Omslagskjoler, kjoler utenpå bukser, print på sko, pastellfarger og knallfarger. Alt er lov, ifølge stylist og makeupartist Margareta Rose Molnes som også er dalgig leder for Høyer i Molde.

- Vi så det under fashionweek, og på de ulike klesmerkene, moten er langt mer overdådig i vår. Det er mer av alt, både farger, rysjer og print. Det er ikke spart på noe, vi snakker om maksimalisme, sier Molnes.

Fargerik og frodig

For minimalismen har regjert lenge, hele antrekk i en farge har vært en gjenganger. Men nå er det andre grep som gjelder. Vide gensere skal markeres med belte for å fremheve den feminine trenden. Du skal være fullt synlig i vår, det er snakk om å ta i litt, ifølge stylisten.

Klar for noe nytt

- Blått, rosa og pasteller er det mye av, men også knallgrønt, knallrødt og gult. Vi ser det på interiør også. Nå skal det ikke lenger være hvite vegger, men gjerne blått, grønt eller en annen dypere farge. Jeg tror folk er lei av at alt skal være hvitt og enkelt. Vi er klare for fornyelse, sier Molnes og sikter til at vi nå ser en helt annen trend i Skandinavia, en trend som strekker seg langt utenfor det duse og diskret uttrykket.

- Fargetrenden kom for et par siden lenger sør i Europa, men det er først nå vi ser det for fullt her, sier Molnes.

Marinella Cicak er agent for det danske motehuset Julie Fagerholt og Heartmade. Hun besøkte nylig motehuset Shine i Trondheim og holdt foredrag om vårens trender.

Feminine detaljer

- Nøkkelpunktene for vårens mote er det skal være feminint og gjerne fargene rosa i alle toner, rustfarger og hvitt. Lange kjoler kommer for fullt. Vi viser ikke knær, men markerer midjen denne sesongen. Det kommer mye volanger og rysjer, og skuldrene skal vises. Kvinnen skal blomstre i vår, sier Cicak, og tilføyer at moten nå dreier litt bort fra det mørke, monokrome og androgyne, og mer over til det lyse, lette og glade uttrykket. Klær skal gi oss en positiv og fri følelse, ifølge moteagenten.

Folklore og etnisitet

- 70-tallet er fortsatt stort, og vi nærmer oss 80-tallet som var en epoke med mye velstand og lykke. Det er en glad tid vi går inn i der vi dyrker kvinnen som våger å fremme seg selv og være den hun er. Vi ser også betydningen av å fremme det kulturelle i motebildet. Folklorestilen fra Ukraina kommer til uttrykk i de største motehusene. Japansk mote løfter frem kimonoene igjen.

- Hva forteller dette om vårens mote?

- Ulike folkegrupper er langt mer synlige i motebildet i dag. Moten signaliserer at vi er en stor familie som hører sammen. Folk reiser over hele verden og blir inspirert. Og om vi ikke reiser fysisk, «reiser» vi i våre digitale medier og magasiner.

- Har du noen gode tips til å piffe opp antrekket på en grå og hustrig dag?

Lakkbelte og lakksko

- Når vi klimamessig ikke har mulighet til å kle oss like elegant og spenstig som folk i Italia og Frankrike, kan vi velge tilbehør som fremhever antrekket. Lakk er veldig trendy nå og et materiale som gir glød til et ellers tamt plagg. Bruk et lakkbelte i midjen for å få frem det feminine uttrykket, lakksko, og et fint skjerf rundt halsen. Tilbehør er veldig trendy denne sesongen, både smykker og belter. Det gir oss det lille ekstra som kvikker opp garderoben vår, sier Cicak.

Fargerik og frodig: - Vårens mote er full av farger, rysjer og print, i følge Margetha Rose Molnes som er stylist og makeup-ekspert
Marinella Cicak er agent for det danske motehuset Julie Fagerholt: - Vårens mote er feminin, og fremmer ulike kulturelle uttrykk, sier Cicak.
Blomstrete frakk fra Ganni. Foto: Annemona Grann
Blomstrete og fargerik buksedress, fra Høyer. Foto: Annemona Grann
Knallgrønt er en av vårens viktigste farger, i følge moteekspertene Foto: Annemona Grann
Print i pastellfarger fra Vivikes Foto: Annemona Grann
Store blomster på thights på fra Bik Bok Foto: Annemona Grann
Rysjer, kapper og bare skuldre er det mye av denne våren. Bluse fra Bik Bok. Foto: Annemona Grann
Sonja Taraldsen har på seg en blomstrete omslagskjole fra Bik Bok. Print i alle farger er en av vårens store trender. Foto: Annemona Grann