- Jeg tror at de er det siste skriket av det gamle, og et tegn på en ny begynnelse, sier Adonis (87) som er i Trondheim for å delta på i Litteraturfestivalen Æ Å gjennom helgen.

Adonis, som mange regner som araberverdenens fremste poet, og som har vært en seriøs Nobelpris-kandidat i flere tiår, er aktuell med samtaleboken «Vold og islam», der den marokkanske professoren Houria Abdelouahed intervjuer Adonis om islam og utviklingen i Syria. På Litteraturfestivalen Æ Å, som foregår i Kunsthall Trondheim, Sellanraa og hovedbiblioteket, deltar han på program torsdag og lørdag.

Muslimer reagerer på grusomhetene

- Mange muslimer tenker nå at det er grunn til å skille religion og politikk, i møte med grusomhetene til IS. De ser kvinner stengt inne i bur og solgt som slaver, de ser massakrer av barn, de ser unike kunstskatter og kulturminner blir jevnet med jorda, det får dem til å revurdere sitt forhold til islam, sier Adonis.

Hovedverket kom i 1961

Han heter egentlig Ali Ahmad Said Ashbar og ble født i en fjellandsby i provinsen Latakia i 1930. Han begynte å bruke pseudonymet Adonis fordi han som ung sosialist ble sensurert i hjemlandet. Etter et fengselsopphold i 1955 flyktet han først til Libanon og deretter til Frankrike. Han var sentral i moderniseringen av den arabiske poesien på 1950-tallet. I 1961 kom diktsyklusen «Mihyras sanger» som regnes som hans hovedverk.

De tre voldelige hovedreligionene

Poeten mener islam også i i utgangspunktet er en voldelig religion. I likhet med kristendommen og jødedommen er den grunnlagt av tre hovedteser. At Profeten er den siste og eneste, den finnes ingen andre. At sannheten profeten formidler en den siste og eneste sannhet. At de som ikke bekjenner seg til denne sannheten ikke er en del av samfunnet. – Dette innebærer jo faktisk også at Gud ikke lenger har noe å si, for han har allerede sagt alt, smiler Adonis overbærende – for å understreke den stengte verdenen de tre monoteistiske religionene epresenter, men som Kristus og tankene i Det nye testamentet slo noen sprekker i.

Måtte bort for å finne seg selv

Adonis forlot Syria fordi det var en totalitær stat, både politisk og tankemessig. De som satt ved makten i Syria hadde et endimensjonalt syn på verden. Guds ord er hele sannheten. Menneskene har ingenting å tilføre. Han måtte bort for å finne seg selv. Siden den gang har det ikke akkurat blitt bedre.

Regimet står sterkere enn noen gang

- Mitt hjemland er et stort land med en stor historie som nå blir helt ødelagt. Og det mest tragiske av alt er at regimet har større makt nå enn noensinne. Krigen har ikke vært ført mot regimet, men mot folket, mot menneskene. Aleppo og flere unike byer er blitt totalt ødelagt, det en rik kultur har bygd opp gjennom tusen av år.

- Men du mener også at dette må araberlandene finne ut av selv. De vestlige land ikke har hatt noen positiv innflytelse på utviklingen.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at England, USA og Frankrike i effekt har støttet makthaverne og de totalitære, i stedet for de progressive kreftene i landene. Det har basis i at den historiske oppmerksomheten til vesten har vært å huke tak i verdiene som er skapt av olje og gass, ikke av interesse for menneskene, sier Adonis.

Ikke i ånden til Abraham Lincoln

- Det er for meg uforståelig at et land som i prinsippet fortsatt styres etter idealene fra den fransk revolusjon kan støtte IS, det er ufattelig at et land med Abraham Lincoln blant sine største helter kan gå i politisk allianse med Saudi-Arabia, sier Adonis, som også er svært skuffet over intellektuelle kolleger i vesten.

Bryr ingen seg?

- Det er bare Noam Chomsky som har den samme innfallsvinkelen som meg i disse spørsmålene, og han blir nærmest boikottet. Hvor er europeiske og amerikanske medier? 5000 år gamle unike kulturskatter blir jevnet med jorden, og innen roper opp om det. Bryr ingen seg?

Adonis ser mildt på oss, men det gløder i øynene – mens Donald Trumps glis blir avløst av en pizzareklame på tv-skjermen i hotellresepsjonen. Poeten er 87 år, men har ikke mistet sin kraft.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På litteraturfestival: Nobelpriskandidat Adonis deltar på festivalen torsdag og lørdag. Foto: jens petter søraa