Solveig Melkeraaens andre kinodokumentar er noe helt annet enn den svært personlige, krevende og nærgående «Flink Pike» (2014). Også hennes nye film veksler mellom Oslo og Nord-Norge, men «Tungeskjærerne» er som tittelen antyder en dokumentar om å skjære torsketunger. Nærmere bestemt om ei 9-årig jente fra Oslo som drar til Myre for å skjære tunger, med en lokal 11-åring som guide.

«Tungeskjærerne» er noe så sjeldent som en norsk kinodokumentar som passer minst like godt for barn som for voksne. Filmens svakhet er at rammen tidvis kan virke vel regissert. Filmens store styrke er en herlig kjemi mellom 9-årige Ylva fra Oslo og 10-åringen Tobias fra Myre som setter henne inn i arbeidet og diskuterer store og små spørsmål med jenta.

Scenene hvor han prøver å få Oslo-jenta til å trives som torskeskjærer og hvor de diskuterer tilværelsen som skilsmissebarn, gjør «Tungeskjærerne» til en film egnet til å sjarmere og underholde både store og små. Hennes forsøk på å forklare den vesle fiskearbeider-veteranen hva sushi er og hvordan det smaker, gir også fine øyeblikk.

«Tungeskjærerne» gir sjarmerende innblikk i en norsk tradisjon for barnearbeid det er vanskelig å kritisere, lettere å rose. Særlig etter å ha sett blikket til 11-åringen når han handler egen båt til 50 000 for pengene han har tjent og spart opp.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av Margreth Olins dokumentar «Barndom»