Nå har Marvel studios overtatt den velkjente edderkoppmannen fra Sony. Etter at den siste Spiderman-filmen, «The Amazing Spider-Man 2» hadde premiere i 2014 var vi mange som trodde at siste rest av saft var skvisa ut fra Spidermansitronen. Det viste seg å være feil.

I «Spider-Man: Homecoming» er ikke Spiderman lenger noen mann, men en gutt. Peter Parker (Tom Holland) er en femten år gammel praktikant på et slags superheltakademi. Ikledd sin blodrøde Spidermandrakt finner ha stjålene sykler, og viser middelaldrende damer i riktig retning. Likevel, jobben som hverdagshelt er ikke nok for Peter. Han vil rykke opp i gradene, og slåss mot de ordentlig onde skurkene. Og muligheten byr seg når en fallert bygningsentreprenør (Michael Keaton) begynner å lage masseødeleggelsesvåpen av gammelt romvesenskrot.

Når Peter ikke er superhelt er han en nerd av en skoleelev. Sammen med sin farlig korpulente venn (Jacob Batalon) bygger han romskip i Lego, samtidig som han drømmer om å bli sammen med skolens vakreste pike. Ingen vet at Peter er Spiderman, og vår unge venn blir et offer for mobbing. Men når hans utkårede ved en tilfeldighet er betatt av Spiderman, blir alt med ett litt bedre.

Kombinasjonen av tenåringdrama og actionfilm funger sånn passe. Det blir til tider litt vel mye skoleball, og filmen kunne ha hatt godt av noen ekstra runder på klippebordet. Det er tydelig at Spiderman-konseptet begynner å bli rimelig utslitt. I et fåfengt forsøk på veie opp for det langdryge handlingsforløpet har Spiderman fått nye våpen. Over 500 forskjellig spindelvev, droner, røntgensyn og et innbygget GPS-system med en pirrende kvinnestemme, er noe av det edderkoppmannens nye våtdrakt har å by på. Et grep som ikke er særlig originalt, men som sikkert vil føre til økt salg av Spiderman-effekter.

Skuespillet er heller ikke noe å rope hurra for. Et av lyspunktene er Michael Keaton i rollen som mislykkede bygningsentreprenøren, nå våpenprodusent. Han beriker produksjonen med sin stive holding og sitt psykopataktige flir. Tom Holland har rollen som Peter Parker alias Spiderman. I motsetningen til i 2014- versjonen ser skuespilleren i denne filmen faktisk ut som en femtenåring.

Ingen kan vel påstå at noe ved denne filmen er originalt, eller spesielt spennende. Brukbare actionscener til tross. Det er på tide at Peter Parker legger Spiderman på hylla for godt.

Anmeldt av STEFAN KALISKI