Til tross for at han er en av tidenes mest betydningsfulle oppfinnere, til tross for filmer og bøker om ham, til tross for at han har fått et moderne elektrisk bilmerke oppkalt etter seg, til tross for et liv med ekstreme opp- og nedturer, er det fortsatt ikke mange som kjenner historien om Nikola Tesla.

Kanskje kan denne boka bidra til at dette endrer seg.

Jan Echenoz er erkefransk intellektuell forfatter, med flere korthugde, mangesidige perler på samvittigheten. Men det spørs likevel om ikke den biografiske romanen om geniet Nikola Tesla er høydepunktet.

Utgangspunktet er den bråbegavede og sosialt udugelige Nikola Tesla, i boka heter han Gregor, som drar fra sitt hjemland Kroatia til New York med store drømmer i bagasjen.

Han lever i fattigdom i verdensbyen, men øyner håp når han får begynne å jobbe hos Thomas Alva Edison - håp om å smitte elektrisitetens oppfinner med sin banebrytende oppfinnelse vekselstrømmen. Edison formidles som en udelikat, grådig og egoistisk grinebiter. Tesla kastes på gata, ruinert og ribbet for illusjoner - inntil Edisons strømselskaps konkurrent kommer på banen, gir Tesla muligheten til å utvikle sitt geniale konsept - og dermed revolusjonere elektrisitetsforsyningen. Videre fortelles historien om Teslas utvikling som Manhattan-original, en fastboende på Savoy Hotel, som hadde et stort entourage som han forlystet med storstilte foredrag og forestillinger. Han levde et dekadent luksusliv så lenge han hadde råd til det, og litt lenger.

Dette er også en roman om Manhattan i spennet mellom slutten av 1800-tallet og frem til siste verdenskrig, med miniportretter av sentrale kapitalister og andre personligheter.

Men det er først og fremst en bok om Tesla.

I tillegg til vekselstrømmen jobbet han med utvikling av oppfinnelser som radiobølger, ekkolodd, kjernekraft, ja, internett og annet. Ambisjonsnivået var svimlende. Noe jobbet han med i årevis, andre ting ble bare virvlet opp som løse ideer før andre ting tok oppmerksomheten. Samtiden skjønte etter hvert mindre og mindre av hans ideer og væremåte.

Det er en historie om et stolt geni, men også en svært trist historie om et svært ensomt menneske. Han opplevde aldri kjærlighet, om en da ser bort fra det platoniske forholdet til Ethel, kona til det nærmeste han hadde en venn - og om en ser bort fra New Yorks duer, som han viste usedvanlig omsorg.

Historien om Nikola Tesla er vrengebildet av den amerikanske drømmen, en trist historie fortalt med nøkternhet, melankoli og eleganse.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL