- Jeg elsker Indonesia og mangfoldet her. Jeg tror vi har mye å lære av dem, sier Audun Amundsen.

Det var etter en to års reise i Asia han i 2004 kom til Indonesia for første gang. Dypt inne i jungelen på øya Mentawai, utenfor Sumatra, møtte han et stammefolk som levde som de hadde gjort i generasjoner. Han lærte språket deres og ble etter hvert som en sønn for klanens leder, medisinmannen Aman Paksa.

- De kaller meg for Udin Samalaibibbi. Samalaibibbi er navnet på klanen i området, sier Amundsen, som befinner seg i landets hovedstad Jakarta da jeg snakker med ham.

Oppholdet ble det første av mange de neste årene. Fra 2009 til 2012 bodde han med stammen sammenhengende i tre år, og ble samtidig vitne til hvordan den tradisjonelle kulturen ble truet av modernitet som gradvis ble en del av urbefolkningens hverdag.

Alle besøkene ble grundig dokumentert på film – og er blitt grunnlaget for feature-dokumentaren «Newtopia».

Lager dokumentarfilm

- Filmen viser reisen jeg og medisinmannen har tatt sammen, fra det enkle og tradisjonelle og inn i en brutal modernitet der vi prøver å finne vår plass. Samtidig er det en karakterutvikling i oss begge. Jeg har fått utrolig mange nye perspektiver gjennom denne reisen, sier Amundsen.

Han er selv regissør for filmen som utgis i samarbeid med Gammaglimt.

I forbindelse med innspillingen er Amundsen nå blitt invitert til «The Interview». Det nasjonale talkshowet kan beskrives som et slags Indonesias «Skavlan».

Showet ledes av komikeren Tukul Arwana som tidligere hadde showet «Bukan Empat Mata», lenge det høyest ratede i Indonesia. «The Interview» har et potensielt publikum på over 200 millioner, forteller Amundsen.

- Veldig mange i Indonesia kjenner ikke til at det finnes folkegrupper som lever helt tradisjonelle liv. Det er det jeg skal snakke om.

Vil gi noe tilbake

Amundsen beskriver Indonesia som et mangefasettert land som på mange måter kan minne om Amerika, bare med et muslimsk fundament i stedet for et kristent.

- Landet har bakgrunn som kolonistat og var lenge fattig, men har nå en raskt voksende økonomi. Det har et utrolig potensial når det gjelder ulike typer forretninger. De har også mange problemer, blant annet med mye illegal hogst, sier han.

I 2010 var det et multinasjonalt palmeoljeselskap som fikk konsesjon til å etablere seg på øya Amundsen befant seg. Omtrent samtidig som ga Norge penger til landet gjennom regnskogmilliarden, ble prosjektet avlyst.

- Jeg vet ikke om det var noen sammenheng, men det var et heldig utfall. Jeg har lyst til å engasjere meg og gi noe tilbake til landet. Det er noe jeg kommer til å jobbe med fremover, sier Amundsen.

Sist sommer gjorde han et prosjekt sammen med NITO, Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer, som var med og støttet et solcelle- og bokprosjekt i det aktuelle området.

Medlem av oppdagerklubb

For tiden jobber han også med en kortdokumentar om Audun Kvitlands låthyllest til matretten Nasi Padang. Låt gikk viralt i Indonesia, ble omtalt og spilt i landets største nyhetsprogram, og senere fremført live på de to riksdekkende tv-showene «Indonesia Now» og «Kick Andy Show».

Indonesia er blitt Audun Amundsens store spesialitet, og gjennom årene har han reist mye rundt for å holde foredrag. Han er internasjonalt medlem i The Explorers Club, og har blant annet holdt foredrag i oppdagerklubbens hovedkvarter i New York.

Amundsen håper «Newtopia» skal være klar tidlig i 2018. Filmen har en internasjonal markedsplan, men det kan hende den er mest egnet for et vestlig publikum, sier han.

- Når jeg kommer til Indonesia, kommer jeg hjem. Jeg føler meg halvt indonesisk og elsker landet og diversiteten her. Indonesiere er rause, fleksible og sosiale mennesker med store hjerter. Vi har mye å lære av dem.

Vorspiel: Å vaske og smøre inn huden med en spesifikk gul rotfrukt, er en del av forberedelsene når man skal på fest. Foto: Audun Amundsen
Amundsen lærte stammens språk og ble etter hvert som en sønn for klanens leder, medisinmannen Aman Paksa (i midten). Foto: Audun Amundsen