- Vi domkantorene i Nidarosdomen opplever at det er en utfordrende kommunikasjon med Olavsfestdagene, som gjør det det krevende å få til et godt samarbeid, sier Magne Draagen.

I mai i år søkte Olavsfestdagene om å arrangere konsert med artisten Aurora Aksnes den 1. november. Konserten skulle tas opp av NRK og sendes i romjula.

Foranledningen er at NRK har en livesending fra reformasjonsjubileets gudstjeneste dagen før og uansett rigger kirkerommet for en tv-produksjon.

Men kirkeadministrasjonen avslo søknaden, med begrunnelsen at konserten ikke oppfyller kriteriene for bruk av kirka. Olavsfestdagene klaget saken inn for menighetsrådet, og fikk medhold.

Kilder i Nidarosdomen Adresseavisen har snakket med, sier klagen fra Olavsfestdagene ble levert med det som ble oppfattet som en muntlig trussel om medieoppslag dersom klagen ble avslått.

Årelange samarbeidsproblemer

- Jeg er kjent med at noen har oppfattet enkelte utsagn som truende, sier ledende domkantor Magne Draagen.

Det er han som leder den kirkemusikalske virksomheten i kirka, i tillegg til at han er faglig rådgiver overfor menighetsrådet som har det endelige ansvaret for hva som settes opp av eksterne arrangement i Nidarosdomen.

Direktør for Olavsfestdagene Petter Myhr avviser at det ble truet med medieoppslag.

Olavsfestdagenes Petter Myhr kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Magne Draagen.

- Det var ingen trussel, men en saksopplysning. Siden søknaden var i samarbeid med NRK, måtte de få vite det om det ble avslag. Kirkeadministrasjonen måtte regne med at det ble en journalistisk sak, sier Myhr.

Ifølge Draagen illustrerer konflikten rundt Aurora-konserten de årelange samarbeidsproblemene med Olavsfestdagene.

- Det er utfordrende å få festivalen til å forholde seg til reglene for bruk av kirkerommet. Under Olavsfestdagene disponerer de kirken nærmest som de vil, uten å følge normale søknadsprosedyrer. Jeg opplever at de har liten respekt for min rolle som kirkemusikalsk ansvarlig, sier Draagen.

- Mindre kirkelig

Domkantor Petra Bjørkhaug bekrefter samarbeidsproblemene, men mener festivalen også bidrar med mye positivt.

- Det er flott at de satser på store kirkemusikalske prosjekter som menigheten ikke har råd til. Men det ville vært rart om det ikke ble diskusjoner rundt populærmusikalske konserter. Det viktigste for et godt samarbeid er respekt for faglighet, for ledende domkantors vurderinger. Nidarosdomen er ikke et hvilket som helst kirkerom, sier Bjørkhaug.

Draagen sier de lenge har prøvd å få til en bedre samarbeidsform, uten å nå frem.

- Vi fikk gjennom at vi skulle nedsette et programutvalg med representanter både fra Olavsfestdagene og menigheten. Men det er sjelden møter, og ofte leser jeg om konsertene i avisa før jeg har fått muligheten til å godkjenne dem, sier Draagen.

- Olavsfestdagene tar ikke sitt kirkemusikalske ansvar på alvor, innholdet er blitt mindre og mindre kirkelig, mener han.

- Hundre prosent uenig

- Det er jeg hundre prosent uenig i, svarer Petter Myhr, som ikke kjenner seg igjen i kritikken fra Draagen.

- Å ta kirkemusikken på alvor er nettopp det vi gjør. I kirkas egen kulturmelding, Kunsten å være kirke, oppfordres kirkemusikeren til å «trekke til seg kulturuttrykk av alle slag» og til å inngå «dristige allianser». Spørsmålet er om Magne Draagen gjør det som kirka selv oppfordrer til i sin egen kulturmelding.

Myhr sier det er en stor diskusjon rundt hva slags musikk som skal brukes i kirker. Ikke bare i Nidarosdomen. Kirkerådet jobber med dette kontinuerlig, og det skal diskuteres på kirkemøtet i Trondheim på nyåret.

- Der er vi bedt om å komme med innspill. Vi har et samfunnsoppdrag som sier vi skal levere kunst og kultur av høy kvalitet, for å reflektere i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Vi har mange gode krefter innen kirka som støtter oss, sier Myhr.

Ønsker god dialog

Direktøren sier at de under festivalperioden normalt ikke trenger å søke om å sette opp konserter. Det ville blitt vanskelig håndterlig med så mange arrangement på kort tid.

- Det er basert på en gjensidig tillit og forståelse. Vi står friere enn andre arrangører, siden vi er knyttet til kirka på en annen måte, blant annet med prost Ragnhild Jepsen som fast styremedlem.

- Men det kan hende det er konserter vi har informert for dårlig om. Vi ønsker å ha en god dialog med domkantor rundt alle arrangement.

Myhr ble bekymret da han i første omgang fikk nei til Aurora-konserten.

- Hun har ytret respekt for kirkerommet og har tydelige sakrale elementer i musikken. Hun ville arrangere og velge ut sanger tilpasset rommet, og ønsket både å bruke kirkeorgel og kor. Likevel fikk hun nei. Da ble jeg bekymret for Olavsfestdagenes muligheter til å gjøre det vi er satt til.

KOMMENTAR: Olavsfestdagene gjør byen bedre

DEBATTINNLEGG: Verdslig underholdning får mer og mer innpass i Nidarosdomen