Litteraturhuset har så langt vært en publikumssuksess, men daglig leder Trond Åm har sett seg nødt til å gå ned i 80 prosent stilling for å få endene til å møtes.

- Nå ønsker vi å gå i dialog med næringslivet i byen. Ikke bare for å få tak i eventuelle sponsorer, men også for inngå samarbeid som også næringslivet er tjent med, sier Trond Åm.

- Fått mye ut av pengene

Det nye litteraturhuset åpnet dørene i midten av oktober 2016, lokalisert i det såkalte kulturkvartalet i den gamle brannstasjonen i Kongens gate. Så langt har Litteraturhuset vært en publikumssuksess med hele 197 arrangement og nesten 11 000 gjester. Aktiviteten er høy, nesten på nivå med Bergen som har et mye større format og et driftsbudsjett i 2014 på 11 millioner kroner. Tilsvarende budsjett her hjemme er på bare på 1,25 millioner kroner.

- Sammenlignet med andre norske litteraturhus har vi et veldig lavt driftsbudsjett. Likevel har vi fått veldig mye ut av pengene. Det har gått over all forventning og responsen fra publikum har vært kjempebra. Men med en så liten organisasjonen er det ikke mulig å drive med så høy aktivitet på lengre sikt, oppsummerer Åm.

Praktikanter og frivillige

I dag drives Litteraturhuset av én ansatt (Åm), studentpraktikanter, praktikanter fra Nav, ti arrangementsansvarlige på timelønn og tjue frivillige. For å frigjøre midler i budsjettet, har Åm i en periode gått ned til en stillingsandel på 80 prosent – uten at det har ført til redusert arbeidsmengde i praksis. Ressursene er med andre ord utnyttet maksimalt. Han er også bystyrerepresentant for Venstre.

- Jeg jobber med politikk en dag i uka, og har derfor ikke gått ned i lønn, presiserer han.

- Kunne du ikke hatt lavere aktivitet med færre arrangement?

- Det hadde selvsagt vært en mulighet, men vi vil vise at det er et behov og et marked for et litteraturhus i Trondheim. Derfor har vi gått høyt ut på banen med mange aktiviteter og bredt nedslagsfelt, og vi ser at det trekker folk. Men når vi nå ser framover etter et halvt års drift, er det åpenbart at det ikke er mulig å drive på samme nivå med såpass lite penger, sier Åm.

Syse om Trump

Rent fysisk består Litteraturhuset av et kontorlokale/møterom på drøyt 62 m² Det meste som står på programmet foregår på serveringsstedet Sellanraa Bok & Bar i nabolokalet, samt i Folkebiblioteket vegg-i-vegg.

Tilbudet har vært både bredt og «folkelig» med samfunnsdebatter til smal poesi og aktiviteter for barn. Populære forfattere som Edvard Hoem, Linnéa Myhre, Helene Uri og Vigdis Hjorth har vært gjester, det samme har psykiatere, samfunnsvitere og fagprosaforfattere. Huset har også hatt en rekke samarbeidsarrangement, blant annet med Dokumentarfilmfestivalen.

- Mandag førstkommende kommer den profilerte filosofen og forskeren Henrik Syse for å foredra om moralske verdier i Trumps tidsalder. Foredraget er et samarbeid med Sparebank1 SMN.

I minus

Selv om det nye kulturtilbudet er blitt populært, er det ikke spesielt lønnsomt. Av de nesten 11 000 gjestene som har vært innom, har bare rundt en tredel vært betalende. Billettene har kostet mellom 50 kroner og 350 kroner, vanligvis et sted imellom. Totalt har billettinntektene vært knapt 187 000 – langt over det som er budsjettert.

- Men med utgifter til reise, honorarer og opphold til forfattere og andre foredragsholdere, går fremdeles de fleste arrangement i minus, forteller Åm.

Kultur som næring

Mens litteraturhuset i Bergen har millionstøtte fra Sparebanken vest, næringslivsmannenTrond Mohn og over statsbudsjettet, er det offentlige penger fra kommunen, fylkeskommunen og NTNU som holder liv i Litteraturhuset i Trondheim. I tillegg får de arrangementsstøtte fra Fritt Ord og Kulturrådet. Åm skal nå se på hvilke aktiviteter som kan være attraktivt for næringslivet her i byen.

- Kulturnæring har blitt et populært begrep, men jeg er usikker på hvor mye man kan forvente av lønnsomhet i kulturlivet. Marginene er ofte så små at det ikke er mulig å få til en normal, kommersiell drift. Men et litteraturhus er en debattarena med et bredt nedslagsfelt og mulighetene er mange.

Kari Hovde48 27 65 49kari.hovde@adresseavisen.no

Åpning: Litteraturhuset i Trondheim åpnet offisielt 15. oktober i fjor. Kari Stais barnebokfigurer Jakob og Neikob underholdt barn og voksne. Foto: Therese Alice Sanne
Det vanskelige samlivet: Psykologprofessor og samlivsekspert Frode Thuen i samtale med forfatter Monica Isakstuen, som har skrevet om samlivsbrudd i romanen «Vær snill med dyrene», var gjester på Litteraturhuset i januar. Foto: Richard Sagen