Marte Hallems 29 minutter lange dokumentar «I Skyggen av Oljeeventyret» har kimen til en større og mer dyptpløyende fortelling om baksiden av den norske oljeeventyret.

Tematikken og tilnærmingen fortjener egentlig et større format enn det filmen rommer. Som dokumentar fortoner «I Skyggen av Oljeeventyret» seg som en halvlang tv-reportasje, med god bruk av musikk og litt varierende filmatisk tilnærming.

Les mer om Verdal, «Rektoren gikk i over 30 begravelser»

Innhold, innfallsvinkel og noen av historiene som fortelles er uten tvil stoff for et større format. Som film passer den foreløpig best for trøndere, som en ladet innsidefortelling. Filmskaper Hallem spiller på egne erfaringer fra miljøet hun skildrer. Sånn sett lykkes filmen bedre i å se Verdal fra innsiden, enn i å plassere Verdal som en del av det norske oljeeventyret.

Spredte videoopptak fra tidlig 90-tall og et par arkivbilder fra 1970-tallet spenner opp et stort lerret i tid og utvikling. Avslutningsscenen hvor bilder flyter forbi av ungdommer fra Verdal som har gått bort som følge av overdoser, selvmord og trafikkulykker, er enkel og sterk visualisering. I en film som ellers er bedre på enkelthistorier enn overblikk.

Noen av de «overlevende» fra Verdals ungdomsmiljø på 90-tallet kaster godt lys over historien. Selv om stoffet med fordel kunne vært satt i en større sammenheng, er «I Skyggen av Oljeeventyret» en severdig reportasjefilm, særlig for folk med et forhold til Verdal eller oppvekst på 90-tallet.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også: «Kan vi tro på det vi ser?»