Russen ved Katedralskolen er de eneste som har valgt å lage skolesangen sin helt selv. Mens elevene ved de andre videregående skolene i byen leier inn produsenter for oppimot 20 000 kroner, har kattarussen tatt saken i egne hender.

- Hos oss er det tradisjon for at hele sangen lages av russen ved skolen. Når vi skal ha en sang som skal representere skolens russ, blir det veldig rart om låten lages av noen utenifra. Vi har de ressursene vi trenger her ved skolen, sier russepresident Jon Tobias Aga Karlsen.

- Betaler ikke for dritt

Elevene skriver teksten, synger og spiller inn låten selv. I motsetning til de andre skolene i byen bruker de ikke en krone på produksjonen. Den er det en av skolens russ, Trond He, alias Spotter, som står for.

- At de andre skolene leier inn folk skyldes mangel på kreativitet. De bruker masse penger på å kjøpe seg kjente artister. Om låten vår skulle bli dårlig, så kan vi i det minste si at vi har laget den selv.

- Vi slapp i alle fall å betale for dritt, legger låtskrivergruppas Inga Diserud til.

Hun forteller at de ikke vil tvinge elevene til å arbeide dugnad for å finansiere en låt som mange likevel ikke er interessert i.

- Vi vil ikke at folk skal føle seg tvunget til å være med på russetiden.

Ser tendenser til Bærumstilstander

I Oslo og Bærum har det de siste årene blitt stadig mer vanlig å sette av syvsifrede beløp til russefeiringen, med buss, låter og klær. Mange ungdommer begynner å planlegge russefeiringen allerede i første klasse på videregående. Russestyret ved katedralskolen mener at man begynner å se de samme tendensene i Trondheim.

- Det er ikke noen busskultur her enda, men det finnes såkalte russegrupper som betaler for egne låter. Russegruppene har gjerne egne klær og fester. Selv brukte jeg tusen kroner på russeutstyr, det er mer enn nok, sier Inga Diserud.

- Jeg begynte ikke å tenke på russetiden før fristen for å bestille russeklær var i ferd med å gå ut, legger russepresidenten til.

Sparker oppover

Russestyret mener at media har en tendens til å fokusere på de negative sidene ved russen og russefeiringen.

- Media skjærer oss alle over en kam. Teksten vår er litt drøy, men vi skriver jo ikke om voldtekt av trettenåringer. En av linjene i sangen vår går slik: Synes det var trist at Castro daua, kunne likt å se ham ta Trump i ræva.

Gruppa forteller at de synes er artig om de provoserer litt.

- Det å disse Trump er jo uansett å sparke oppover, men det kan jo hende at noen synes at språket vi bruker er provoserende.

- Må være dansbart

Sangen, som slippes i april, blir som de fleste andre russelåter i techno – fullspekket med kraftig bass.

- Vi skal ha med en elektrisk gitar, men det må jo være dansbart. Techno blir det letteste.

- Hvorfor lager dere ikke en dansebandlåt?

- Hehe, vi har ingen på skolen som spiller danseband, men vi har fiolin og cello. Likevel, et russetoget med et helt symfoniorkester, er ikke akkurat noe å rope og danse til.

Får kritikk: Russelåten «Playboy 2017» har skapt sterke reaksjoner. Produsentduoen Solguden og Mannen, som står bak låten, har i etter tid endret teksten. Foto: Kyrre Lien,, NTB scanpix