- Jeg har etter hvert eid flere hus og leiligheter, og har måttet pusset opp på nytt og på nytt. Dette er noe jeg kan noe om, sier Klaus Sonstad.

Onsdag kveld er han tilbake i TV2 som programleder for det nye realityprogrammet «Huset».

I serien flytter fire par inn i hvert sitt nye hus på Mogreina i Akershus. Gjennom 11 programmer skal de uke for uke, og rom for rom, bygge opp huset innvendig i sin stil. Seerne stemmer frem vinneren i en direktesendt finale i mai, og vinneren får til slutt huset til en verdi av fire millioner kroner.

Sonstad er selv veldig opptatt av oppussing og har hatt mange store og små prosjekter gjennom årene.

Ingen handyman

- Jeg har pusset opp veldig mye, fra enkle ting til å endre hele strukturen på huset. Jeg er ikke så handy selv, men har revet, malt, organisert og ordnet, så jeg begynner å forstå prosessene rundt og hva som kreves. Jeg bruker å si at hvis jeg skulle ha jobbet med noe annet, ville det ha vært med unger eller med interiør og design, sier Sonstad.

Han beskriver serien som fin og varm, og synes noe av det beste er at alle parene er med i alle episodene, at ingen blir sendt hjem.

- Man blir godt kjent med parene, og de har en vanvittig læringskurve. I løpet av noen intense uker lærer de utrolig mye, det er stilig å se på. Jeg håper seerne og sofaoppusserne blir inspirert av å se hvor fort det går an å få ferdig et rom, bare du går inn for det, sier han.

For ham selv bidro serien til at han pusset opp sin egen gang.

Ble selv inspirert

- Vi hadde en konkurranse der parene måtte bygge sin egen entré på tre dager. Det var veldig imponerende hva de klarte å få til. Etter det fikk jeg så dårlig samvittighet at jeg dro rett hjem og malte og fikk på plass garderobeløsning i gangen.

Det mest spesielle med serien er at vinneren faktisk får huset, mener Sonstad.

- Det er en veldig stor premie, en av de største som har vært på norsk tv. Huset har en gateadresse og er innflyttingsklart når de vinner det. Det er noe helt nytt. Og det er ikke nødvendigvis de som har vunnet flest romkonkurranser som vinner. Det er opp til seerne.

- Jeg var igjennom en sorgprosess da skjegget måtte tas og erstattes av en gigantisk bart

Sonstad har ledet flere tv-programmer de siste ti årene, som «Kos og kaos» og «Showbiz» på NRK1. Sistnevnte sammen med Christine Koht. For TV2 har han blant annet vært programleder for «Kvelden er din» og sin egen serie «Klaus på kanten».

Tv-pause ble realitycheck

Det siste han gjorde, var TV2-serien «Hvem bryr seg» (2014), som satte søkelys på hvor mye nordmenn egentlig bryr seg om hverandre. Etter det har han vært tilknyttet TVNorge, uten at det har resultert i noe konkret.

- «Hvem bryr seg» gikk veldig bra og ble nominert til Gullruten, så jeg ga meg på en måte på topp i TV2 forrige gang. Det som er fint med «Huset» er at det er så konkret, med definerte oppgaver for en programleder. Jeg håper vi får en ny sesong så vi kan videreutvikle serien, sier han.

Pausen på 2,5 år fra tv-ruta gjorde ham godt, sier han. Det ble en realitycheck.

- Det var godt å kjenne på at andre ting i livet er viktig. Og så dukket det opp spennende muligheter i denne limboen, som tilbudet om en rolle på Trøndelag Teater og i «Børning 2» i fjor, og å lage lokalradio.

- Samtidig er det fantastisk artig å lage tv, og det er godt å være tilbake i TV2 der jeg har tv-familien min. Det føles litt som å finne tilbake til hverandre og flytte sammen igjen etter en pause i forholdet, sier han.

- Vi er de største divaene på teateret, sier Sonstad og «Skam»-Noora

Teater ga mersmak

For tiden er Sonstad å se som Robin Hoods bestevenn, Lille-Jon, i musikalkomedien «Robin Hood – Rai Rai i Sherwoodskogen» på Trøndelag Teater.

- Der har jeg det bra, altså. Nå har rollen begynt å sette seg, og jeg føler at jeg har noe der å gjøre. Vi har hatt fulle hus hver kveld. Det er et eventyr å få være en del av et slikt ensemble og leke, synge og danse hver kveld.

LES ANMELDELSEN: Visst blir det liv i Sherwoodskogen

- Hvordan greier du å holde på med så mye forskjellig samtidig?

- Det handler om at jeg har akseptert at jeg er en «potet», at det kler meg å gjøre mange ulike ting. Nå gjør jeg teater, tv og radio samtidig, og jobber med tekst ved siden av – og jeg er i fyr og flamme. Samtidig har jeg tid til overs til å puste å være sammen med kidsa.

- Har det å spille teater gitt mersmak?

- Det er en side av meg selv som har slått ut i full blomst, det er en hel tulipanhage som står og strutter. Målet vil være å klare å kombinere det med andre ting.

Selv om det er seerne som skal kåre en vinner, er det interiørdesigner Karina Holmen og møbelsnekker Sander Rolfsen som velger vinnerne av romkonkurransene underveis. Foto: Espen Solli
Deltakerne i serien er Malin Jensen Michaelsen (27) og Tomas Støleggen Hansen (28) fra Drammen, Aina Røseth (27) og Martin Oppermann Røseth (28) fra Asker, Tina Sjøli (26) og Linn Sjøli (33) fra Skobygda og Malin Fosser Malnes (31) og Hans Andreas Holmedal (36) fra Høland. Foto: Espen Solli