Anna Rose Holmers debutfilm «The Fits» åpenbarer et visuelt talent utenom det vanlige i amerikansk film. Filmen fikk litt overraskende, men ikke helt ufortjent hovedprisen under filmfestivalen i Tromsø i januar. Den er månedens film på norske Cinematek, med første av fire visninger i Trondheim 4. mai.

Les kommentaren «Fra ishavet til Irak»

Det mest bemerkelsesverdige ved «The Fits» er det fysiske, poetiske filmspråket den bruker i skildring av ei tøff 11-årig farget jente som bokser og danser på et treningssenter. Royalty Hightower er sterk, uttrykksfull og svært god som guttejenta på treningssenteret.

Det er sjelden å se oppvekstdrama som spiller så sterkt på det fysiske, sanselige, i miljøskildring og filmspråk. Samtidig er filmen lett mystisk, nesten til det frustrerende som sosialt drama og historiefortelling. Fordi den mest oppsiktsvekkende ytre handlingen i filmen, nærmest er tonet ned i måten filmen fortelles på.

På et treningssenter hvor gutta stort sett bokser og jentene danser, ser vi miljøet og tildragelsene med 11-åringens blikk. Tittelen på filmen peker mot en serie mystiske anfall som rammer de unge jentene på treningssenteret. Er det smittsomt? Fysisk eller psykisk? På besnærende vis utforsker filmen miljø og typer vi sjelden ser i amerikansk film, i et visuelt uttrykk som vitner om et stort filmtalent.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av den lovende franske debutfilme «Raw»