Siden Sven Nordin debuterte på Oslo nye i 1981, har han spilt en rekke roller. Akkurat nå reiser han landet rundt med Riksteateret i enmannsforestillingen «En mann ved navn Ove». Stykket om den eldre regelrytteren som vil ta sitt eget liv, har gått for fulle hus rundt om i Norge.

- Jeg blir aller mest glad når jeg hører snufsing i salen. Ove har også komiske sider, men jeg prøver å fokusere på den sørgelige og triste delen ved ham. Han er en fyr som støter verden fra seg, men som etter hvert ender opp med å bli gatas helt. Han er en hyggelig, men sorgfull mann, forteller Nordin.

Sven Nordin mener at han selv har flere likhetstrekk med den gamle stabukken.

- Jeg bli også irritert når folk rundt meg roter, men jeg er nok mer konfliktsky enn det Ove er. Hvis noen feilparkerer utenfor huset mitt, blir jeg irritert, men jeg går ikke bort å skjeller dem ut, slik Ove ville ha gjort.

Han sier at han også kjenner seg igjen i angsten til karakteren. I februar fylte skuespilleren seksti år.

- Jeg er redd for å bli syk. Ofte ligger jeg våken å grubler jeg over hvordan det skal gå med barnebarna. Dette er de erfaringene et seksti år langt liv har gitt meg. Angsten blir heller ikke noe mindre med årene, snarere tvert imot.

Mange husker Nils

Til tross for at han har spilt mange tunge film og teaterroller, er det én karakter Sven Nordin alltid vil bli husket for.

- Spesielt er det mange som husker meg som Nils. «Mot i brøstet» var jo stort. Fortsatt er det folk som står opp klokka syv om morgenen for å få med seg reprisene på TV2 Zebra. Jeg blir lei meg hvis det ikke står i nekrologen min.

Han legger til at etter at «Valkyrien» gikk på TV har flere unge tv-seere kommet bort til ham for å slå av en prat. I rollen som legen Ravn hjelper han pasienter fra en hemmelig klinikk ved nedlagte Valkyrien T-banestasjon.

- Om jeg får tilbud om å spille inn en nye sesong av Valkyrien, vil jeg takke ja.

LES OGSÅ: Rockelegenden Chuck Berry (90) er død

Bruker ikke gassgrill

Nordin har også spilt i flere reklamefilmer for blant annet One Call og Rema 1000. I sistnevnte farer Nordin gjennom ørkenen på jakt etter den perfekte grillburgeren. Til tross for at han gjennom reklamefilmene lærte seg en hel del om grillmat, er han ingen storgriller.

- Grill er ikke noe som preger livet mitt. Det blir heller dårlig med grillfester, men jeg liker å lage mat.

Han forteller at om han først tenner grillen, holder han seg unna tennvæsken.

- Grillen skal tennes opp med flis og egen grilltenner. Gassgrill er ulovlig.

- Kjenner du grillkongen Craig?

- Han kjenner jeg godt. Men har aldri vært på grillfest hos ham, og jeg tror ikke at han har så mange fester. Det er bare på TV at han lager grillfest.

Enmannsforestilling: Sven Nordin spiller alle rollene i Riksteaterets oppsettningen av «En mann ved navn Ove». Foto: L-P Lorentzen