«Saksøkte benekter de grunnløse, ondskapsfulle påstandene om ulovlig adferd fra Mr. Urbanski», heter det i svaret fra orkesteret.

Det var i mars det ble kjent at musikeren John Wetherill (62) gikk til sak mot orkesteret han spiller i, Indianapolis Symphony Orchestra (ISO). Musikeren hevdet seg trakassert og aldersdiskriminert av Krzysztof Urbanski, som har vært musikalsk leder for orkesteret siden 2011.

Orkesteret, med dirigent Urbanski, benekter å ha gjort noe galt.

Flere amerikanske nyhetsmedier, som Indianiapolis Business Journal (IBJ), Indiania Economic Digest og The Indiania Lawyer, har omtalt saken.

Urbanski har også vært sjefdirigent og kunstnerisk leder i Trondheim Symfoniorkester siden 2010, men hadde sin siste konsert med TSO i mai i år.

Ifølge sakspapirene søker Wetherhill erstatning fra orkesteret fordi han mener de over flere år har tillatt aldersdiskriminering og represalier fra Urbanski. Dirigenten selv er ikke oppført som saksøkt i søksmålet.

Diskriminerer ikke eldre

Problemene skal ha startet i 2012 da Urbanski skal ha lagt opp til improviserte møter med flere av de eldste musikerne i orkesteret, alle over 45 år. Wetherhill sier dirigenten skal ha truet ham og spurt ham ut om de andre musikerne.

I 2013 skal Urbanski ha bedt Wetherill om å fratre sin stilling som førstefagottist («principal bassoon»), «for å gi næring til en yngre musiker i hovedsetet», ifølge søksmålet. Da Wetherill nektet å gå ned i stilling, hevder han dirigenten trakasserte ham over tid og flere ganger prøvde å ydmyke ham offentlig.

Diskrimineringen skal ha vært ledd i en strategi om å kvitte seg med de eldre musikerne og heller få inn yngre krefter, hevder Wetherhill.

En amerikansk musiker har gått til sak mot Indianapolis Symphony Orchestra, med kunstnerisk leder Krzysztof Urbanski. Musikeren hevder seg trakassert og aldersdiskriminert av dirigenten. Orkesteret benekter å ha gjort noe galt. Her fra en øving med TSO i Trondheim. Foto: THERESE ALICE SANNE

ISO svarer at de fleste av musikerne i orkesteret er eldre enn 40 år, og at den eneste som ble fjernet under Urbanskis ledelse var 25 år gammel, skriver IBJ. Flere musikere har pensjonert seg siden 2012, medgir ISO, men musikere pensjonerte seg også før den tid.

Avviser anklagene

Videre benekter de at det finnes noen strategi for å kvitte seg med eldre musikere. Alle nye auditioner foregår bak en skjerm, hevder ISO, slik at musikernes alder ikke er kjent.

ISO bekrefter at de diskuterte om hvorvidt Wetherhill skulle trappe ned, men benekter kraftig at det lå et diskriminerende motiv bak.

I søksmålet viser Wetherhill til flere episoder i 2015 og 2016 som bevis for påstått trakassering: I oktober 2015 ble han suspendert i to uker uten lønn for å ha brukt et elektronisk stemmemaskin. Wetherhill sier det er vanlig praksis å bruke slike maskiner, og at det var nødvendig for å vise Urbanski at han spilte rent.

Dirigenten skal også gjentatte ganger ha klaget på at musikeren spilte falskt - selv da Wetherill bare lot som om han spilte, uten å lage en lyd.

Den egentlige årsaken til suspensjonen var at Wetherill sendte inn en skriftlig klage om aldersdiskriminering til Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), som nettopp jobber for å forhindre diskriminering på arbeidsplassen, ifølge sakspapirene.

- Handlet i god tro

ISO mener profesjonelle musikere ikke bør bruke stemmemaskiner. De mener videre at suspensjonen var berettiget, og at Urbanskis kritikk mot Wetherhill var legitim. De hevder videre at det ikke stemmer at han unnlot å spille. Hvis det stemmer, er det grunn til utestengelse fra orkesteret, mener ISO.

De vedgår at EEOC undersøkte anklagene fra Wetherhill, men at de ikke fant at saksøkte hadde gjort noen feil.

I søksmålet ber Wetherhill om tilbakebetaling for tapt lønn, kompensasjon for skader som følelsesmessig stress og mental angst, i tillegg til dekte advokat- og domstolskostnader. Orkesteret på sin side ber om at saken blir avvist med en dom i deres favør, skriver IBJ.

Noen eller alle av saksøkerens anklager er betydningsløse, ondskapsfulle og grunnløse, svarer ISO. Orkesterets adferd og handlinger var i god tro.

Verken Urbanskis management eller orkesteret har svart på Adresseavisens henvendelser. John Wetherhill ønsker ikke å kommentere saken etter råd fra sin advokat.