Gode, gamle, enkle kostholdsråd kommer til heder og verdighet igjen i filmen «In defence of food», en film basert på Michael Pollans bok med samme navn. Pollan har de siste årene vært blant de fremste stemmene knyttet til helse og ernæring i USA. Han har gitt ut flere bøker om mat og har hatt sin egen tv-serie. Filmen ble lansert i USA i 2015 og ble vist under Kosmorama i mars, med filmregissøren Michael Schwarz til stede.

Ah, jeg kjenner at jeg blir så frustrert over at det ligger BMI-kalkulatorer ute på nett

Matparadokset

- Denne filmen tar for seg det Pollan kaller det amerikanske paradokset. Det går ut på at jo mer vi bekymrer oss for ernæring, dess dårligere helse får vi. Boken ble i sin tid skrevet for å svare på spørsmålet mange stiller, hva slags mat bør vi egentlig spise? Etter årevis med forskning på området har Pollan komprimert det ned til sju ord: spis mat, ikke for mye, mest plantebasert, forteller Scwarz som er på trondheimsbesøk i anledning filmlanseringen. Folk er veldig opptatt av hva vi bør spise, men inntak av mat fører også til stor frustrasjon, ifølge Schwarz.

Hvordan få oss til å velge frukt fremfor godteri? En ny rapport mener det finnes fire svar på det

Slik skal de få barn til å spise sunnere

Variasjon og balanse

- Det kan virke som om det hver eneste uke kommer en ny instruks om hva slags mat som er bra eller dårlig for oss. Og det som ble forfektet som bra i forrige uke, kan den neste uken bli omtalt som svært uheldig. Folk blir oppgitt over dette. Men kanskje er det ikke så komplisert som mange vil ha det til. Hvis man spiser variert, og ikke for mye, men mest av frukt og grønnsaker, uten at du må bli vegetarianer, så trenger vi ikke bekymre oss stort, sier Scwartz. Sammen med Pollan er han opptatt av at for de fleste handler god ernæring om å ha et balansert kosthold.

Litt av alt

- Folk setter pris på informasjon om ernæring som forsøker å slå hull på mytene om hva som er sunt og usunt. Vi ser på den vestlige mattradisjonen og hva som er konsekvensene av å spise den type mat. Vi ser også på hva som er alternativet til å spise typisk vestlig mat. Og det ser ut til at det er best for oss å spise mat som er så naturlig som mulig. Altså mat som ikke er bearbeidet, sier regissøren.

- Hva slags mattrend er på fremmarsj i USA nå?

- Mange mennesker i USA spiser svært sunt og er opptatt av kortreist, lokalprodusert, og økologisk mat. Stadig flere restauranter serverer sunn, kortreist mat. Fastfood-kjedene strever en del. Samtidig har vi en president nå som er veldig annerledes enn familien Obama. Michelle Obama og hennes interesse for sunn mat hadde stor innflytelse på folks matvaner. Hun var et forbilde for mange. Donald Trump derimot, viser gjerne at han spiser kjøtt og junkfood, sier Schwarz og understreker at mattrendene svinger hyppig, gjerne fra den ene ytterligheten til den andre. Han håper filmen kan være en vekker for folk rundt akkurat det.

Nå stoler vi mer på kostholdsrådene enn før

Varer uten varemerking

- Matindustrien spiller på folks bekymring for å ikke være sunn nok, og lager produkter for å møte dette. De ser alltid etter nye metoder for å markedsføre produktene sine på. Frukt og grønnsaker har ingen varemerking som forteller hvor sunt det er. Det er grunn til å bli skeptisk når et produkt må overbevise deg om at det er helsebringende, sier regissøren. Selv savnet han frukt til frokosten ved hotellet han bodde på i Trondheim.

Fristelser overalt

Erik Arnesen, kostholdsrådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, deler synspunktene Scwarz og Pollan fremmer. Han peker på at noe av problemet med overvekt i dag er at mat er tilgjengelig og synlig overalt.

- Vi lever i et fedmefremmende samfunn der den mest kaloritette maten er mest tilgjengelig. Å spise mat, ikke for mye og mest plantebasert er ikke komplisert, men det er heller ikke enkelt. Dessuten «hva som er for mye» varierer fra person til person. Og for å gjøre noe med trendene må vi starte tidlig. Det er lettere å etablere en vane enn å legge av seg en uvane, sier Arnesen.

- Men i høytidene, som nå i påsken, er det vel lov å unne seg litt ekstra?

- Ja, men samtidig viser det seg at de grammene vi legger på oss i høytidene kan være vanskelig å få bukt med. De kan over tid kan gi vektøkning. Men man skal selvsagt ikke bli helt aksetisk heller, sier Arnesen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Spis mat, ikke for mye, mest plantebasert, sier Michael Pollan i boken «In defence of food» Foto: Illustrasjonsfoto
Erik Arnesen, kostholdsrådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, peker på at noe av problemet med overvekt i dag er at mat er tilgjengelig og synlig overalt. - Vi lever i et fedmefremmende samfunn der den mest kaloritette maten er mest tilgjengelig. Foto: Anders Bergersen/LHL