Reisen gikk ikke helt etter planen.

- Men vi har opplevd utrolig mye og møtt en haug med flotte mennesker på vår vei, skriver Charlotte de Staël von Holstein i en e-post fra Frankrike.

Butikkeier: Charlotte de Staël von Holstein eier og driver motebutikken Shine i Thomas Angells gate i Trondheim. Medarbeider Vadja Johannesen i bakgrunnen. Foto: Jens Petter Søraa

Uten tv og internett

Til vanlig eier og driver hun den uavhengige klesbutikken Shine i Trondheim, men i begynnelse av februar dro hun inn i jungelen i det mellomamerikanske landet Costa Rica sammen med sønnene Julian (9) og Constantine (7).

Verken tv eller internett: Jungellivet i Costa Rica innebar en hverdag uten tv eller internett for Charlottes sønner Julian (9) (til venstre) og Constantine (7). Denne hesten ønsket dem velkommen på «jungel-skolen».

- Jeg har alltid drømt om en lengre reise med barna mine, og sammen med min mann Torstein og guttene hadde vi en plan om å reise tvers over USA – fra nord til sør – i 2017. Men så fikk Torstein en ny jobb og USA-planen ble skrinlagt. I stedet fant jeg et sted i Costa Rica som passet perfekt for mine drømmer om en enkel livsstil. I en øko-landsby inne i jungelen skulle barna mine gå på en liten Steinerskole, mens jeg jobbet på vegne av landsbyen i tillegg til at jeg skulle ha yoga-workshops. I nærhet til naturen, uten bruk av plast og uten internett eller tv, ønsket jeg at Julian og Constantine skulle oppleve en annen og mer miljøvennlig livsstil og en barndom som lignet litt på min egen oppvekst i Frankrike.

Charlotte er opprinnelig fra Paris, men fant kjærligheten i musikeren Torstein Holen for 24 år siden og flyttet til Trondheim. I tillegg til interessen for klær, design og kunst, er hun blitt lidenskapelig opptatt av yoga. I oktober i fjor var hun en måned i India for å lære kundalini yoga.

Dårlige magefølelse

Etter en lang flytur fra Norge og en humpete tur med en tuk-tuk, var de på plass i landsbyen med 200 innbyggere i jungelen.

- Det var nesten 40 grader og vi sov i en liten hytte som var åpen på tre sider. Det innebærer at hele faunaen er en del av livet ditt, natt og dag. Tarantella og andre edderkopper på størrelsen med hånda mi, stinkdyr, beltedyr og apekatter både inne og ute. Det var tre mil til nærmeste landsby og vi startet vårt dagligliv her.

Glansbildet: Jo da, det ser idyllisk ut på Instagram en tidlig morgen i jungelen. - Men bildet er litt misvisende, det må kunne kalles et glansbilde. I virkeligheten var ikke denne øko-landsbyen noe for oss, sier Charlotte om bildet hun tok fra hytta.

Alt ville ha vært helt fint, hadde det ikke vært for at Charlotte hadde en dårlig magefølelse.

- Magefølelsen for både stedet og folkene var dessverre ikke helt ok. Jeg er vant med at idealister og folk som har funnet sin retning i livet, pleier å ha masse energi, de er vennlige og veldig fornøyde. Her var derimot folk magre, trøtte og de hilste knapt. Noen hadde bodd der siden slutten av 90-tallet. Ikke alt var som det skulle.

Som en filmscene

Etter noen dager, når hun taklet varmen bedre, skjønte hun at innbyggerne brukte en form for rusmidler og at de sammen dannet en slags kult.

- Forsvarsmekanismen slo inn for min del, og det eneste jeg tenkte på var å komme meg ut derfra med ungene mine. Sammen med to kanadiske kvinner rømte vi fra landsbyen og kom oss ut fra jungelen for egen hånd. I ettertid kan jeg le litt av det hele. I Los Angeles møtte jeg noen manusforfattere og skuespillere som mente det hele hadde vært en super scene i en film.

Yoga og naturskole

Den vesle familien reiste rundt i Costa Rica i to uker, men Charlotte hadde ikke budsjett til et såpass dyrt land og de dro i stedet til USA, til L.A. i California. Der fikk de bo hos bekjente, nordmenn som jobber i musikkbransjen.

- Å komme til L.A. var litt av et sjokk. Ingen gjenvinning av absolutt alt slik som i jungelen, og ingen gigantiske insekter, minnes Charlotte som er opptatt av en bærekraftig livsstil.

Joshua Tree: Charlotte og guttene var innom nasjonalparken Joshua Tree i California to ganger i løpet av reisen, blant annet fordi de deltok på en yoga-festival i dette ørkenområdet sørøst i delstaten.

Siden gikk turen til Oregon hvor Julian og Constantine gikk på en naturskole, og deretter til en yoga-festival i nasjonalparken Joshua Tree og deretter til den lille byen Ojai. Sistnevnte er kjent for økologisk landbruk, alternative livsstil og byens mange «åndelige spa» og helseopphold. Kjedebutikker er heller ikke tillatt her for å skjerme lokale småbutikker.

Bokhandelen «Bart's books» i Ojai i California var en åpenbaring for Charlotte. - Min drømme-bokhandel som jeg ikke trodde eksisterte! Bokhyller under åpen himmel, fuglesang, jazzmusikk og palmesus. Vi trenger flere slike steder.

- Årsaken til at vi havnet der, er at jeg ble kontaktet med en dame som fulgte meg på Instagram. Hun inviterte oss hjem til seg i Ojai. Hun er manusforfatter for tv og har i tillegg en smykkeforretning hvor hun selger egne smykker.

- En styrke

Etter tre måneder på det amerikanske kontinentet, dro familien til Sør-Frankrike hvor Charlotte kunne «fordøye» eventyret.

- Å reise rundt slik vi gjorde, er mer vanlig for single og ryggsekkturister – og ikke barnefamilier. Vi har opplevd noen litt farlige situasjoner, men kom tilbake hele og fine. Turen har vært en styrke for oss, spesielt for min del. Ikke alt har vært like gøy, men vi har møtt så utrolig mange flotte mennesker som er opptatt av miljø, dyrs rettigheter, folk som velger en livsstil som bidrar til at verden blir et bedre sted. Sønnene mine har lært masse og jeg håper de kommer til å huske turen resten av livet.