.C. Dahls, som første brygger utenfra. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES
Tradisjon og fornyelse: Ølbrygging gjøres ikke på slump. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES
Skal bli øl: Foreløpig ser det kanskje ikke så fristende ut for folk flest, men menn med skjegg kan studere slikt noe i timevis. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES
Første prøvesmak: Når menn med skjegg møtes, diskuterer de gjerne øl. Fra venstre Roar Sandodden, Kristian Berger og Wolfgang Lindell. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES
Større forhold: Roar Sandodden har for første gang brygget øl i brygghuset til E.C. Dahls, der forholdene er noe større enn hjemme på Skatval. Her i samarbeid med Rune Hauge (til høyre). Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES