På godt og mer kritisk er «Hidden Figures» en film som har en del til felles med Morten Tyldums Oscar-vinner «The Imitation Game» (2014). Historier om briljante matematikere som har satt sitt preg på historien, uten å bli skikkelig anerkjent da det skjedde, er utfordrende stoff for storfilm. Derfor er det vel så mye musikk som matematikk i «Hidden Figures».

Som Tyldums film om kodeknekkeren Turing rolle under 2. verdenskrig er Theordore Melfis film om Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan og Mary Jackson som matematikere i USAs romprogram på 60-tallet «bygget på en sann historie». Samtidig er det liten tvil om at historien er formet av dramatisk maling med bred pensel.

Filmen kan kritiseres for å være for snill og glatt, men borgerrettskampen, som er bakteppe for historien, er for nær til å avfeies med nostalgi. Historien som fortelles er så god og oppsiktsvekkende at den hadde tålt skarpere kanter. Kvinnene i sentrum hadde ikke trengt å være perfekte, men det er sjarm, stil og musikalitet over filmfortellingen.

Derfor er det ikke så rart filmen ble nominert til tre Oscar-priser, inkludert beste film. Fordi det er en viktig historie som fortelles, i sjarmerende, godt spilt film. Taraji P. Henson er flott i hovedrollen som den menneskelige regnemaskinen Katherine G. Johnson.

Les også anmeldelsen av Oscar-vinneren «Moonlight»

Med varme, stolthet og humor trykker filmen godt på de engasjerende og ladede knappene, til en opprørende skildring av rasisme og kvinnediskriminering. Samtidig spiller filmen mer på god stemning og briljante fargede kvinner enn kamp og strid. Det gjør filmen lettere enn bare godt er. Den er likevel fortalt med en historisk bevissthet om små, viktige steg som gir god og rørende underholdning.

Kevin Costner gjør seg godt som Nasa-sjefen som ser forbi kjønn og rase på jakt etter geniene som kan realisere en månelanding. Jim Parsons kommer ikke helt bort fra rollen som Sheldon i «Big Bang Theory», og får en nerd fra 1961 til å minne mistenkelig om en fra vårt tiår. Det er de tre briljante kvinnene som virkelig gjør «Hidden Figures» til en historie vel verdt å fortelle på film, men også verdt å se, særlig med 8.mars i mente.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av «Elle» med Issabelle Huppert