- Innspillingen av «Kjempen» er det beste jeg noen gang har vært med på, sier Christian Andrén som spiller hovedrollen i filmen.

Spillefilmen om den 30-årige autistiske og sterkt misdannede Richardt har gått sin seiersgang i hjemlandet Sverige. Gode anmeldelser og høye besøkstall la grunnlaget for at «Kjempen» fikk tre Gullbagger under svenskenes svar på Oscar.

Nå står Norge og Trøndelag for tur, og tirsdag åpnet storfilmen filmfestivalen Kosmorama i Trondheim.

Jobber med bingolodd

Andrén fra Sandviken utenfor svenske Gävle hadde aldri trodd at han skulle få hovedrollen i en ny storfilm. Til daglig står han utenfor et kjøpesenter hvor han jobber med å selge binglodd for et lokalt fotballag.

- Jeg er alltid redd for at noen skal stille meg noen spørsmål om fotball. Jeg vet ingenting om fotball, sier Christian.

Han forteller at han ikke var helt ukjent med film og teater før han fikk rollen i «Kjempen». Andrén har i flere år vært aktiv i det lokale amatørteateret. I tillegg har til at har vært med i et par kortfilmer, og i noen reklamefilmer.

Da regissør Johannes Nyholm søkte etter en kortvokst skuespiller som kunne spille autist i en ny langfilm, møtte Andrén opp på audition.

- Jeg håpet på å få en birolle. Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått hovedrollen, trodde jeg at det bare var tull. Johannes, regissøren, trodde at jeg var autist på ordentlig. Da det viste seg at det ikke stemte, ville han gjerne bruke meg.

Trodde han skulle død

I rollen som den autistiske og sterkt misdannede petanquespileren Richard får Andrén nytte av sine egne sykdomserfaringer. Han var som toåring nær ved å død av kreftsykdommen nevroblastom.

- Legene trodde ikke at jeg skulle overleve. Det gjorde jeg jo, men sykdommen har satt sine spor.

Sykdommen førte til at han i barndommen ble sittende mye hjemme alene. I dag er Andrén kreftfri, men sykdommen har fått konsekvenser. Han sliter med å gå, og han bruker ofte krykker når han spaserer utomhus. Alle disse erfaringene har gjort ham i stand til å sette seg inn i rollen.

- Jeg kjenner meg igjen i isolasjonen. I tillegg har jeg hatt flere søskenbarn som er autister.

I «Kjempen» bærer Andrén en avansert ansiktsmaske, som han mener er med på å forsterke følelsen av isolasjon og utenforskap.

- Når jeg har på masken, ser jeg bare med ett øye, samtidig som jeg får mye dårligere hørsel.

Vil bli skuespiller på heltid

Nå har Andrén flyttet inn til Gävle med kone og barn. Han jobber fortsatt med loddsalg, men håper på at han etter hvert kan arbeide som skuespiller på fulltid.

- Det er få handikappede som er skuespillere. Jeg synes at de få funksjonshemmede skuespillerne som finnes burde løftes fram mer enn de gjør i dag.

- Hva er drømmerollen for deg?

- Jeg vil gjerne spille en person som er gal og slem, men jeg har ikke noen konkret drømmerolle. Det hadde vært gøy å spille i skrekkfilm.

Maskefjes: I filmen bruker Christian Andrén en maske som gjør at han bare kan se med ett øye. Foto: PRESSEFOTO