Det blir klart når miljø- og klimaminister Vidar Helgesen og riksantikvar Jørn Holme kommer til Trondheim i morgen i forbindelse med regjeringens opplegg for revidert nasjonalbudsjett.

Arkeologer hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) fant restene av Klemenskirken til Olav den hellige i midt Trondheim sentrum i november i fjor.

Torsdag ettermiddag kommer statsråd Helgesen til i utgravingene bak biblioteket ved Peter Egges plass – og han har med sjekkheftet:

«Han besøker da Klemenskirken, og vil annonsere ny bevilgning», skriver Miljødepartementet om Helgesens besøk i Trondheim.

Olav Haraldsson

De oppsiktsvekkende funnene i Trondheim avdekker Olav den helliges kirke og kongsgård og det tidligste Trondheim.

Det er Anna Petersén i Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku) som har ledet selve utgravingen av stedet hvor man mener Olav Haraldsson fikk bygget Klemenskirken rundt 1015.

Petersén og hennes kolleger har også funnet pallen hvor Olav den helliges legeme ble bisatt i 1031 etter å ha blitt fraktet fra Stiklestad.

Undersøkelsene skal være avsluttet før sommeren. Da skal tomteeier Ivar Koteng i Angel Næringsbygg etter planen starte bygging av et planlagt næringsbygg på stedet.

Besøkssenter

Koteng har brukt mange millioner kroner på utgraving og sikring av funnene, men i januar i år satte Riksantikvaren satte av 21,6 millioner kroner til selve utgravingsarbeidet.

- Nå skal Riksantikvaren bestemme hvordan ruinene skal vises fram, så skal vi lage et bygg som forsterker dette, sa tomteeier Ivar Koteng i Angel Næringsbygg tidligere til Adresseavisen.

Utgravingene skal være ferdig til 1. juni, og Koteng har som mål at bygget som skal «ramme inn» det unike funnet skal stå ferdig høsten 2018.

Tror det blir hyggelig

Da Heritage Daily presenterte sin ti-på-topp-liste over verdens viktigste arkeologiske oppdagelser i 2016, var Klemenskirke-funnet rangert på sjetteplass.

Prosjektleder Erik Jondell er satt på for å koordinere arbeidet med å gjøre stedet til en attraksjon. Jondell skal være bindeledd mellom Riksantikvaren, Niku, kommunen og utbyggeren Angel Næringsbygg.

Jondell må bite seg i leppa når Adresseavisen ringer, og kan ikke avsløre hvor mange penger og hvilke rammer han nå får fremover.

- Jeg må være lojal til Riksantikvaren, og han og statsråden skal jo ha sitt opplegg i morgen. Men vi får tro at det blir hyggelig når de tar turen helt fra Oslo, resonnerer Jondell.