Mads Bones, skuespiller og regissør

- Jeg skal nyte påsken sammen med kjæreste og bikkje i København. Her skal jeg finne feriefølelsen gatelangs, og har bytta ut langrennsskia med sykkel. Det fine med å være på ett sted, er at man kan ta hver dag for det den er, og heller tenke «hvilken fot rykker det i nå». Men en ting er sikkert: Vi skal i Tivoli.

Bones, som for tiden er aktuell med «Robin Hood–Rai rai i Sherwodskogen» på Trøndelag Teater, forteller at han i år bryter med sine vante påsketradisjoner. I en årrekka har han og vennegjengen tilbragt store deler av påska i en hytte på Brekkeseter.

- Der har det vært påskefestival tre dager til ende, og etter obligatoriske turer til Peer Gynt-hytta, har vi tredd oss på rødvinsdunker, jakta på påskeegg og stått på ski.

Han mener at man må bryte tradisjoner for å sette pris på dem. At påskestemmingen kan blomstre i parkene i København, tviler han ikke på.

- Det er noe med den friske lufta, og den danske medvinden. Selv om vi har vippa Danmark ned fra lykkeligst-i-verden-trona, er det fortsatt deilig og være norsk i Danmark. Påsken er forøvrig en av de mest kjærkomne feriene. Den minner om jula, bare at den ikke har samme stress- og pliktnivå.

Rune Nilson, programleder

NRK-programlederen har heller ingen planer om å spenne på seg skiene i påsken. Det har han ikke gjort siden han var liten.

Brenner søppel: Programleder Rune Nilson liker å kaste gamle spraybokser på bålet.

- I påsken skal jeg gjøre minst mulig. Svigerfamilien har hytte på Otterøya. Der har familien som fast tradisjon at vi brenner søppel i fjæra. Det blir et helvetes bål. Om jeg finner en sprayboks er det ekstra kjekt å kaste den på bålet. Da smeller det skikkelig.

Nilsson sier at han ikke har noe forhold til påskebudskapet, men at han synes at lam er godt. Det beste med påsken er uten tvil røddagen mener han.

- I år er det jo sein påske, så jeg håper å få tatt meg en tur på sjøen. Jeg har en 30 fots cabincruiser.

- Hvorfor har du ikke seilbåt?

- Det er mye mer styr. Jeg må ha motor. Det er mye mer praktisk med motor. Båten blir som en flytende hytte.

Evy Kasseth Røsten Haga, skuespiller

Evy Kasseth Røsten Haga skal til Sverige.

Skuespilleren fra Malm bryter i år med en nesten livslang tradisjon, da hun i stedet for å dra til fjells skal tilbringe påska i en «stuga» i Sverige, som familien kjøpte i fjor.

- Jeg er vokst opp med fjellpåske, på hytta bestefaren min bygde ved Holden i Malm. De siste seks-sju årene har vi tilbrakt på Høvringen i Rondane, så det blir rart å ikke skulle være på høyfjellet. Men når vi har kjøpt oss stuga i Sverige må vi nesten bruke den!

39-åringen forteller at hytta ligger ved den store innsjøen Fryken i Värmland, to og en halv times biltur fra Oslo, der familien bor. Årets påske tilbringer hun sammen med skuespillerektemannen Paul Ottar Haga og parets to yngste barn.

- Vanligvis bruker vi å gå på ski i timevis, alene eller sammen, og ha påskerenn. Men vi har også mye glede i spill, både brett- og kortspill. Så det blir vel mer av det, samt gjemming av påskeegg og skattejakt. Så blir det nok mer fiske enn skigåing i år.

- Har dere noe forhold til påskebudskapet?

- Nei, vi er bare takknemlige for fridagene. Som skuespiller har du aldri fri om sommeren, så påska er den eneste tida på året da alle har ferie. Vi sprettet prosecco-flaska i hagen sist fredag, da kom feriefølelsen!

Dag Ingebrigtsen, musiker

TNT-vokalist, Dag Ingebrigtsen, følger en årelang tradisjon. Han skal som vanlig tilbringe påsken på hytta på fjellet utenfor Røros.

-Dit reiser jeg for at drømmen om fint vær, og godt skiføre skal bli virkelighet. Jeg skal prate lenge og sove enda lenger.

Matmons: Dag Ingebrigtsen gleder seg til å spise lammelår.

Ingebrigtsens påske bygger for det meste på tradisjoner.

-Jeg har som tradisjon at jeg alltid gleder meg til fint vær. Jeg gleder meg til lammelår, og jeg gleder meg til sommer.

Tidligere avholdt familien et eget barneskirenn, men nå som de har blitt større blir det mindre skigåing enn før.

- Nå går vi rett på banketten. Vi spiser alltid bacalao.

Den gamle «The kids»-stjernen ser aller mest fram til se kona, og leve et tilnærmet normalt liv.

- Jeg har det så spennende ellers, så det er fint å få ha det som vanlige folk.

Reneé Fagerhøi, kokk

I mai åpner trondheimkokken sin egen restaurant, Bula, i bakgården i Prinsens gate. Derfor blir det stort sett jobbing gjennom hele påskeuka.

- Men jeg har bevilget meg noen dager ferie i forkant, og er nå på Rørvik i Nord-Trøndelag. Jeg har vært oppe på et par av fjellene her, og vært på fiskemottaket og sett på når de tar inn skreien. Det blir også tid til å slappe av på sofaen. Min samboer er herfra, så vi har også vært mye med familie og venner.

Jobbe jobbe jobbe: Kokk Reneé Fagerhøi.

Ettersom hun jobber så mye, har det vært få påsketradisjoner de siste årene, annet enn en tur til Rørvik.

- For oss som har høyt tempo kan det være plagsomt at alt stopper opp. Samtidig er det fint at det finnes høytider der vi kan roe ned og kanskje reflektere litt.

- Hvordan ligger du an i forhold til åpningen av Bula?

- Jeg ligger bra an, det blir åpning i midten av mai. Vi vil snart åpne for booking, og da slipper vi også åpningsdatoen.

Svein Bjørge, festivalgründer:

Noorwegian Wood sjef, Svein Bjørge, skal bruke påsken sammen med datteren i Steinkjer.

- Det er en tradisjon å dra på hytta, med musikkbiografi og kaffe på verandaen. Og så elsker jeg å gå på ski. Jeg kan milevis på ski, gjerne i seks timer, det er terapi for meg. Vi har hytte på Verranfjellet, så jeg vil tro det ennå er snø der.

Skifantom: Festivalsjef Svein Bjørge

Han gleder seg til pølsegrilling, og fri fra jobben.

- Jeg ser fram til å komme bort fra hverdagsstresset og bli tvunget til å slappe av. Jeg bruker alltid et par av dagene til å roe meg ned, men når roen kommer, nyter jeg det grenseløst.

Joar Petter Holmsve, vokalist

Dansebandvokalisten Joar Petter Holmsve skal også tilbringe ferien på hytta.

Drikker konjakk: Joar Petter Holmsve blir ikke å se på «en stein nedi fjæra».

- Jeg går på ski ute ved hytta mi på Henningsvola. Det blir vel også tid til noen øl og litt konjakk.

- Så du skal ikke «sitte på en stein nedi fjæra»?

- Jeg velger alltid fjellet i påsken, så jeg håper at snøen holder fram til den tid. Påskeaften inviterer alltid flere av hyttenaboene mine på fest. Vi drikker akevitt og spiser bacalao.

-Pleier det å bli en lang fest?

- Jeg har mye øl og akevitt, derfor blir ikke festen så lang. Hehe.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.