«Life» er den svenske regissøren Daniel Espinosas tredje Hollywoodfilm. Etter at han slo igjennom med den svenske actionthrilleren «Snabba Cash» i 2010 har han fått flere oppdrag i utlandet. Blant annet er han i gang med å lage en ny versjon av «Utvandrerne». «Life» blir hans første science fiction film.

Det er liv på Mars. Det blir klart i det besetningen på den internasjonal romstasjonen mottar noe hvitt og snørraktig slim fra den røde planeten. Mars sitt svar på Flubber døpes Calvin, og TV-bilder av han/ hun/ det sendes ut over hele verden. Dessverre blir lykken kortvarig. Det som i begynnelsen minnet aller mest om en hyttetur i verdensrommet, blir til en kamp på liv og død. Calvin er løs, og astronautene får erfare at slimet har sin onde sider.

Les også anmeldelsen av Dardenne-brødrenes «To dager, en natt»

På sitt beste gir monsterslimets angrep deg en vond fornemmelse i mellomgulvet. Dette er grotesk action av det nervepirrende slaget. Det er tydelig at gjengen bak «Life» har hentet inspirasjon fra «Alien-filmene». Uheldigvis holder ikke denne intense spenningen seg gjennom hele fortellingen, men det blir heller aldri ordentlig kjedelig.

En svakhet ved Life er de endimensjonale karakterene. Innimellom deler de sine tanker om livet og døden. Dette er tanker de burde ha holdt for seg selv. Den mest irriterende er Hugh. Han vet tydeligvis alt om Calvin, uten at vi som publikum kan skjønne hvor han tar all kunnskapen ifra. Hans lange og smått ensformige utlegninger gjør ham til verdensrommets svar på Kåre Willoch.

Det skal sies at filmen gjør seg aller best når personene sier minst mulig. Store panoramabilder av verdensrommet, er sammen med den pompøse musikken med på å få oss i den rette stemningen. De obligatoriske scenene med blinkende lys, hylende sirener og astronauter som roper ut uforståelige meldinger med mange tall, hører også med. Det er lite eller ingenting som er nyskapende eller originalt med denne produksjonen. Du har høyst sannsynlig sett det meste før, men det er likevel god underholdning.

Anmeldt av: STEFAN KALISKI